Roller Coaster

1986 - Elite Systems Ltd.

akció, mászkálós

Spectrum (48k)

Enterprise

Egy vidámpark dolgozójaként azt a feladatot kapjuk főnökünktől, hogy szedjük össze - rendetlen kollégánk által - szétszórt pénzeszacskókat. Ezzel az egymondatos kerettörténettel indul ez a hagyományos, gyűjtögetős játék, á lá Jet Set Willy. A helyszínből adódóan, ötletes, egyedi a játékmenet: a mintegy 60 képernyőből álló vidámpark berendezései számos meglepetést rejtenek.
Feladatunk rendkívül egyszerűnek tűnik: össze kell gyűjteni a vidámpark területén fellelhető összes pénzeszacskót. A legtöbb zacskót csak a háttér különböző elemeire (egészen meglepő helyekre is fel tudunk ugrani), vagy a mozgó tárgyakra ráugorva érhetjük el. (A szokásostól eltérően, tehát nem minden izgő-mozgó tárgy ártalmas!) Figyelnünk kell viszont azokra a mezőkre, amikre nem szabad rálépnünk, ezek általában piros, vagy kék hegyes, szúrós mezők (sajnos nem minden esetben egyértelmű, melyek ezek). Ha egészségre ártalmas tárggyal érintkezünk, két dolog történhet: vagy azonnal elvész egy életünk, vagy csak energiánkat csökkenti a tárgy (a LIFE feliratú mezőben fokozatosan kirajzolódik egy sírkő, ha teljesen kirajzolódik: -1 élet). Szintén elveszítjük egy életünket, ha túl magasról esünk le. Jutaloméletre, vagy energiapótlásra ne is számítsunk, 10 életünk van, osszuk be!
Nem megszokott az ilyen játékoknál, hogy főhősünkkel szaladni is tudunk, néhány helyen csak így fogunk tudni átjutni!
A játék helyszínéből adódóan több hullámvasúttal, szellemvasúttal is találkozhatunk, melyekbe beugorva végigroboghatunk annak útvonalán (nincs más választásunk: a sínekre nem szabad rálépni). Ehhez csak bele kell ugornunk az érkező kocsiba (nem gázol le a kocsi, ha elfelejtünk felugorni). A sínek felett persze számtalan pénzeszacskót találunk, melyeket csak pontos ugrással tudunk felvenni (ez a játék egyik legnehezebb része, mivel a sínre nem szabad ráesnünk).
Bár a grafika szép, elég kiábrándító, hogy a játéknak nincs befejezése: ha sikeresen teljesítettük a feladatot, kezdődik az egész gyűjtögetés elölről! Azért valami gratulációt megérdemelnénk...

Irányítás:
Főhősünket billentyűzettel, vagy SINCLAIR, KEMPSTON botkormányillesztővel irányíthatjuk.
A játékot az ENTER megnyomásával indíthatjuk.
Billentyűzetkiosztás: O - balra, P - jobbra, CAPS SHIFT - ugrás, M - futás.
Botkormány esetében a fel irány az ugrás, és a tűz nyomvatartásával tudunk szaladni.

Örökélet: POKE 36595,182

Térkép