Night Gunner

1983 - Digital Integration

Ügyességi

Spectrum (48k)

Enterprise

A Digital Integration neve sokaknak ismerős lehet, igaz nem a Spectrum-os "korszakból", sokkal inkább a PC-re készült szimulátoraik révén váltak híressé. A Night Gunner a II Világháború légicsatáiba kalauzol el minket. A lelkes szimulátor-rajongókat most (is) le kell hűtenem: szimulátorról szó sincs, egy egyszerű ügyességi játékkal lehetünk gazdagabbak.

Egy bombázón teljesítünk szolgálatot. Feladatunk változatos: egyszer a gépágyút kezeljük, máskor a bombavető-fülkében találjuk magunkat. Célunk az egyre nehezedő küldetésekben minél nagyobb kárt okozni az ellenséges erőkben és persze életben is kell maradni! Minden küldetés három "jelenetből" áll:

 • A cél felé vezető úton ellenséges vadászgépek támadnak ránk. Mi egy géppuskát kezelünk, feladatunk a ránk támadó ellenséges repülők megsemmisítése, mielőtt kárt tehetnének gépünkben. Némi jutalompontért légvédelmi ballonokat és a képernyőn áthúzó ellenséges bombázókat is lelőhetünk.
 • A célterület felett bombákkal, vagy rakétákkal kell megsemmisítenünk a földi egységeket (vagy a földön parkoló repülőgépeket). Minden második küldetésben bombázunk, minden másodikban rakétákat kell használnunk. A bombázás könnyebb: biztonságos magasságból tekintünk lefelé, a kioldott bomba a célkereszt pozíciójába fog hullani.
  A rakétával támadva nehezebb a dolgunk: a gép orrát előre billentve tudunk az alattunk elrepülő célpontokra célozni. Eközben persze veszítünk a magasságból. Maximum 400 láb magasságig tudunk felemelkedni, így folyamatosan figyelni kell a képernyő közepén látható magasságmérőt (PLANE HEIGHT)
  A célpont elleni támadásnál egyre nehezebb dolgunk van: az első két szinten parkoló repülőgépeket kell eltalálnunk, a többi szinten azonban már mozgó járművekre kell lőnünk! Célzásnál ezt vegyük figyelembe és a jármű elé lőjünk!
 • A hazafelé vezető úton ismét ellenséges vadászgépek támadnak ránk, így a géppuskánál várnak ránk megint feladatok...

Az egyes "jelenetek" maghatározott ideig tartanak: a "műszerfalon" a bal alsó sarokban látható piros felirat jelzi a hátralévő időt. A célpont elleni támadás viszont hamarabb is véget érhet: ha elhasználjuk az összes bombánkat, rakétánkat, hazafelé vesszük az irányt. A muníciónkat a jobb alsó sarokban láthatjuk (sárga jelzés). Mellette a zöld repülőgép-sziulett sérülésjelző: a sárga elszíneződés jelzi gépünk sérüléseit. Ha egy sérülés pirosra vált, gépünk lezuhan. Szerencsére minden küldetésre sértetlen repülőgéppel indulunk. A műszerfal középső részén jelennek meg a program üzenetei: eltaláltak minket, vagy a rakéta-támadásnál gépünk magasságát láthatjuk itt. A játékképernyő fölött bal oldalon pontszámunkat, életeink számát, valamint a legmagasabb pontszámot láthatjuk.

A menü első ránézésre elég kaotikusnak tűnhet és teljes mértékben igazunk van...

 1. 1 PLAYERS / 2 PLAYERS - egy játékos / két játékos mód. Sajnos a két játékos nem egyszerre aprítja az ellent, hanem felváltva.
 2. PLAYER 1 DIFFICULTY 1/2/3/4 - nehézségi szint az 1. játékosnak.
 3. PLAYER 2 DIFFICULTY 1/2/3/4 - nehézségi szint a 2. játékosnak.
 4. KEYBOARD / SINCLAIR / KEMSTON / AGF - az irányítás kiválasztása.
  Billentyűzetkiosztás:
  Q, W, E, R, T - balra,
  Y, U, I, O, P - jobbra,
  A, S, D, F, G, H, J, K, L - le,
  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0 - fel,
  CAPS SHIFT, SPACE - tűz.
  Egyéb billentyűk SYMBOL SHIFT + B + N - játék szüneteltetése, SYMBOL SHIFT + X + C - kilépés a játékból.
 5. NUMBER OF JOYSTICK - 1 vagy két botkormánnyal játszik a két játékos. Csak azon illesztőknél állítható, ahol támogatott a két botkormány használata (SINCLAIR, AGF).
 6. DI HIGHEST SCORES - ON állapotban a pontszámtáblán szerepelnek eredmények, OFF állapotban mi leszünk az első feliratkozók. (Sok értelme nincs...)
 7. TITLE PAGE SOUND - a bejelentkező képnél hallható "zenét" kapcsolhatjuk ki. (ennek még kevesebb értelme van...)

A 0 megnyomásával visszaléphetünk a bejelentkező képhez, tetszőleges billentyű megnyomásával indítható a játék. A betöltés után egy megmosolyogtató "programvédelemmel" találkozhatunk: a megjelenő "biztonsági kódra" kell a helyes kóddal válaszolnunk. Összesen kétféle biztonsági kódot kérhet a program:

243 -> 768
245 -> 156

A letölthető állományban található .sna kiterjesztésű változatban már nem kell megadni a kódot...

Örökélet: POKE 24763,182