The Life of Harry

1985 - Cascade Games Ltd.

ügyességi, mászkálós

Spectrum (48k)

Harry a híres kincskereső - titulusához hűen - aranyrudakat és zsákokban tárolt ezüstérméket - gyűjt. Harry-t ezúttal nem "holmi nemes cél" vezérli, mindössze meg akar gazdagodni... (az eredeti ismertető szerint!). Kalandjai során Harry a világ nyolc különböző pontján fog megfordulni, ezen nyolc helyszínen összesen 22-22 aranyat és ezüstöt kell megszereznie. Kincskeresés közben "persze" számos, különféle izgő-mozgó ketyerre, kütyű, csápos szörny, robot, stb. veszélyezteti Harry testi épségét, amikkel a találkozás kerülendő.
Bár a játék grafikájából azt gondolnánk, hogy platformjáték, hagyományos labirintusos játékkal van dolgunk (azaz a négy irányba szabadon mozoghatunk). A játékmenet azért némileg eltér a megszokottól: Ha valamely ellenséggel érintkezünk, energiánk (POWER) csökken egy egységgel, és a szörny hátralép egyet, hogy ki tudjunk térni az útjából (a játék ugyanis ilyen esetben is folytatódik megszakítás nélkül). Emellett a kijáratot megszabott időn beül el kell érnünk, ugyanis a helységben fogy a levegő (AIR). A levegő minden szint után feltöltődik, de az energiánkat az egész játékra kell beosztanunk! Vége a játéknak, ha akár a levegőnk, akár az energiánk elfogy. Megjegyzendő, hogy van pár olyan hely a játékban: ahol az ellenség a sarokba szorít és nem tudunk kitérni az útjából, ez tehát a játék végét jelenti. További nehezítés a futószalag, melyen nem tudunk sem előre, sem hátra mozogni, de felfelé le tudunk lépni róla. Szerencsére sokszor nem találkozunk vele.
Ránézésre nem egyértelmű, hol van a kijárat: nos ez mindig a képernyő tetején van! Nem szükséges egyébként az összes kincset megszereznünk, kienged a program akkor is, ha nem szedtünk fel mindent! Minden nehézségi szint más-más országban játszódik. Ezek sorrendben: Oroszország, Perzsia (1985-ös programban.?!?!), Egyiptom, Brazília, USA, Nyugat-Németország, Afrika, Ausztrália, bár ez utóbbi neve el van írva...

Sajnos pár dolog eléggé lerontja az összképet a programról: a menüben hallható "hanghatások" másképp nem értékelhetők, mint direkt kiszúrás a játékosokkal. Bosszantó és fapados megoldás, hogy a játék üzeneteinek többségét nem lehet elnyomni, jó sokáig kell olvasnunk. A játék egyébként elég könnyű, némi gyakorlás után bárki végigjátszhatja.

Iráynítás:
Billentyűzet (O, P, Q, A)
KEMPSTON botkormány-illesztő.