Ricochet

1987 - Firebird SoftwareLtd.

ügyességi

Spectrum (48k)

Ha kategorizálni akarjuk a programot, a képekre tekintve mindenki azonnal rávágja, hogy egy Arkanoid-féle falbontó játékkal van dolgunk. Abból viszont a jobbfajták közül való a Ricochet, mely rengeteg (jól sikerült) újítást tartalmaz. Sokkal szórakoztatóbb, mint az eredeti ötlet, érdemes kipróbálni annak is, aki nem szereti a falbontó játékokat! Célunk természetesen a (különböző szilárdságú) tégladarabok lebontása, a labda segítségével, itt azonban véget is ér a hasonlóság az Arkanodid-hoz képest! A játékképernyő alatt a labda nem hagyja el a játékteret, hanem visszapattan egy falról, azonban ez a fal csak 7 találatot bír ki, a 8. érintésre elveszítjük egy életünket. (Ilyenkor elölről kell kezdenünk a szintet!) A fal színe jelzi, hány találatot bír még ki. A kezdetben kék fal a következő színeket veszi fel sorban: kék / piros / lila / zöld / világoskék / sárga / fehér.
Ütőnkkel nem csak vízszintesen tudunk mozogni, de le-fel is! A képernyő feléig tudunk felmenni "röptézni". A játéktéren vízszintesen úsznak át a felvehető extrák, ezek felvétele úgy lehetséges, ha egyszerűen nekimegyünk. Az extráknak két funkciója is van: egyrészt az alsó fal fölött egyre hosszabb faldarabot építhetünk, ami megvédi az alsó falat a labdák ütközésétől, másrészt a többé-kevésbé szokásos extrákat kapjuk:

  • A + / - jelek felvételével a játéktéren pattogó labdák számát növelhetjük / csökkenthetjük (1-3 labdával játszhatunk egyszerre!
  • gyorsabb ütő,
  • jutalompont,
  • az ütőnket megkétszerezzük, a két ütő a pálya átellenes oldalán, egymás tükörképe szerint mozog. (Nem célszerű felvenni, könnyen belezavarodhatunk az irányításba...

A nehézségi szintnek akkor is vége van, ha végigépítettük az alsó falat!
Mint látjuk, a játékot egyszerre két labdával kezdjük. A labdák egymáson is megpattannak! Nem kell megijednünk, ettől nem lesz túl nehéz a játék, ráadásul a tégladarabok is elég nagyok (hamar elfogynak, és nem kell sokat célozgatni), így élvezetes pörgős játékban lehet részünk!

Irányítás:
A menüben billentyűzetet, KEMPSTON, SINCLAIR, CURSOR botkormányillesztőt választhatunk, a billentyűzet szabadon definiálható.