Save the Trees!

2015 - mzx

logikai

Spectrum (48k)

Budaberg városi főkertészeként tengeted többnyire eseménytelen napjaid, legnagyobb büszkeséged a világon egyedülálló városi park, ahol a föld utolsó buháriai tölgyei élnek. Nyáron turisták százai-ezrei lepik el a várost és a parkot, hogy megcsodálják az ezer éves fákat.
A te tölgyeid, ahogy sokszor gondolsz rájuk, nagyon igényes növények, számtalanszor próbálták őket a világ más részein szaporítani, de még senki sem járt sikerrel. A kudarcot valló amatőrök és a mindenféle tudománnyal felvértezett profik ugyanarra a következtetésre jutottak, a fáknak szüksége van a város jellegzetes klímájára, amit a laboratóriumokon kívül lehetetlen megteremteni. Szerencsére amilyen igényesek a körülményekre a tölgyek, annyira nem kényesek a kórokozókra. Egyetlen ellenségük a katatón fabogár, melynek lárvái a növények gyökereibe bújnak, és azok nedveit szívogatják, de ezt olyan tömegekben és olyan intenzitással teszik, hogy rövid időn belül a fák visszafordíthatatlan pusztulását okozzák. Ezek a más fákra rendszerint veszélytelen, pontosabban ilyen szinten veszélytelen bogarak szerencsére nagyon régen jelentek meg utoljára Budabergben, igaz akkor a várost körülölelő hatalmas erdő minden fája kipusztult. Azóta megindult az erdő újratelepítése, de az állomány rendkívül lassan fejlődik, így csak a városi park látogatható.
Néhány hete, egy hétfő reggelen, az ősszel megszokott több napos köd eloszlása után arra lettél figyelmes, hogy a fák törzseit számodra ismeretlen hernyófaj példányai lepik el. Gyorsan a laboratóriumodba szaladtál néhány egyeddel, ahol rájöttél, hogy a környéken eddig ismeretlen lepkefaj, a pöttyös karfiollepke hernyói zabálják magukat degeszre a parkban. Hosszas kutakodás után kiderült az is számodra, hogy a hernyók ellen vegyi úton védekezni nem lehet, legalábbis egyik módszer sem hozza meg azt a gyors eredményt, ami meggátolná a fák egyre gyorsabb pusztulását. A városban önkéntes famentő akció is indult, melynek tagjai kézi úton próbálták meg eltávolítani a betolakodókat a fáról, de két napi munkájuk után mintha még több hernyó lett volna a fákon, mint azelőtt. A fák pedig gyors ütemben pusztultak.
Egy külföldi kollégáddal konzultálva rájöttél az egyetlen megoldásra, ami a hernyók gyors eltüntetését ugyan megoldja, de megpecsételi a fák sorsát. Ugyanis máshol már bevált módszer ezek ellen a hernyók ellen a katatón fabogarak telepítése. Ezek a fabogarak ugyanis pont azért kapták a nevüket, mert látszólag napokig mozdulatlanok, nem lehet őket kizökkenteni ebből a nyugalmi állapotukból, kivéve, ha mikor meglátják a pöttyös karfiollepke hernyóit. Ilyenkor olyanok lesznek, mintha valamiféle rohamot kapnának, és ez addig nem csitul, míg a kiszemelt hernyó életben van.
Vállalhatatlan patthelyzetbe kerültél, ha nem csinálsz semmit, akkor a hernyók teszik tönkre a parkot, ha bogarakat telepítesz be, azzal pedig a biztos pusztulás vár a fáidra. Veszélyes terv kezd körvonalazódni az agyadban...
Ha megfelelő mennyiségben, megfelelő helyre tudnál, megfelelően legyengített bogarakat telepíteni, akkor talán elpusztítanák a hernyókat, de a szaporodásig nem jutnának el, így a lárváik nem pusztíthatnák el a fák gyökereit. Igen, sok dolognak kell egyszerre megfelelni, ráadásul első körben pontosan fel kell derítened a hernyók elterjedésének sűrűségét és egy számítógépes modellen kikísérletezni a megfelelő módszert a kiirtásukra. A számítógépes modell címe: "Save the Trees!".

 

 

