Nifty Lifty

1984 - Vision Software Factory

ügyességi

Spectrum (48k)

Elsősorban a fiatalabb korosztálynak készült egyszerű ügyességi program. Célunk egy szobában összeszedni a felvehető tárgyakat. A szobák felépítése nem mondható változatosnak, egy sémára épül az összes: vízszintes platók osztják a szobát hét emeletre. Minden plató két végén egy-egy tárgy várja, hogy megszerezzük, minden plató egyik végén egy lift várja, hogy az oda érkező személyünket egy szinttel feljebb emelje (fehér nyilak). A termet egy, kettő, három, majd négy oszlop vágja ketté. Minden oszlopon egy, majd kettő le-fel mozgó nyíl akadályozza mozgásunkat (nem szabad nekikütköznünk). Ahhoz, hogy az összes tárgyat felvegyük, be kell járni az egész szobát, közben 7-szer át kell vágnunk az akadályon. A képernyő tetején a BONUS felirat jelzi, hogy mennyi jutalompontot kapunk a pálya teljesítésével. A BONUS az idő múlásával fogyatkozik, így a gyorsabbak több pontot gyűjthetnek.
Az irányítás két billentyűre korlátozódik: csak jobbra-balra tudunk mozogni. Nehezíti a játékot, hogy ha emberkénk elindult, nem tud megállni, csak a lift felett a sarokban. Minden szint teljesítése után jutalomképpen kapunk egy életet.
A játék betöltése után a C megnyomásával állíthatjuk be a kívánt irányítást. Játszhatunk billentyűzettel (Z -X kiosztással, de át is definiálhatjuk), vagy botkormánnyal. A programnak két változata van: az egyik Kempston, a másik Sinclair botkormánnyal játszható. A játékot egy számbillentyű megnyomásával (0-9) indíthatjuk, ezzel a játék sebességét határozzuk meg (0 a leggyorsabb). Játék közben a SPACE megnyomásával szüneteltethetjük a játékot.
A játék mindössze abból áll, hogy mozgásunkat jól ütemezzük a mozgó akadályokéhoz. A feladat először egyszerűnek tűnik, de a hetedik szint már igencsak megizzaszthatja az embert. Kérdés, hogy a mai embert mennyire elégíti ki az ilyen irányú "szórakozás"?

Örökélet: POKE 43526,0:50526,0