Last Ninja 2

1988 - System 3

akció

Forrás:
Spectrum Világ 17. rész

Spectrum (48k)

Enterprise

Mély megrendüléssel tudatjuk a Kedves Olvasóval, hogy megjelent a THE LAST NINJA II. c. program. Szomorúságunk legfőbb okozója - s ezt az érzést valószínűleg Önök is meg tudják osztani velünk -, hogy a program első része nincs, nem létezik. Nagyon sok kósza hírt, pletykát kell most eloszlatnunk, ami a mai napig kering a 'THE TAST NINJA' c. program körül. Nos valóban igaz - sajnos -, hogy a program SPECTRUM verziója végülis nem jelent meg, függetlenül attól a megannyi reklámtól, ami hirdette a programot a Brit sajtóban 1987. júliusa óta. Amíg a program II. része meg nem jelent, a software forgalmazók bizakodtak, a sajtó homályosnál homályosabb cikkeket közölt a SYSTEM-3 még nem létező termékéről. Sajnos beütött a 'krakk', megjelent a második rész. A software forgalmazók tehetetlenül álltak, mindazok számára, akik 1987. júliusa óta megrendelték az első részt, vagy 'visszakapják pénzüket, vagy elküldik számukra a 'folytatást'. A sajtó is nagy port kavart, a SYSTEM-3 nem hozott nyilvánosságra adatokat a program 'zűrös' ügyei körül. Mindenesetre meg kell elégednünk azzal ami van, vagyis a második résszel, mely hat nehézségi szintje, csodálatos grafikája, harmonikus animációja és bonyolult taktikája alapján joggal fogja kiérdemelni a 'legjobb' kategóriát.
Ez a történet New York-ban játszódik, 1988-ban. Az utcán észrevétlenül, hangtalanul suhan egy árny. Jól ismeri a környéket, tudja hogy kell megközelíteni Kunitoki Shogun főhadiszállását a Central Park-on és szennyvízcsatornák labirintusain át. Tudja azt is, hol találja a titkos gömböt, amely erőt ad neki, hogy legyőzze a SHOGUN-t. A feladat végrehajtására két dolog is ösztönzi: bosszú, mivel a SHOGUN embere - EVIL ONE lemészárolta a családját, valamint kötelesség, és tisztelet megbízói felé.
Ninja szimatot fogott, hogy Kunitoki New York-ban leledzik, így hát oda utazott. Kunitoki varázsereje megbénította az alvilágot, hamar elérte, hogy ő legyen a kábítószer-kereskedelem királya. Főhadiszállását egy erődítménnyé átalakított felhőkarcoló belsejében alakította ki, nem messze a Central Park-tól. Ninja a fülesek útján tudomást szerez róla, hogy van egy titkos útvonal, melyen megközelítheti Kunitoki főhadiszállását. Itt kezdődik a játék, a Ninja keresi az utat ellensége felé.
Az első szint a Central Park-ban játszódik. Kunitoki kiküldte egy emberét a Central Park-ba, New York-i rendőri ál-egyenruhába öltöztetve. Fel kell készülni rá, hogy Ő fel fog tartóztatni minket bármi áron is. Rajta kívül gyilkosok raja fogja keresztezni utunkat, de számunkra ezek a szereplők jelentéktelenek, mivel el tudunk futni előlük. Különböző tárgyak felvételére és használatára van lehetőségünk, fontos, hogy mindig a helyzetben legmegfelelőbb fegyvert válasszuk ki támadóink ellen, máskülönben energiánk rohamosan fogyni fog, melynek végállomása a halál.
A második szint New York utcáin játszódik. Nagyon lényeges, hogy ne menjünk át az úttesten, ha tilos a lámpa, a New York-i autóközlekedés életveszélyes. A rendőrök az utcán is ninja nyomában vannak, így gyorsan kell haladnunk. Sajnos örömünk nem fog soká tartani, mivel a rendőrök hamar összefognak a munkába haladó járókelőkkel (sajnos ezek is Kunitoki hatalmában vannak).
A játék harmadik szintje a szennyvízcsatorna -hálózatban játszódik. Pfffű, micsoda bűz, sőt mi több rengeteg patkány. Igen, nagyon sok a patkány. A lámpák sejtelmes fényt vetnek a víztükörre. Körös-körül kanyargó folyosók és járatok. Ez még mind semmi, jól megtermett aligátorok is üdvözölnek minket, Ők jól érzik magukat a szennyvíz rothadékai között.
A negyedik szint a felhőkarcoló alagsorában, a pincékben játszódik. A szennyvízcsatornából - már amennyiben élve megúsztuk -, a felhőkarcoló pincerendszerébe jutunk. Kunitoki itt tárolja az alvilágnak szétosztandó ópium szállítmányok nagy részét. Az ópium üzlet most nagyon megy, az áru titkos vonalon érkezik ide a hajókról. Itt a veszélyek újabb sorába sodródunk (gondunknak csak töredéke a rakoncátlan fekete párduc). A rejtvény, meg kell találni a liftaknát.
Az ötödik szint a hivatali blokkban játszódik, a felhőkarcoló mandzártján, ahova a liftaknán keresztül feljutottunk. A mozgási tér nem túl szerencsés, mindemellett kóricálásunkat különféle őrök (pl. hölgy-ninják) is szeretnék megakadályozni. Nem érünk rá velük húzni az időt, néhány pofonnal intézzük el őket, majd siessünk tovább a tető felé. Kunitoki varázserejével megérzi jelenlétünket, s igyekszik elmenekülni saját helikopterén. Mi is megérezzük Kunholti szándékát, s töretlen lendülettel igyekszünk a tetőn landoló helikopter felé.
A hatodik - egyben utolsó - szirt már a tatőn játszódik. A helikoptert látjuk, de hol van Kunitoki. Feladatunk, hogy megkeressük őt, majd ha megtaláltuk, meg kell keresni az ellene hatásos fegyvert. Azt hamar tapasztalni fogjuk, hogy varázserejénél fogva közönséges módon nem pusztíthatjuk el. Ha a világot meg akarjuk szabadítani Kunitoki undorító alakjától, nincs más hátra, meg kell keresnünk, és el kell lopnunk a gömböt, amely Kunitoki energiájának forrása.