A játék
A játék indításához válaszd a menü '1 - START NEW GAME' pontját. Alapbeállítás szerint a játék az 1-es nehézségi szintről indul, de ezt a menü 2-es pontjában megváltoztathatod. A játékban addig elért maximális szintig tudod növelni a kezdő nehézségi szintet. Mikor nem az 1-es nehézségi szintről kezded a játékot, akkor a játékot nem 0 pontról kezded, hanem annyi pontról, mintha játékban érted volna el a kívánt szintet és minden szinten megkaptad volna a minimálisan elérhető bónuszt (lásd: pontozás).
Játék kezdése után a parkot látod felülnézetben a nehézségi szintnek megfelelő mennyiségű, ám véletlenszerű elterjedésű hernyókkal. A négyzet alakú park 25 részre osztható. A 25 szektor színezve van, ami a hernyók elterjedésének sűrűségét jelzi. A fehér hátterű részeken nincsenek hernyók, míg a sárga, világoskék, zöld, lila, piros és kék szektorokban egyre nagyobb számban pusztítják a fákat. Ez a kiinduló helyzet, ez játék közben nem módosul, a hernyók nem terjednek tovább.
A bogarakat annyira sikerült legyengítened, hogy egyszerre 2 vagy 3 területegységnyire terjedjenek el, tehát 4-9 területrészt tudsz velük megfertőzni. Ha nem ekkora területet jelölsz ki, akkor figyelmeztetést kapsz a park felülnézeti képe alatt, megjelenik az "IRREGULAR SELECTION!" felirat. Sajnos nem tudod kisebb területekre korlátozni a bogarak mozgását, csak ha annyira legyengítenéd őket, hogy már a hernyókra sem lennének veszélyesek. Ezt pedig nem akarod. A bogarak telepítése után azt láthatod, hogy a kijelölt szektorokban kevesebb lesz a hernyó, tehát a szektorok színe megváltozik. A célod az, hogy minden szektor fehér legyen.
A hernyók terjeszkedése ugyan véletlenszerű, de a módja nem az, minden esetben található megoldás a kiirtásukra. A lényeg, a játék célja, hogy irtsd ki a hernyókat mind a 48 szinten úgy, hogy nem veszélyezteted a fákat a bogarak elszaporításával. Arra figyelj oda, hogy ha valahol nincs hernyó és bogarat telepítesz, ott a bogarak szaporodni fognak és tönkreteszik a fákat, amit nem engedhetsz meg, ez az állapot visszafordíthatatlan lenne! Erre az esetre is figyelmeztet a játék, a park alatt megjelenik a "DANGEROUS SELECTION!" felirat.
Bogarak telepítéséhez jelöld ki a terület egyik sarkát, nyomd meg a tűzgombot, majd jelöld ki az átellenes sarkot és nyomd meg újra a tűz gombot. Ha a kijelölt terület szabályos, tehát 2-3 szektor széles és 2-3 szektor magasságú, akkor a bogarak megkezdik gyilkos küldetésüket. Ha az első sarok kijelölését szeretnéd megszűntetni, akkor jelölj ki egy szabálytalan területet. A hernyók kiirtására a nehézségi szintnek megfelelő számú lépésed van. Nem kell kapkodnod, nem egy akciójátékot játszol, nyugodtan, megfontoltan gondolkodj, a lényeg, hogy elérd a fertőzésmentességet. A megtehető lépések száma is csak azért van, hogy érezd, nincs végtelen időd a hernyó-probléma elhárítására. Ha úgy érzed, hogy rossz lépéseket tettél meg, lehetőséged van akármennyi lépésed visszavonására (Caps Shift + U), de ezek a visszavonások is lépések, tehát csökkentik a megtehető lépéseid számát. Ha végképp lehetetlen helyzetbe kerülsz és az életeid száma nagyobb nullánál, akkor válaszd a szint újrakezdését (Caps Shift + R).
Pontozás: Pontot minden sikeresen megtisztított szint végén kapsz. Ez minimum 3 pont, az utolsó szinten pedig a maximális 20 pont. A megmaradt lépések számát is megkapod a szintek végén jutalompontként. És mivel jutalmakból sosem elég: a játékot 5 élettel kezded, de ha eléred az 10, 20, 30., 40. szintet, akkor kapsz egy bónusz életet. Ha pedig sikeresen befejezed mind a 48 szintet, akkor minden megmaradt életedért kapsz 10 pontot.

A menü opciói

  • 1 - START NEW GAME : új játék kezdése, az aktuális játékpozíciód elveszik, ha ezt választod.
  • 2 - SET LEVEL: beállíthatod a kezdő nehézségi szintet (a 2-es gomb nyomogatásával növelheted a kezdő szint értékét a MAX-szal jelölt értékig).
  • 3 - CONTINUE GAME: folytathatod az aktuális játékot.
  • 4 - MAP VIEW / BOARD VIEW: vagy térkép, vagy táblanézetben játszhatsz, az elsőnél játék közben felülnézetből látod a parkot, utóbbinál pedig ehelyett csak egy táblát látsz egyszerű színes mezőkkel.
  • 5 - BLINKING CURSOR /BLACK CURSOR: két különböző kurzor közül választhatsz, ezek a villogó és a fekete.
  • 6 - CONTROL KEYS: a vezérlő billentyűket módosíthatod (először a balra, aztán a jobbra, fel és le iránybillentyűket, végül a tűzgombot).
  • 7 - SOUND ON/OFF: a hangok ki/bekapcsolása.

Irányítás:
Billentyűzet: Q - fel, A - le, O - balra, P - jobbra, M - tűz (újradefiniálható)
Caps Shift + M - Menü
Caps Shift + R - Szint újrakezdése
Caps Shift + U - Utolsó lépés visszavonása.

Kitalálta, megírta, megvalósította Mezei Róbert.
A zene a Fletch című filmből lett kölcsönözve, zeneszerző: Harold Faltenmayer.