Pulsoid

1988 - Mastertronic

Ügyességi

Spectrum (128k)

Enterprise

Spectrum-ra meglehetősen sok Arkanoid klón készült, a műfaj kedvelői bőségesen el vannak játék "falbontó" játékkal. Enterprise-on a választék egy kicsit szerényebb, de azért ott sincs hiány ilyen játékokból. Ha már végigjátszottuk az össze ilyen programot (ez azért még viccnek is erős...), ideje beújítani valamit! Persze most nem forradalmi változásokra gondolok (a Space Invaders egy pályás, örökéletes változatát később töltsük be...). Maradjunk a falbontásnál, mindössze a labdát cseréljük le, mondjuk egy sugárra. Ezt első hallásra elég nehéz elképzelni, de az ötlet, és a megvalósítás nem is rossz! A grafika az ilyen programoknál megszokott színvonalat hozza, a zene nagyon jó!

A menüben beállíthatjuk, hogy egy vagy két játékos játszik, definiálhatjuk a billentyűzetet, vagy billentyűzet helyett választhatunk Kempston botkormányt is. Valamint megtudhatjuk, hogy a 'P' billentyűvel szüneteltethetjük a játékot, vagy a 'Q' billentyűvel visszaléphetünk a menübe.
A játék indítása után tehát megindul a sugár. Ha téglába ütközik a megszokott módon viselkedik: lebontja az, ugyanakkor megpattan rajta. Egyes téglák lehulló darabokat hagynak maguk után, amelyeket felvéve különböző hasznos és haszontalan dolgok történhetnek velünk: az ütőnk nagyobb lesz, a felgyorsult sugár lelassul, egy fal jelenik meg alul egy rövid időre, amely nem hagyja leesni a sugarat, ütőnk össze is mehet, vagy a sugár begyorsul.
Van kétféle megjelölt tégla, amivel sűrűn fogunk találkozni: a '+' jelű tégla a sugár hosszát növeli, a '-' jelű tégla csökkenti. A sugár hosszának nincs jelentősége, csak jól néz ki... A piros téglának nem elég egy talált, az első találatra csak a színe változik meg, a második találatra tűnik el. A sárga, villám jelű téglának nem örülünk: a sugár fénysebességre gyorsul.
Felülről időnként beúsznak furcsa alakú tárgyak, amelyeket eltalálva megtudhatjuk mi új a játékban az elődökhöz képest! Ha eltalálunk egy ilyen tárgyat, az eltűnik, ugyanakkor a sugár kétfelé osztódik. Bár más játékokban is kaptunk időnként 2-3 golyót egyszerre, itt aki ügyes, folyamatosan játszhat több sugárral is! A sugarak száma nincs korlátozva. Életünket csak akkor veszítjük el, amikor az utolsó sugár is "kiesett" a képből. Az egyetlen negatívum a játszhatóság szempontjából, hogy a sugarak csak 45 fokos szögben tudnak mozogni, így az utolsó pár tégla eltüntetése néha fáradságos munkával jár.
A jobb oldalon látható információktól senki nem fog zavarba jönni: mindössze a két játékos életeinek számát, és a pontszámunkat láthatjuk.

Örökélet: POKE 48126,0

Zene (MP3)