Skateboard Joust

1989 - Silverbird Software Ltd.

ügyességi

Spectrum (48k)

 

A Silverbird programja a gördeszkás játékok egyik vitatható színvonalú darabja. A korabeli szaksajtó sem volt tőle elragadtatva, legalábbis a Crash magazin 30%-os értékelése nem nevezhető annak. Feladatunk egyszerűnek tűnik: a képernyőn nyüzsgő ellenfeleinket kell "legördeszkáznunk". Ez annyiból áll, hogy felugorva legázoljuk őket, úgy, hogy csak a gördeszkánk ér hozzájuk. Ha ütközünk velük, mi is bukunk (-1 élet). Minden képernyőn megadott számú ellenfelet kell "legördeszkáznunk" ezután újabb nehézségi szint következik. Ezek túl nagy változatosságot nem nyújtanak: egyre több ellenfelet kapunk, de természetesen a háttér is más. A tereptárgyak egy részén át tudunk robogni, míg a platókon megkapaszkodhatunk. A játéktérnek nincs széle, önmagában zárt. Nehezíti a dolgunkat, hogy a feladatot megadott időn belül kell teljesíteni.
Extraként néha egy-egy felvehető érem libeg be a képernyőbe:

 • Z - ZAPPED: ellenfeleink pár másodpercre lebénulnak, ez idő alatt szabadon legázolhatjuk őket, akár a gördeszkán állva is.
 • S - MORE SCORE: jutalompont.
 • ? - Meglepetés:
  • SMART BOMB: felrobbannak az ellenfelek.
  • SHIELD: pajzs, megvéd minket az ütközésektől.
  • KILLSHIELD: Megvéd az ütközésektől, sőt az ellenfeleinket akár a gördeszkán állva is legázolhatjuk.
  • SLOWUP: ránézésre ugyanaz, mint a ZAPPED...

A képernyő alatt balról-jobbra láthatjuk a pontszámunkat, a még legyőzendő ellenfeleket, a nehézségi szint számát, és életeinket jelképező figurákat láthatjuk. mindezek alatt az időnket jelző sáv fogyatkozik vészes gyorsasággal.

Irányítás:
A menüben választhatunk billentyűzetet (Z - balra, X - jobbra, L - fel, P - ugrás), vagy SINCLAIR illesztőt. Elvileg választhatnánk KEMPSTON illesztőt is, csak akkor ugrani nem fogunk tudni.
Q - játék megszakítása.

Örökélet: POKE 41136,0
Végtelen idő: POKE 38849,0