Rocket Man Mike

1985 - Your Computer

ügyességi, mászkálós

Spectrum (48k)

A játék szerzőjét vitathatatlanul a Jet Set Willy inspirált a játék megírására. A program így aztán a legkevésbé sem nevezhető hiánypótlónak és a kivitelezés sem mutat semmi újat. Amiért mégis különleges: a Program a Your Computer 1985 decemberi számában jelent meg, begépelhető formában! Terjedelme mindössze 8 Kb ami már kisebb programozói bravúr (akárcsak a gépi kódú lista begépelse...), és így a grafikáról is rögtön pozitívabb a véleményünk. A programozó Karl Jeffrey, a grafika (és az egész játék) hasonlít egy régebbi játékára: a Mutant Monty-ra.
A játék nincs túlbonyolítva: egy űrhajós emberkével kell összegyűjtenünk a fellelhető összes fehér gyémántot. A hátunkra szerelt jetpac segítségével korlátlanul repülhetünk (nem fogy ki az üzemanyag), lőni viszont nem tudunk: a mozgó ketyeréket ki kell kerülni. A játék összesen 10 képernyőt tartalmaz, melyek egymás fölött helyezkednek el (mi a legalsóból indulunk). Ha elhagyjuk a játékteret az egyik oldalon, a másikon jelenünk meg, ezt a pályák tervezésénél ki is használta a programozó. A pályák között szabadon mozoghatunk, a felvett, vagy hátrahagyott gyémántok számától függetlenül, sőt helyenként több képernyőnyit kell kerülnünk, hogy eljussunk minden gyémánthoz. A 9. lépernyőn (emeleten) sötét van: nem látjuk a falakat, így kicsit nehézkesebb a közlekedés. (Egy kis segítség: itt is egy helyen át kell mennünk a játéktér egyik széléről a másikra!)
A játék egyébként nem nagyon nehéz, inkább felfogható némi újgyakorlatnak. A legnagyobb nehezítés az irányítás: ha elindulunk, elég nehéz újra megállni... Annyi segítséget kapunk, hogy ha megnyomjuk a 'tűz' gombot, megállunk, illetve ha nyomva tartjuk, emberként repülés közben tartja a magasságot.

Irányítás:
Billentyűzet: C, B, M - jobbra; z, X, V, N - balra; Q, W, E, R, T, Y, U, I, O, P - fel; A, S, D, F, G,H J, K, L - tűz,
Kempston botkormány
A játékot az ENTER megnyomásával indíthatjuk.
1 - játék szüneteltetése, 2 - folytatás
BREAK - játék megszakítása

Örökélet: POKE 40654,183