Rampage

1987 - Activision

akció, ügyességi

Spectrum (48k)

Enterprise

Három, méretes majom akik méretei King-Kong-hoz konvergálnak (George, Lizzy, Ralph) megszökött az állatkertből, és most "szabadlábon" tombolnak a városban. Végre kiélhetjük gigantikus romboló hajlamainkat, mivel a majmokat irányítva porig rombolhatunk egy egész várost. Spectrum-ra nem sok olyan program volt, amit ketten is lehet játszani, de ez a program még ezen is túltesz, itt akár egyszerre mind a három óriás-majmot játékos irányíthatja! Ha egyedül, vagy ketten játszunk, a gép irányítja a többi majmot.
Betöltés után, a letölthető verzióban első dolgunk eldönteni, szeretnénk-e, hogy fogyjon az energiánk. A címképernyőt nem tudjuk elnyomni, egy pár másodperc után belépünk a menüben. Itt kiválaszthatjuk a három játékos irányítását: billentyűzet, Sinclair I-II, Kempston joystick, vagy a 'C' megnyomásával a gép irányítja az adott majmot. Ezután nincs más dolgunk, minta a játék indítása.
A képernyőn a házak tövében megpillanthatjuk a játék három jóképű hősét. Feladatunk a toronyházak romba döntése. Ez úgy lehetséges, ha felmászunk rá, és szétzúzzuk a falat. Ha elég romos az épület (ehhez mindkét oldalát meg kell zúzni), porfelhő kíséretében összeomlik. Célszerű a házakat felülről lefelé bontan. A lakosság nem nézi tétlenül, hogy elpusztítsuk a várost: helikopterekről, harckocsikból lőnek ránk, valamint időnként megjelennek az ablakban emberek, akik szintén lövöldöznek ránk. Ha eltalálnak fogy az energiánk. Ha felmászunk egy ház oldalán, az ablakon benyúlva megehetjük a lövöldöző embereket (jó étvágyat...), ezzel növelhetjük az energiánkat. Ha egy lyukat zúzunk az épület oldalán, időnként felvehető tárgyakat találunk, amik az energiánkat növelik. A helikoptereket, és a tankokat is összetörhetjük, bár a helikoptereket elég nehéz elkapni. Ha leomlott a képernyőn található összes ház, a következő pályára kerülünk. A játék addig tart, amíg el nem fogy az energiánk.
Az irányítás nagyon egyszerű: a jobbra-balra, le-fel egyértelmű, a tűz+fel / le / jobbra / balra billentyű kombinációkkal a megfelelő irányba üthetünk. A tűz+le hatásos a házakon, és a földön állva, a tankok ellen, míg a tűz+fel a helikopterek ellen hatásos. Ha végigjátszottuk a játékot, és nagyon belejöttünk a pusztításba, folytathatjuk a Ramparts-ban, a játék lényege ugyanez, csak az időben megyünk vissza egy kicsit...