1988 - ACE Software

akció, lövöldözős

Spectrum (48k)

A galaxisunk emberiség által ezidáig benépesített bolygóit kell megmentenünk a gonosz idegenek támadásától ebben a látványos kivitelezéstől, újszerű ötletektől mentes programban. Az Ace programozóinak egy teljesen átlagos játékra futotta erejükből, amikor elkészítették a Taito azonos című pénzbedobós játékának Spectrum verzióját. Összesen három bolygón kell folyamatos jobbra haladás közben pusztítanunk az idegenek inváziós erőit, valamint egy-két nagyobbra nőtt ellenség is lézerfegyverünk irányzékába is fog kerülni. Némi "csavart" mindhárom planéta tartogat számunkra:

  • Az első szintet egy hatalmas szakadék szeli ketté, mely felett platókon ugrándozva kell átkelnünk. A minket legázolni igyekvő "traktorokat" több lövéssel megsemmisíthetjük, vagy át is ugorhatjuk.
  • A második bolygón dús vegetációval találkozhatunk. Az úton fekvő óriás húsevő virágokat célszerű átugorni, ha csak nem akarunk a tápláléklánc részévé válni. A cél előtt egy mocsáron kell átlelni köveken ugrándozva (a mocsárban elsüllyedünk!). Előtte azonban el kell pusztítanunk egy óriási hüllőt, akinek a fején kell több találatot eszközölni.
  • A harmadik planétán egy magas tornyot találunk, melynek tetejére felugrándozva meg kell küzdenünk egy repkedő szfinxel is. Figyeljünk az első bolygóról már ismert traktorral!

A betöltőképernyőn megcsodált különleges szkafandernek köszönhetően eléggé ellenállóak vagyunk a találatoknak: az ellenfél lövéseiből többet is elviselünk (DAMAGE feliratú sáv). Nem tud azonban megvédeni űrruhánk a "traktoroktól" és a szint végén ránk váró nagydarab főgonosztól. Szintén az űrruhának köszönhetően - ha hosszabb ideig nyomjuk a fel billentyűt - nagyobbakat is tudunk ugrani.
A bolygófelszínen található 'P' jelű fegyveres dobozokat felvéve nagyobb tűzerejű fegyvereket szerezhetünk. Többféle is van, a legcélszerűbb a tripla tűzerőt biztosító fegyver. Ha ezt megkaptuk, javasolt az újabb fegyveresládákat inkább átugorni! Elvileg le is tudunk gugolni, azonban ennek sok értelme nincs, sőt, általában gyors elhalálozáshoz vezet.
Elég komoly nehezítés, hogy a feladatot szigorú időkeretek között kell megoldanunk (TIME), és az sem túl örömteli, hogy amennyiben elveszítjük egy életünket az előző start pozícióból indulunk újra, melyből egy szinten max. 2 van! (tehát az örökélet önmagában még nem sokat ér...)
A már említett "főgonosz" minden szint végén ugyanaz. Állandóan le akar minket gázolni, azonban nem olyan nehéz kikerülni: hátrálni kell amíg fel nem ugrik, s ekkor át kell robognunk alatta. Pár lövéstől jobb belátásra tér...

Miután megtisztítottunk egy bolygót, űrhajónkkal kell megközelíteni elkövetkező hőstetteink újabb helyszínét, azonban az utazás folyamán idegen űrhajók támadnak ránk. Hááát. nem egy R-Type. Hamar kiismerhetőek az ellenfelek, viszont figyelnünk kell, mert egyetlen találattól vagy ütközéstől megsemmisül az űrhajónk. Javasolt a bal felső sarokban "sumákolni", és vadul lövöldözni.

Ha látványos (???) végkifejlet (CONGRATULATIONS, megmentettük a világot, stb...) megcsodálása közben megnyomjuk a 'C' billentyűt nincs vége a játéknak, újrakezdettjük a küldetésünket, pontszámunk további gyarapítása érdekében (már akinek van még kedve...)

Irányítás:
A menüben billentyűzetet (N - balra, M - jobbra, S - fel, X - le, A - tűz, P - játék szüneteltetése), vagy KEMPSTON botkormány illesztőt választhatunk. A billentyűzet definiálható.

Térkép