Octan

1987 - Silverbird Software Ltd.

akció, lövöldözős

Spectrum (48k)

Enterprise

 

 

A rejtélyes cím a legsablonosabb "hagyományokat" követő shoot-em-up játékot takar, melyben a rejtélyes Octan démonait kell legyőzni. Egy repülővel haladunk felfelé a monokróm háttér előtt, a támadó kötelékeket, valamint a felszínről tüzelő ágyúkat és egyéb tereptárgyakat meg kell semmisítenünk. Űrhajónk végtelen számú rakétával és lézerfegyverrel van felszerelve. A lézer csak a repülő ellenségekkel szemben, a rakéta földi célpontok ellen hatásos. A felszíni épületeket megsemmisítve, különböző - betűvel jelzett - extrákat vehetünk fel:

 • L - a lézerfegyver tűzerejét növeli (minden harmadik növeli egy fokozattal)
 • M - a rakéta tűzerejét növeli (minden harmadik növeli egy fokozattal),
 • S - A fegyvereink gyorsaságát növeli (minden harmadik egy fokozattal),
 • P - jutalomélet,
 • B - jutalompont,
 • F - A fegyvereink tűzgyorsaságát növeli,
 • T - a képernyőn lévő felszíni épületek megsemmisülnek,
 • E - hajónk energiaszintjét növeli
 • + - A speciális fegyverek hatékonyságát növeli.

A fordított betűk hatása: FORDÍTOTT, azaz csökkentik a fegyver fejlettségi szintjét, vagy az energiánkat! Ne vegyünk fel tehát automatikusan mindent! Arra viszont figyelnünk kell, hogy az extra-ikonokat is meg tudjuk semmisíteni egy rakétatalálattal! A jobb oldali, felső ikonok színe jelzi, hogy az adott fegyverrendszer következő fokozatra fejlesztéséhez hány extra-ikont kell felvennünk (sorban: fekete, lila, sárga).
Nem derült még, mik azok a "speciális fegyverek", és mi célt szolgál az energia, melyet a program - feltűnő módon - a bal oldalon jelez ki nekünk. Nos, minden szint végén egy (vagy több), különböző alakot öltött démont kell legyőznünk. Itt aktiválhatjuk a kívánt speciális fegyvert, melyet az összegyűjtött energia működtet, vagyis minél több az energiánk, annál tovább működik az extra-fegyverzet, melyből háromféle van: az első egy pajzs, a második az atombomba, mely csak korlátozott lőtávolsággal bír, és még egy, erősebb fegyver (alig nagyobb lőtávolsággal). Az extra fegyverek az 5. szinttől kezdve szinte nélkülözhetetlenek, mert a démonok bosszantóan jól bírják a gyűrődést, és egyre hevesebben támadnak. A szint végén, extra fegyverek között a le fel iránybillentyűkkel választhatunk (egy újabb ablakban a kiválasztott fegyver ikonja jelenik meg a műszerfalon), a tűzgomb 2 másodperces nyomvatartásával aktiválhatjuk.
Sajnos hiába a nyolc szint, a program semmi változatosságot nem tartogat, így a játék hamar unalomba fullad (bár a játék nagyon nehéz, jó eséllyel hamar vége lesz a játéknak...). Még akkor is, ha a menüben a SPECIALS menüpontban néhány érdekes lehetőséget választhatunk:

 • AUTO LASERS - űrhajónk lézerfegyvere automatikusan működik, nem kell nyomnunk a tűzgombot.
 • AUTO MISSILES - automatikusan eregetjük a rakétákat (ezt a két lehetőséget egyszerre kiválasztva egyáltalán nem kell nyomnunk a tűzgombot)
 • PRACTICE MODE - sérthetetlenséggel játszunk, de az első szint után véget ér a játék.

Irányítás: Billentyűzet, vagy KEMPSTON illesztőt választhatunk. Billentyűzetet választva szabadon definiálhatjuk azt, ilyenkor a lézerhez és a rakétákhoz külön tűzgomb tartozik, tehát nem egyszerre lövünk, hanem a kívánt tűzbillentyűt kell nyomni! (Botkormányt választva a tűz gomb megnyomásával felváltva lövünk mindkettővel.)
A BREAK megnyomásával megszakíthatjuk a játékot (a program előbb rákérdez a szándékunkta).

Örökélet: POKE 58289,0; POKE 58411,62
Sérthetetlenség: POKE 63003,0