A 'THE LAST NINJA II' a programozás magasiskoláját mutatja be. Minden szint elfoglalja a teljes memóriát. A 3D mozgás színvonalas, olyan mint amilyet még eddig nem láttunk a Spectrumon. A képernyőn láthatjuk még a nálunk lévő tárgyakat, külön azokat amelyeket magunkkal viszünk, és külön azt, amelyet éppen használunk. Energiaszintünk a képernyő alsó részén látható. Ha egy kicsit lehajtott fejjel is, de reméljük a program színvonala hamar feledtetni fogja az első résszel kapcsolatban elszenvedett bánatunkat.

Őszintén megvalljuk, számunkra sem volt könnyű a játék minden részletre kiterjedő feltárása, most pótolni szeretnénk az elmaradtakat. Mivel kb. egyforma arányban kaptunk leveleket Spectrum és C64 tulajdonosoktól, melyekben tanácsokat kérnek tőlünk, ezért úgy döntöttünk, hogy mindkét verzió megoldására kitérünk. Az alap leírás a Spectrum verzió esetében alkalmazható, a C64 gépre készült változat eltéréseit zárójelben, vastag betűvel fogjuk ismertetni. A játéknak egyébként nem jelent meg Spectrum 128K gépre készült változata, a 48K-s "zene" eléggé elborzasztó. A leírást nem akartuk bő lére ereszteni, csak a fontos mozzanatokat emeltük ki, a megoldás menetét könnyítik a térkép mellékleten elhelyezett térkép szeletek is, itt annyit meg kell jegyeznünk, hogy a C64 verzióban a 6. szint (THE MANSION) meg lett osztva, az utolsó két szoba 'THE FINAL BATTLE' néven külön szintet képez.
Az irányításról egy pár szó:

