Seahawk

1990 - Atlantis Software Ltd.

akció

Spectrum (48k)

Izgalmas, szórakoztató lövöldözésben lehet részünk - amit igazán szép grafika díszit - az Atlantis játékát választva. Egy I. világháborús, kétfedelű repülőgéppel indulunk harci bevetésre. Küldetésünk célpontjáról minden szint előtt tájékoztatást kapunk. Mi egy szigetrendszer ball széléről szállunk fel, a célpont - "természetesen" - a szigetrendszer túlsó, jobb oldalán található. Az ellenséges légierő és légvédelem a sziget egész területén képviselteti magát (repülőgépekkel, helikopterekkel, légvédelmi ágyúkkal, ballonokkal, rakétákkal), így nem lesz zavartalan utunk az odafelé vezető úton. A shot-em-up játékoktól eltérően vadászgépünkkel szabadon repülhetünk, akár visszafelé is (bár ennek sok értelme nincs). A képernyő nem scrollozódik, hanem képernyőt vált.
Az ellenséges haderő ellen géppuskát és bombákat vethetünk be. Géppuskával értelemszerűen előre lövünk, a bombával való célzás sem lesz nehéz: a kidobott bomba függőlegesen lefelé zuhan. Bombát akár a földi légvédelmi ágyúk, akár az alattunk elhaladó repülők ellen bevethetünk, valamint a küldetés célját képező objektum / létesítményt csak egy jól irányzott bombatalálattal tudjuk megsemmisíteni. Ez a küldetés végét is jelenti, nem kell visszatérni a bázisra.
Készleteink (lőszerünk, bombáink, üzemanyagunk) véges mennyiségben állnak rendelkezésünkre, így ezek pótlásáról rendszeresen gondoskodni kell. Elég kellemetlen, ha lőszer nélkül nem tudunk védekezni, vagy bomba hiányában nem tudjuk megsemmisíteni a célpontot, de a legkínosabb, ha üzemanyag híján lezuhanunk. Készleteinket a felvehető, FUEL, AMMO, BOMB feliratú tokenek felvételével egészíthetjük ki. Az említett tokenek mellett még S jelzésűt is találhatunk, ami a szint végén jutalompontot ad. Plusz nehezítés, hogy ezek a tokenek a leglehetetlenebb helyeken találhatóak, megközelítésük nem kis ügyességet igényel! Javasolt taktika egyébként inkább gyorsan végigrepülni a célhoz vezető úton, a legkevesebb hadakozással inkább kikerülni az ellenséget. Nem túl logikus, hogy a következő küldetés előtt a repülőtéren nem készítik fel gépünket az újabb küldetésre: meglévő készleteinkkel folytatjuk a játékot (a program ezen vonása nem túl szimpatikus.) Repülőnk elég masszív páncélzattal rendelkezik, több találatot, ütközést is kibírunk. Ha viszont terepakadálynak ütközünk, gépünk azonnal megsemmisül!
A játékképernyő alatt az ikonok jelentése balról jobbra:

  • muníció ,
  • üzemanyag,
  • bombák,
  • megsemmisített földi egységek (Ha több, mint 10-et megsemmisítünk, a szint végén jutalom életet kapunk!)
  • A légcsavar állapota gépünk páncélzatát jelzi, minél kevesebb látszik belőle, annál ramatyabb állapotban van a gépünk. Alatta életeink száma látható.
  • nehézségi szint

A játék összesen 8 küldetést tartalmaz, de ezt szerencsére nem kell egy játékban teljesítenünk. Betöltés után választhatjuk ki, hogy az 1 (1-4. küldetés) vagy 2 résszel (5-8. küldetés) kívánunk-e játszani. A második szintet választva meg kell adnunk annak kódját, melyet a negyedik szint teljesítése után kapunk meg: 090166
Célpontok:

1/1. szint: egy hadihajó parancsnoki tornyára kell bombát szórnunk,
1/2. szint: erőmű (a toronytól jobbra, a sárga jelzésre kell vélozni),
1/3. szint: olajfúrótorony (lila tetejére),
1/4. szint: léghajó (fehér pontra),
2/1. szint: vonat (a mozdony vezetőfülkéjére),
2/2. szint: ellenséges repülőtér (jobb oldali épület tetejére,a villámhárítóra),
2/3. szint: ellenséges parancsnoki központ (az épület tetejére, a villámhárítóra),
2/4. szint: fegyverraktár (az épület melletti alacsonyabb antennára)

Irányítás: az eszköz kiválasztás automatikus, nekünk csak a tűz gombot kell megnyomnunk (billentyűzetet (Q, A, O, P, M), KEMPSTON, SINCLAIR illesztőt figyel a program.)

Jobbra-balra: repülés az adott irányba,
Fel-le: emelkedés, süllyedés,
Tűz. lövés,
(Ha nyomva tartjuk a tűzgombot, repülőgépünk bemutat egy hulla-hopp karikát, ami általában a legrosszabbkor következik be...)
Tűz+le: bomba kioldás

Örökélet: POKE 53749,33
Végtelen üzemanyag: POKE 43382,33
Végtelen bomba: POKE 43813,33
Végtelen lőszer: POKE 43975,33

Térkép