S.T.U.N. Runner

1990 - Domark Ltd.

ügyességi

Spectrum (128k)

Enterprise

A XXI. században a közlekedés egy új, minden eddiginél gyorsabb formája terjedt el: egy világot behálózó föld alatti rendszer, mely a Spread Tunnel Underground Network (rövidítve: S.T.U.N.) néven ismert. Magyarul Kiterjedt, Földalatti Alagútrendszernek fordíthatnánk. A járművek ebben a csőposta szerű rendszerben akár 900 mérföld/órás sebességgel is közlekedhetnek. Nem csoda, ha ez megmozgatta a sebesség megszállottak fantáziáját, rendszeresen rendeznek versenyeket. Egy ilyen versenye indulhatunk most mi is!
A S.T.U.N. Runner 1989-ben indult pályafutására az Atari pénzbedobós játékában. Sikerét nem magának a játéknak köszönhette, hanem a korát messze megelőző, látványos vektorgrafikának. Nem csoda, hogy a játék megmozgatta a 8-bites gépekre játékokat kiadó cégek fantáziáját is. Ez nem biztos, hogy jó ötlet volt, sajnos azonban a Spectrum verzióból pont a lényeg hiányzik: a vektorgrafika... Nézzük, mi jutott nekünk, de előtte - szívfájdítás gyanánt - íme a viszonyítási alap:

   

A rendszer földalatti és felszíni szakaszokra van bontva, melynek térképét a futam előtt megtekinthetjük. A S.T.U.N.T. teljesen zárt rendszer, így szinte semmi nem akadályozza a haladást: járművünk automatikusan gyorsul fel a 800 mérföld/órás "utazósebességére". Ennél nagyobb 900 MPH-s sebességgel is repeszthetünk rövid ideig, ha áthaladunk az előre mutató fehér nyilakon. A földalatti járatokban akár a plafonon is haladhatunk, de a felszínen sem tudunk kisodródni! A felhőtlen száguldozást az alagútban haladó többi jármű és robot zavarja, melyeket vagy megsemmisítünk fegyverünkkel, vagy kikerülünk. Ha ütközünk velük, annak sincs tragikus következménye, mindössze rövid időre lelassulunk (majd automatikusan újra felgyorsulunk). Szintén lelassulunk, ha egy kanyarban a belső íven próbálunk haladni! Plusz pontokért további feladat, az úton lévő csillagok felvétele.
Az igénybe vett gyorsítókat (BOOST), a megsemmisített járműveket (KILLS) és a megszerzett csillagokat (STARS) számolja a program és beleszámít a pontszámunkba. A program emellett nyilvántartja az adott szakaszon eddig elért legjobb időeredményünket (BEST). A játék addig tart, amíg a program úgy nem ítéli, hogy túl lassúak vagyunk. Sajnos erre vonatkozó egyértelmű kijelző nincs a játékban! A legjobbak 24 futamon vehetnek részt.
Sajnos semmi nem motivál a hosszabb játékra, a grafika meg egyáltalán nem olyan "látványos", ami pár percnél tovább "lenyűgözné" a játékost...

Irányítás:
A menüben billentyűzetet, vagy SINCLAIR, KEMPSTON illesztőt választhatunk.
O - balra, P - jobbra, SPACE - tűz,
X - játék szüneteltetése (folytatás: SPACE).