1. szint (CENTRAL PARK):
Menjünk a függöny mögé, és hátul törjük be a kis ablakot (belépéskor villog) / menjünk az első szobába, és pottyanjunk le a csapóajtónál / vegyük fel a kulcsot / menjünk ki a szobából / a következő képernyőn induljunk lefelé / a szemetesből vegyük ki a shuriken-t / menjünk át a kapun / kerüljük ki a késdobálót / a következő képernyőn dobjuk le a támadót a shurikén-nel / vegyük fel a térképet / másszunk fel a falon látható rácson / távozzunk balra / ugorjuk át a bemélyedéseket / vegyük fel a botot / ugráljunk visszafelé / másszunk vissza a falról a földre / kerüljük ki a késdobálót / távozzunk jobb-kéz felé / menjünk át a kapun / dobjuk le a támadót a shuriken-nel / vegyük fel a ninchaku felét a női WC-ből / menjünk vissza a kapun és távozzunk felfelé / menjünk be a kapun / dobjuk le a támadót a shuriken-nel / vegyük ki a másik női WC-ből a ninchaku másik felét / menjünk ki és vegyük fel a hot dog-ot a hot dog standon / menjünk a duplaszárnyú kerítés-kapu közepéhez / válasszuk ki a kulcsot / végezzünk egy felvevő mozdulatot, s a kapu kinyílik / menjünk át a kapun túl / ugorjunk át a folyón a csónak felhasználásával / menjünk a kanyargó ösvényig / álljunk az ösvény végére / fussunk neki és ugorjunk át a szigetre / menjünk a bokrokhoz és a bot segítségével lökjük meg a csónakot / menjünk a sziget alsó széléhez / fussunk neki, és ugorjunk vissza az ösvényre / menjünk tovább az úton, és ugorjunk át a folyón az ellökött csónak felhasználásával / menjünk tovább a park felé és átlépünk a 2.szintre...
Tipp: ha az első képernyőről (tető) lezuhanunk a harmadikra és újból visszalépünk a leesésünk helyére (a négyzetbe), akkor visszakerülünk a tetőre, mégpedig feltöltött energiával! Ha pl. a játék közepén -amikor már megszereztünk néhány tárgyat- visszamegyünk a START helyre (tető), akkor feltöltődik az energiánk, és a tárgyaink is megmaradnak!
2. szint (THE STREET- Az utca):
A parkból kilépve haladjunk lefelé / menjünk át a kereszteződésen, amikor a jelzőlámpa nem villog (C64 = amikor zöld a jelzőlámpa jelzése) /a következő képernyőn ismét menjünk át az útkereszteződésen / fussunk az út mentén két képernyőn át / vegyük fel a hamburgert / menjünk tovább és vegyük fel az üveget / menjünk körbe, követve a járda vonalát, egészen a zsákutca végéig! a bódéba menjünk be és végezzünk el egy felvevő mozdulatot, ekkor megszerezzük a csatorna kulcsát / menjünk vissza azon az úton, amerről jöttünk egészen az 'EAT' shop-ig, és menjünk át az úton / kövessük az utat a járda mentén / (C64 = menjünk át az úton, egészen a zárt ajtóig / rúgjuk be az ajtót / menjünk be a szobába / vegyük fel a kardot / épjünk ki a szobából /menjünk vissza a sarokig) / forduljunk el a sarkon / menjünk át az úton / menjünk jobbra, majd az épület után felfelé / vegyük fel a hot dogot / fussunk tovább ugyanebben az iránypályára a csatornafedélig / a megszerzett kulcsot használva emeljük fel a csatornafedelet / másszunk le a csatornarendszerbe és belépünk a 3. szintre...
3. szint (THE SEWERS - A csatornarendszer):
