Mag the Magician

2017 - Radastan

akció, mászkálós

Spectrum (48k)

Enterprise

A nyugdíjas varázslóknak otthont adó kis falucskában, Telerinben a mágia és varázslatok kutatásával, csendben múlatják mindennapjaikat az agg varázslók. Egy napon azonban nagy izgalom támad a faluban: a Nagy Varázskönyv öt lapja - melyek oly varázslatokat, titkokat tartalmaznak, melyek rossz kezekbe kerülve veszélyesek is lehetnek - eltűnt! Mag a lelkes tanonc vállalja a feladatot, hogy átkutatja a környéket és megkeresi az eltűnt könyvlapokat. (Igencsak mágikus lapokról van szó, piros alapon fehér firkálmányokat tartalmaznak...) A küldetés később veszélyesebb lesz, mint amilyennek kezdetben ígérkezik: igaz ugyan, hogy két lap valamely szórakozott varázslónál kallódik egy pedig elveszett, de kettőt az orkok loptak el!
Bár első ránézésre kalandjátéknak, esetleg RPG-nek gondolnánk Radastan programját, valójában egy gyűjtögetős-mászkálós játék, szép grafikával nem túl nehéz játékmenettel. A játék irányításához mindössze a négy iránybillentyű elegendő (O, P, Q, A), feladatunk a keresgélésből és az ide-oda rohangászó ellenségek kerülgetéséből áll (ha elkapnak, egy életünk elvész). Az orkok természetesen nem szívesen adnák vissza az ellopott lapokat, két zárt ajtó is akadályozza az orkok várában történő közlekedést. Ezeket csak a hozzájuk való kulcsok felhasználásával nyithatjuk ki. Az útvonal a térkép alapján megtervezhető a nem túl nagy játéktéren. Az esetleg megtévesztheti a kezdő kalandorokat, hogy az apróbb kavicsok és füves területek nem akadályok, át tudunk gyalogolni rajtuk. Az utolsó lap megszerzése - melyet maga az orkok királya őriz - a játék végét jelenti, így a hazajutást már megspóroljuk.

Az Enterprise verzióban a játék betöltése után két mód közül választhatunk, ugyanis az két konverziót tartalmaz: az egyik Speccy konverzió MSX grafikával, a másik pedig ZX Uno verzió. A program EXOS kompatibilis, és fut EP64-en is. Játék közben egyszerű, de kellemes három csatornás dallamok szűrődnek a hangszórónkból. A zene eredetileg beeperre készült, a forrásban benne van, de a Spectrum verzióban nem szól. Az irányítás történhet tetszőleges Internal, EXT1, EXT2 botkormánnyal.
F1: hangerő csökkentése,
F2: hangerő növelése,
F8: cheat: hatra állítja az életek számát.

Térkép