Ügyességi

Forrás:
incéair Spectrum Játéks és Program 1.

Spectrum (16k)

A River Rescue egy 16K-s Spectrumra készült, egyszerű ügyességi játék, melynek célja, hogy minél több embert átmentsünk a folyó bal (felső) partjáról a jobb (alsó) partjára, a krokodiloktól és egyéb akadályoktól hemzsegő folyón el kell jutni a (piros színű) stégig, föl kell venni az embereket, majd ki kell őket rakni a következő alsó stégnél.
Az akadályokat nem csak kikerülni tudjuk, de torpedóval meg is tisztíthatjuk előttünk a folyót. Csónakunkkal gyorsítani lassítani nem tudunk, de a képernyőn tudunk jobbra-balra (a folyón előre-hátra) manőverezni. A hajóra csak kilenc utas vehető föl egyszerre. Egynél több utast úgy vehetünk fel, ha a hajóval egy kissé jobbra (a folyón előre) megyünk. Így nagyobb kockázattal hajózhatunk, mert rövidebb időnk van a krokodilok és a farönkök kikerülésére vagy kilövésére.
A stégtől úgy indulunk, ha tüzelünk. Ha sikerül egyszerre legalább 5 embert átmenteni, lehetőséget kapunk egy plusz hajó megszerzésére: be kell állni a gyorsító dokkba, majd lőni, és nagyon gyorsan tovább hajózni. Utunkat nehezítik szigetek is, valamint repülők, amelyek vízibombákat dobnak elénk. Ha bármivel ütközünk, oda egy életünk. Ha ilyenkor emberek voltak a fedélzeten, újra fel kell venni őket.
Játék közben az R megnyomásával visszaléphetünk a címképernyőhöz.
A képernyő tetején láthatjuk a legmagasabb pontszámot, a két játékos pontszámát. A játékképernyő alatt a csónakok életeink számát jelképezik.
Menü nincs, a címképernyőn billentyűk megnyomásával választhatunk az alábbi lehetőségek közül:

 • Az S billentyűvel választhatunk, hogy egy vagy két játékos játszik.
 • A J billentyűvel az irányítást Kempston botkormányra állíthatjuk.
 • A H megnyomásával Sinclair botkormányt választhatunk.
 • A K megnyomásával a billentyűzetet választjuk ki:
  O - P - balra-jobbra
  Q - A - fel-le
  0 - tűz
 • A G megnyomásával indíthatjuk a játékot.