A start pályán induljunk el felfelé / menjünk keresztül a következő képernyőn látható ajtón / szorosan húzódjunk a fal mellé / menjünk be a jobb oldali ajtón / vegyük fel a kulcsot / menjünk vissza / maradjunk szorosan a fal mellett / ugráljunk át a rések felett / (C64 = várjuk meg amíg leesik az első pók) / fussunk a kővetkező pályára / keressük meg a csatorna lejáratot / nyissuk ki a kulccsal / ereszkedjünk le / sétáljunk a következő pályára / távozzunk a legtávolabbi ajtón (az első kettőn belépve meghalunk) / menjünk a következő képernyőre / vegyük kezünkbe az üveget / tartsuk a fáklyához, ha meggyulladt, a képernyőn a tárgy-mezőn is látható a változás / lépjünk be a középső ajtón (a két szélsőn belépve meghalunk) / menjünk tovább / a patkányokat ugorjuk át / menjünk tovább, amíg újabb ajtókhoz nem érünk / menjünk be a létrához közelebb eső ajtón / menjünk tovább / rakjunk el minden fegyvert (csak az üveg legyen nálunk) / dobjuk rá az aligátorra az üveget / ha elégett, menjünk ki a szemközti ajtón, és belépünk a 4. szintre...
4. szint (THE BASEMENT: Az alagsor):
Trükkösen lavírozzunk át a ládák között / a következő pályán másszunk fel a létrán / menjünk vissza az első szintre / vegyük fel a kártyát / menjünk sok-sok képernyőn tovább, amíg egy ajtóhoz nem érünk / menjünk be és vegyük fel a csirkecombot / menjünk vissza a létrához, és másszunk le / menjünk tovább a pályán / amikor elérjük a csilléket, óvatosan menjünk a sínhez olyan közel, ahogy csak lehet / egy csille után gyorsan ugorjunk át / menjünk tovább / az újabb sínt ugorjuk át, mert áram van benne / menjünk tovább / Spectrum = ugráljunk át az oszlopokon egészen az ellenféllel szemköztire / álljunk olyan közel hozzá, hogy elkezdjen küzdeni / győzzük le / (C64 = az oszlopokon ugráljunk át, megfelelő sorrendben) / menjünk tovább / menjünk a laboratóriumba / előbb menjünk lefelé / menjünk a heroin porhoz (belépéskor villog) / vegyük kezünkbe a csirkecombot, és érintsük hozzá / menjünk vissza a laboratóriumba / menjünk jobbra / meglátjuk a sarokban a párducot / menjünk közelebb hozzá, amíg fel nem emeli a fejét / (C64 = amíg fel nem egyenesedik) / rakjuk le elé a mérgezett csirkecombot / amikor megeszi, holtan esik össze / menjünk tovább / menjünk oda a lifthez és a kártyát tegyük az irányító egységbe / a lift ajtaja kinyílik / belépve az 5. szintre jutunk...
Tipp: a csilléknél teljesen veszélytelenül is átjuthatunk. Álljunk rá a sínre és menjünk le a dobozokig, majd menjünk át a sínen, sértetlenek maradunk.
5. szint (THE OFFICE BLOCK - A hivatali blokk):
Az első szoba után menjünk tovább az ajtón / ebben a szobában kapcsoljuk be a szemben lévő számítógép terminált, melynek eredményeképpen kapunk egy négyjegyű kódot (ezt jól jegyezzük meg, mert szükségünk lesz rá a 6. szinten: 1838) / (C64 = a kód mindig változik) / a folyosóra kilépve menjünk tovább / Spectrum = a folyosó végén lépjünk be az első ajtón / vegyük fel a shuriken-t / menjünk ki a szobából / lépjünk le a második ajtón / (C64 = a folyosó végén lépjünk be a szemközti ajtón) / nyomjuk meg a jobb oldalon található asztal szélén lévő gombot, ekkor mellettünk kinyílik egy titkos ajtó / menjünk ki a titkos ajtón / másszunk fel a létrán / menjünk be az ajtón / a szoba túloldalán menjünk ki / a ventillátornál nagy ügyességre van szükség / Spectrum = álljunk pontosan szembe a ventillátorral, és miközben csúszunk lefelé, dobjuk meg a shunken-nel / a ventillátor megáll / (C64 = nem szabad semmilyen gyors mozdulatot tenni, futni, ugorni, stb. / húzódjunk a falhoz, amennyire csak lehet és apró tépésekkel menjünk át a ventillátor előtt) / nyissuk ki a rácsos ajtót / menjünk tovább a peremen (vigyázzunk a résekre), amíg egy újabb létrához nem érünk / másszunk fel rajta / menjünk tovább / meglátjuk a helikoptert, ami ott lebeg a tető mellett / álljunk pontosan a kötélhágcsó elé / fogjuk meg a hágcsót és a helikopter átvisz minket a 6. szintre...
6. szint (THE MANSION - A palota)
C64-en + 7. szint (THE FINAL BATTLE -A végtő támadás):

