Quick Draw McGraw

1991 - Hi-Tec Software Ltd.

akció

Spectrum (128k)

Enterprise

A játékban izgalmas vadnyugati kalandba csöppenünk, melyben banditák által elrabolt vonatokat kell megállítani. A játék alapötlete ugyan nem mondható éppen újnak, egy régebbi játék: a STOP THE EXPRESS témája nagyjából ugyanez. Mi a leghátsó kocsi tetejéről indulunk, és folyamatosan jobbra haladva el kell érnünk a mozdonyig. Itt le kell győznünk a bandavezért, aki "kicsit" nagyra nőtt. Ez illető elég masszív "tag", jó sokszor kell belélőni, miközben ő vadul ugrándozik össze-vissza (és ha nem vigyázunk akkor ránk...) Persze odáig hosszú utunk lesz! A vagonokon a banda tagjai, és felbőszült indiánok támadnak ránk. Lőfegyverünk szerencsére nem hatlövetű, kedvünkre lövöldözhetünk, sohasem ürül ki a tár. Közlekedni nemcsak a vonatok tetején, hanem az alvázon is lehet. Ha a tetőn vagyunk és utunkat az alvázon akarjuk tovább folytatni, ugorjunk fel, majd nyomjuk a 'le' billentyűt. Ha az alvázról a tetőre akarunk ugorni, a 'tűz+fel' billentyűkombinációval tudunk nagyot ugorni. Persze ellenfeleink is lentről-fentről egyaránt érkeznek, sőt előszeretettel ugornak felülről a nyakunkba. Ha meg alattunk vannak, bombákat hajigálnak ránk. Időnként persze ők is lőnek egyet.
A játékban összesen egy életünk van! A program az energiánkat számolja (a játékképernyő alatti zöld sáv jelzi az energiánkat), ha elfogy, vége a játéknak. A legjobban egyébként attól csökken az energiánk, ha egy bomba pontosan mellettünk robban fel, vagy ha ránk ugrik a bandavezér a maga 120 kilójával. Itt jegyzem meg, hogy a két kocsi közé különösen "ellenjavalt" beesni, mert energiánk is csökken, és csak az utolsó kocsi végében tudunk megkapaszkodni, így innen folytathatjuk a játékot!
Néhány vasúti kocsin olyan tárgyakat is találunk, melyeket magunkhoz véve növelhetjük esélyeinket:

  • Patkó - jutalompont,
  • Lőszer - dupla tűzgyorsaság,
  • Dinamit - a felvétele pillanatában, a képernyőn lévő összes ellenség eltűnik,
  • Alma - feltölti az energiánkat (igen ritka darab...)
  • Kalap - jutalompont

Ha egy vasúti kocsi tetején egy lefelé mutató nyilat látunk, a tetőre ugorva a nyíl helyén a 'le+tűz' megnyomásával a kocsi belsejébe jutunk. Itt lehetőségünk nyílik egy kis "bonusz-lövöldözésre". A kocsiülések között felbukkanó banditákat kell kilőnünk, míg a fegyvertelen utasokat értelemszerűen nem javasolt lemészárolni. Ha sokat pepecselünk, a bandita elsüti fegyverét, ami energiánk csökkenését eredményezi. Szintén csökken az energiánk, ha egy utast találunk el. Ezt az aljátékot ki is hagyhatjuk, legalább nem fogy az energiánk...
"Vonatvisszafoglalásos, bandavezér elkapós" mutatványunkat négyszer kell sikeresen bemutatnunk.

A képernyőn zajlódó eseményeket billentyűzetről (Q, A, O, P, SPACE kiosztással), vagy Kempston botkormánnyal irányíthatjuk . A 'H' megnyomásával szüneteltethetjük a játékot, a CAPS SHIFT + SPACE megnyomásával kiléphetünk a játékból. Sajnos a program - legalábbis emulátoron - 128K-s módban fagyogat.