The Ship of Doom
Robot 1 in... The Ship of Doom

2017 - Mat Recardo

akció, mászkálós

Spectrum (128k)

Egy bajba jutott űrhajó ütközési pályán sodródik a Nap felé. Öt perc múlva az űrhajó eléri a Napot és tűzgolyóvá válva megsemmisül. A legénység már elhagyta az űrhajót, azonban a fedélzeten felejtett robot sem szeretne az űrhajó baljós végzetében osztozni. Robotunk utolsó reménye a tartalék mentőkomp, melybe azonban csak négy teleport-kulcs megszerzésével juthat be.
Robotunk egy régebbi típus lehet, mert meglehetősen gyorsan fogyasztja energiáját. A jobb alsó sarokban, pontszámunk mellett látható akkumulátorunk töltöttségi szintje. Ha lemerülnek, oda egy életünk. Szerencsére pillanatok alatt feltankolhatunk energiával, a fehér konnektoroknál, (ilyet látunk az első képen, a játéktér jobb alsó sarkában). Mind a négy teleport-kulcs más alakú, viszont mind fehér színű. Emellett majd' minden képernyőn találunk egy-egy - szintén fehér, gömbre hasonlító - "adatkulcsot" (mely talán a pendrive utódja lesz?), melyeket pontszámunkat gyarapítandó gyűjtögethetünk. Az űrhajóban számos - sorsukat nem sejtő - buta robot mászkál, melyekkel a találkozás kerülendő. Robotunknak karja, lába nincs - "csak" lánctalpa -, így a létrákon csak ugrálva, felfelé közlekedhetünk.
Értelemszerűen a rendelkezésre álló öt percen belül meg kell szereznünk a négy teleport-kulcsot, miközben a lehető legtöbb adatkulcsot is begyűjtjük, és elérjük a mentőhajó alatti teleportot. Az űrhajó nem túl nagy (nem is lehet az idő rövidsége miatt), a térképpel egy optimális útvonalat megtervezve könnyedén teljesíthető a feladat. A játékmenet pörgős, a grafika hozza az elvárt színvonalat, a 128K-s gépek tulajdonosai pedig nagyon jól sikerült zenét is hallgathatnak játék közben.

Irányítás:
Billentyűzet (Z - balra, X - jobbra, P - ugrás)
KEMPSTON, SINCLAIR botkormány illesztő.

Térkép