River Raid

1984 - Activision Inc.

akció, lövöldözős

Spectrum (48k)

A játék érdekes ötvözete a hagyományos shot-em-up és a Scramble-típusú játékoknak. A gyenge grafika ellenére élvezetes játékban lehet részünk! Egy repülőgéppel repülünk egy folyó felett, miközben a lehető legtöbb ellenséget kell megsemmisíteni. Eléggé alacsonyan manőverezünk, mert a partnak sem szabad nekiütközni (a folyó közepén elterülő szigetek szintén kerülendők)! Lőszerünk végtelen, repülőgépünk üzemanyaga azonban nagyon gyorsan fogy és egyetlen tankolási lehetőségünk, ha a vízen úszó, villogó (FUEL feliratú) üzemanyagtartályok fölé repülünk. Üzemanyag nélkül repülőnk természetesen lezuhan.
A játék folyamatos, nincsenek szünetek a nehézségi szintek között, azokat egy híd választja el egymástól. A hidakat szintén meg kell semmisítenünk (ehhez is elég egyetlen lövés), mert az utunkat állja. Ha elveszítjük egy életünket, a szint elejére, vagyis az utolsó megsemmisített hídtól folytathatjuk küldetésünket. Nehezebb szinten egyre több az ellenfél és azok egyre harciasabbak (egyre többet lövöldöznek), az üzemanyagtartály viszont egyre kevesebb... Vigyázat! A tartályokat szintén meg lehet semmisíteni egyetlen lövéssel!
Repülőnkkel nem csak oldalirányban tudunk navigálni, de gyorsítani és lassítani is tudunk. Az üzemanyagtartályok fölött érdemes lassítani, hisz a nafta csak lassan áramlik a repülőnkbe. A 30 szint felett viszont - a tankolást leszámítva - érdemes folyamatosan gyorsan haladni, olyan kevés a tartály (üzemanyag-fogyasztásunk a sebességünktől FÜGGETLEN).
A játékot egy, vagy két játékos játszhatja (felváltva). A játék indulása előtt kiválaszthatjuk, a játékosok számát, illetve, hogy az 1., 5., 20., 30. hídtól (nehézségi szinttől) kezdjük küldetésünket.

Irányítás:
A menüben billentyűzetet (O - balra, P - jobbra, 2 - gyorsítás, W - lassítás, Z-M - tűz), vagy SINCLAIR, KEMPSTON, CURSOR illesztőt választhatunk.
H - játék szüneteltetése (Folytatás: ENTER)
ENTER - játék indítása,
CAPS SHIFT + ENTER - játék megszakítása, új játék indítása.

Örökélet: POKE 24251,0