Pottyanjunk le a hágcsóról az első oszlopra (a tűzgomb megnyomásával) / ugorjunk oszlopról-oszlopra / ereszkedjünk le a háztetőre / menjünk felfelé / menjünk a peremen a jobb oldali tetőablak mellé / essünk bele az ablakba / menjünk tovább a következő képernyőre / menjünk be az ajtón / vegyük fel a kötelet / menjünk ki a szobából / menjünk vissza az előző képernyőre (ne menjünk le a lépcsőn) / menjünk be az ajtón / menjünk a szemközti nyíláshoz / vegyük a kezünkbe a kötelet és ereszkedjünk le az aknán / a konyhában találjuk magunkat (itt felvehetünk egy hamburgert) / menjünk ki a konyhából és menjünk be a bal oldali ajtón / a bejárattal szemben a könyvespolc mellett látunk egy kapcsolótáblát / kapcsoljuk ki, ezzel hatástalanítottuk a riasztóberendezést / menjünk ki a szobából / menjünk a virágcserép mögé, ahol egy titkos ajtón bejutunk a pincébe / a kapcsoló pultnál fel tudjuk kapcsolni a következő szoba lámpáját / menjünk tovább / ismét menjünk tovább / a kazánhoz értünk, ahol a gőztől nem tudunk átmenni az ajtón / Spectrum = érintsük meg a kazán első, majd második ajtaját / (C64 = a kazánon érintsük meg a jobb oldali kapcsolót) / a gőz a másik irányba kezd fújni / menjünk tovább /(C64 = itt kezdődik a 7. szint) /menjünk tovább / az utolsó szobában vagyunk, melynek közepén egy nagy csillag látható / hajtsuk el a szemközti falon lévő festményt / (C64 = hosszú zászlót) / egy 'safe' tűnik elő / nyissuk ki a 5. szinten megszerzett kód segítségével / vegyük ki a kristálygömböt, ekkor megjelenik a fő ellenség: KUNITOKI / gyújtsuk meg a gyertyákat / öljük meg KUNITOKI-t / (C64 = KUNITOKI csak a csillag belsejében ölhető meg majd ezt követően vissza kell tennünk a kristálygömböt a faliszekrénybe) /RESET, vagy kapcsoljuk ki a gépet.

1. szint Örökélet: POKE 36578,0
2. szint Örökélet: POKE 35993,0
3. szint Örökélet: POKE 36751,0
4. szint Örökélet: POKE 36514,0
5. szint Örökélet: POKE 36393,0
6. szint Örökélet: POKE 36822,0
A kódokat az adott szint betöltése után kell bevinni.

Térkép: 1-2 szint, Térkép: 3-4 szint, Térkép: 5-6 szint, Poszter