Lemonade Stand

1983 - ZX Computing

manager

Spectrum (48k)

Bob Jamison 1973-ban készítette a Lemonade Stand című üzleti-szimulációs játékát. A program elsősorban gyerekeknek készült, oktatási céllal: egy limonádé állvány "üzemeltetése" közben a gyerekek megtanulhatják hogyan befolyásolhatják üzleti döntéseik egy vállalkozás sikerét vagy kudarcát. Az akkor még csak mainframe gépeken futtatható játékban egymást követő 12 fordulóban (napban) az időjárás ismeretében meg kell határoznia a játékosnak, az aznapra elkészítendő limonádé mennyiségét, árát, és - a legfontosabbat(!?) - mennyit költünk reklámra. A nap végén az aznapi bérleti díjat is ki kell fizetni.
A BASIC programot Charlie Kellner 1979-ben elkészítette Apple II. gépre némi grafikával és "zenével" fűszerezve a játékmenetet, 1980-ban az Atari mikrogépére is megjelent, majd közreadták a program listáját. Innentől "nem volt megállás", a Commodore cég némileg kibővített C64-es verziót készített. Ez alapján később Plus4 verzió is készült. Sajnos a Spectrum verzió "maszek" készítésű, a ZX Computing magazinban jelent meg begépelhető formában.

A spectrumos (angol) változatban vállalkozásunk helyszíne a Hyde park, itt állítjuk fel limonádé árusító standunkat mindössze napi fél font bérleti díjért. A játék egy hétig tart, a hét minden napjának reggelén a gép közli velünk az aznapi időjárást, és hogy aznap mennyibe kerül egy pohár citromlé előállítása. Az idő és az ár véletlenszerűen változik, így ne csodálkozzunk, ha egy forró nap után egyszeriben havas lesz az időjárás... Ezen két paraméter ismeretében kell eldöntenünk, hogy aznapra hány pohárnyi limonádét készítünk, és milyen áron kínáljuk. Az eladatlan citromlevet nem rakhatjuk el másnapra, ennek előállítására költött összeg veszteség lesz. Hirdetési lehetőség nincs a programban. Természetesen egy napos vagy forró napon kapósabb a portékánk, mint havas vagy esős időben. (Rossz időben "kárenyhítésre" célszerű játszani.)
Ezt követően némi grafika kíséretében lezajlik a nap, majd este hétkor, zárás után megtudjuk aznapi eredményünket. A hét végén pedig heti összesítőt kapunk egész heti teljesítményünkről (már ha hamarabb nem megyünk csődbe).
Sajnos a program nem mentes a hibától, ha "rosszul" választjuk meg az eladási árat, a 330-as sorban leáll a program hibával: az eladási ár nem lehet pontosan 10 pennyvel több, mint az előállítási ár. Tehát, ha pl. az előállítási ár 4 penny, ne adjunk meg 14 pennyt aznapi vételárnak.