Ludo

1985 - 16/48 Tape Magazine

társasjáték

Spectrum (48k)

 

A számítógépes játékok legvitathatóbb létjogosultságú kategóriája a társasjátékok adaptációja. Filozófiai mélységekbe most nem mennék bele, lényeg a lényeg, a 16/48 Tape Magazine (1983 és 1986 lözött megjelenő, 26 számot megélt "elektronikus újság") kazettáján megjelenő program témája egy olyan társasjáték, amely nálunk is ismert Ki nevet a végén? címmel. A szabályokat a legtöbb ember valószínűleg ismeri:

A 2-4 játékos célja, hogy saját 4 bábújukat minél gyorsabban eljuttassák kijelölt végcéljukra, a bázisra. A játék kezdetén mindegyik játékos 4 bábúja a start mezőn áll. Aki a legnagyobbat dobja a dobókockával, az kezdi a játékot és dobhat újból elsőként. A játékba csak 6-ost dobva lehet bábút bevinni. Ha valaki hatost dob, a szabály szerint újabb dobásra van joga. Mielőtt azonban ismét dobna, választhat: újabb bábuját hozza játékba, vagy egy már táblán lévő bábujával lép.
A játék során bármelyik a táblán lévő bábúval lépni lehet, így a játékos döntheti el, melyikkel kíván lépni. Ha olyan mezőre léphet, ahol valamelyik játékostársának bábuja áll, azt kiütheti. A kiütött bábu a start mezőre tér vissza és onnan kezdheti újra a játékot. (Ez természetesen csak egy újabb 6-os dobással lehetséges.)
A célba csak akkor juthat egy bábu, ha pontosan annyit dobtunk, mint ahány lépésre a céltól állt a bábunk. Ha többet dobunk, akkor annyit kell lépni visszafelé, mint amennyivel többet dobtunk. A játékot az nyeri meg, aki elsőként viszi be mind a négy bábuját a célba.

A program kezelése:
Betöltés után először meg kell adni, hány játékos fog játszani, majd a játékosok nevét kell megadni. Ha névnek "ZX"-et adunk meg, a számítógép fogja irányítani a játékos figuráit. Ezután kirajzolódik a játéktér. A dobókockával történő gurítás automatikusan megtörténik. A játék elején természetesen csak akkor tudunk beszállni a játékba, ha hatost dobunk. Ekkor, és a továbbiakban minden dobás után (amíg a játéktéren van figuránk), a program megkérdezi, melyik bábunkkal szeretnénk lépni? ("MOVE WHICH COUNTER?"). A bábuk egytől négyig számozottak, nekünk csak a megfelelő számbillentyűt kell megnyomnunk. Ha hatost dobtunk, újra nekünk pörög a dobókocka. Egy mezőn két bábunk nem állhat.
A 'Q' megnyomásával megszakíthatjuk a játékot.

A program színvonalára semmi panasz nem lehet, amolyan tisztes "iparosmunka".