Prohibition

1987 - Infogrames

akció

Spectrum (48k)

Enterprise

1931, Chicago. Vad gengszterháborúba csöppenünk bele egy rendőr szerepét játszva. Egy utcai tűzharc izgalmait "élvezhetjük" a játékban, célunk természetesen a gengszterek lepuffantása, mielőtt ők teszik ezt meg velünk. A játék hasonló az Operation Wolf-hoz: egy célkeresztet mozgatunk a képernyőn, azonban itt teljesen szabadon! Amerre mozgatjuk a célkeresztet, arra scrollozódik a képernyő a (tetemes méretű) játéktéren. Egyszerre csak egy gengszter bukkan fel valahol a játéktéren, aki célzásra emeli a fegyverét. Nekünk megadott (meglehetősen szűkreszabott: 3-6 másodperc) időn belül kell megtalálnunk a gengsztert, és lőnünk. (A képernyő jobb alsó sarkában láthatjuk a hátra lévő időnket). Arra ne is számítsunk, hogy az ellenfelünk hibázik, mindig eltalálnak, ami egy életünk elvesztését vonja maga után. Egyik-másik elvetemült gengszter egy túszt is tart maga előtt, ilyenkor pontosan kell célozni, nehogy a túszt lőjük le!
Azért némi segítséget is kapunk a programtól, hogy megtaláljuk a hatalmas utcarészleten az ellenfelünket: vízszintes irányát egy villogó nyíl jelzi a játékképernyő alatt. Ha nem látunk villogó nyilat, és a számláló csökken, azt jelenti, hogy "jó helyen járunk", csak függőleges irányban már nekünk kell kiszúrni az ellenséget (akik időnként apró ablakokon kikandikálva céloznak ránk). Ha ennek ellenére sem tudjuk időben becélozni a gengsztert, a számláló lejártához közeledve az ENTER megnyomásával (és nyomvatartásával!) fedezékbe bújhatunk, ilyenkor természetesen mi sem tudunk célozni. Ha a számláló újraindul, elengedhetjük az ENTER-t, és célozhatunk! A dolog szépséghibája, hogy nem rejtőzhetünk fedezékben ítéletnapig, csak megadott ideig! A "fedezék képernyőn" látható lila töltény-sáv jelzi, összesen mennyi időt tölthetünk fedezékben a játék folyamán. Ha elfogy a sáv, nem tudunk többet elbújni! A lőszerrel viszont nem kell spórolnunk, sosem fogy el!

Irányítás:
A menüben a megfelelő billentyűt megnyomva a kívánt irányítással indíthatjuk a játékot:

  • K - KEMPSTON botkormány illesztő,
  • I - INTERFACE II. botkormány illesztő,
  • P - PROTEK / CURSOR botkormány illesztő,
  • H - billentyűzet: Q - fel, S - le,, O - balra, P - le, SAPCE - lövés)

Az 1-4 billentyűk megnyomásával szüneteltethetjük a játékot (folytatás - tűz).
Szórakoztató játék, szép grafikával, lényegesen jobban játszható, mint a hasonló (ugyanilyen) stílusú LEE ENFIELD SPACE ACE!

Akármennyi ideig célozhatunk: POKE 30284,0
Akármennyi ideig rejtőzhetünk: POKE 25544,182, POKE 26380,182
Örökélet: POKE 25421,182

Térkép