Locomotion

1985 - Mastertronic

puzzle

Forrás:
Sinclair Spectrum játék és program

Spectrum (48k)

Betöltés után a következő vezérlések közül választhatunk:

  • Billentyűzet (5 - balra, 8 - jobbra, 6 - le, 7- fel, 0 - idő)
  • Kempston
  • Sinclair
  • Fuller

A vezérlés kiválasztása után meg kell adni a játékosok számát. A játékot 1-4 játékos játszhatja. Feladatunk a mozdony pályájának biztosítása, és minél több pont gyűjtése. A megadott puzzle mezőkből kell kiraknunk egy olyan pályát, amely a bal felső sarokból elvezeti a mozdonyt a jobb alsó sarokba. Ehhez a zöld és kék színű sínt ábrázoló mezőket használhatjuk. Érdemes minél több kék színűt felhasználni, mivel ezek plusz pontokat jelentenek (feliratuk: víz, szén is céloz erre). A piros mezőket kerüljük, mert a mozdony elvesztését jelentik. Munkánk közben a mozdony halad, így néha meg kell állítanunk. Ez a tűz gombbal lehetséges. Ilyenkor elindul egy óra, amely egy perc leteltével lejár, és mozdonyunk tovább indul. Azok az elemek, melyeket felhasználtuk sárgára változnak. Néhány kétszer is pontot jelent, ezek először lilára, majd sárgára változnak.
Ha mozdonyunkat sikerül kijuttatni a jobb alsó sarokba, a számítógép minden egyes felhasznált mezőért pontot ad. Ezután egy nehezebb szintet kapunk. Az egyes szinteket városok nevei jelölik, ezek sorban: London, Párizs, Brüsszel, Amsterdam, Bonn, Bécs, Bern, Róma, Madrid.
Három életünk (mozdonyunk) elvesztése esetén véget ér a játék, és beírhatjuk nevünk kezdőbetűit az eredménytáblába. A játék fő érdekessége a betöltési technikája, hisz a SCREEN file-t is puzzle módszerrel rakja össze a betöltés első fázisában.

Térkép

Bármennyi időre megállíthatjuk a vonatot: POKE 39112,195