The Lost Treasures of Tulum

2020 - Retroworks

akció, mászkálós

Spectrum (128k)

 

Juanín Joe Díaz a híres kincsvadász Mexikóban kutatja Tulum templomát, hogy megtalálja Koatlikve kincseit. A templom azonban tele van veszélyes csapdákkal, alighogy belép, máris csapdába esik. Az egyetlen módja a szabadulásnak, ha minden teremben megszerez négy drágakövet. A négy kincs nem csak a terem piros ajtaját nyitva, de ezeket áldozatként bemutatva a 24. terem után a templomból is kiszabadulhat. Koatlikve az azték mitológia kígyószoknyájú ősanyája, a föld istennője, a felhőkígyó Mixcoatl egyik felesége, a Hold és a csillagok szülőanyja. Ennek megfelelően a fényviszonyok meglehetősen "zűrösek" a templomban, már azon kívül, hogy alapból töksötét van. A napkirály egy varázslatos fáklyát hagyott ránk: bár erős fénye nincs (csak kis távolságra látunk el), de a bevilágított dolgok már megvilágítva maradnak. A fáklyát el is hajíthatjuk, ilyenkor még reptében bevilágítja rövid időre az útjába eső tárgyakat, falakat. Fáklya nélkül azonban nem tudjuk bevilágítani a csarnok újabb részeit, érdemes visszatérni a lobogó fáklyához újabb mágikus (végtelen) fényért. A játékmenet tehát kevésbé épít a rohangászásra, sokkal inkább a megfontolt felderítésre. Ezt erősíti az a tény is, hogy időlimit nincs.
Akadályból kétféle van: a mindig rossz helyen lévő karók, és a templomban kísértő harcosok szellemei. Ebből szintén kétféle van: a céltalanul bolyongó, a későbbi szinteken pedig egy "rámenősebb" kísértet is csatlakozik a bulihoz. A szellemeket egy ostorcsapással rövid időre elűzhetjük a csarnokból, az ostort viszont csak akkor tudjuk használni, ha előtte eldobjuk a fáklyát. Ostorcsapkodás helyett érdemesebb a kísérteteket kikerülni, megvárni amíg a még sötét részekre sétálnak, vagy karóba csalni. Ha mi sétálunk karóba, vagy szellemekkel találkozunk, a sérülések energiánkat fogyasztják. A kincsek felvételével viszont pótolhatjuk energiánkat! Egyetlen életünk, de bőségesnek tűnő energiánk vank. Főhősünk nem csak ugrani tud, de a zöld indákon fel is mászhat (ezeken akár ugrás vagy esés közben is megkapaszkodhat), bármilyen magasból leeshet energiaveszteség nélkül.
Az ékszereken kívül egy sárga kincsesládát is találhatunk a termekben, ezt két ostorcsapással tudjuk kinyitni (miután eldobtuk a fáklyát). Ebben néhány hasznos vagy haszontalan tárgyat találhatunk:
  • Kulcs: a drágakövek nélkül is kinyithatjuk az ajtót.
  • Hold: a terem újra sötétségbe borul.
  • Nap: bevilágítja az egész termet.
  • Szív: visszatölti az energiánkat.
  • Néhány pályán az egyik drágakő van a ládában elrejtve.

A 24 csarnok közül négyben "Special Event"-ben is részünk lesz, amikor a bevilágított részek pár másodperc után újra elsötétednek. Mindez remek alkalmat nyújt energiánk gyors elvesztésére. Ezen megpróbáltatások után viszont teljesen feltöltött energiával folytathatjuk a játékot.

Irányítás:
Billentyűzet (O, P, Q, A, SPACE - ugrás, M - tűz),
SINCLAIR botkormány illesztő.

Térkép