Jungle Queen

2020 - Gabriele Amore

ügyességi

Spectrum (128k)

A Taito 1982-es Jungle Hunt c. játéka volt az egyik első játék (Az Irem szintén 1982-es Moon Patrol című játékával másodmagában) amelyben parallax scroll-t láthatott a közönség. Eredetileg Jungle King néven adták ki, de szerzői jogi viták eredményeként megváltoztak a címét. A játékos egy pith sisakot és szafari öltönyt viselő felfedezőt irányított, aki veszélyt nem ismerve indul megmenteni lányát, akit egy kannibál törzs rabolt el. A programot elég sok platformra portolták: Arcade, Apple II, Atari 2600, Atari 5200, ColecoVision, Commodore 64, IBM PC, VIC-20 verziók készültek belőle, de a Spectrum kimaradt a sorból... Ezen a tarthatatlan állapoton változtat a Jungle Queen melyben "kicsit" megváltozott a szereplőkiosztás: Egy vörös hajú amazon indul el, hogy megmentse kedvesét.

A játékban 4 egymást követő mini-játékot kell teljesítenünk:
Az első "jelenetben" indáról-indára ugrálva kell közlekednünk. Meglehetősen furcsa indák ezek: vízszintesen ide-oda mozognak. A megfelelő pillanatban a 'P' megnyomásával ugorhatunk a következő indára. Ha az elugrás pillanatában a következő inda túl messze volt, a vízbe esünk (-1 élet). Összesen 10 indán kell átszökellnünk. Az utolsó indáról az alattunk lévő tóba kell ugorni.

A második játékban egy tóban úszva kell krokodilokra vadásznunk(!) Egy kést magunk elé tartva kell a közeledő krokodilokat szemből "megtámadnunk", amikor éppen csukva van a szája. Nyitott szájú krokodilokkal és az apró sárga halacskával azonban kerülendő a találkozás (-1 élet.). Itt már két billentyűt kell használnunk: az 'A' billentyűvel merülhetünk lefelé (ha elengedjük, emelkedünk), a 'P' megnyomásával úszhatunk gyorsabban. Összesen 10 kihalófélben lévő krokodilt kell lemészárolnunk.

A harmadik játékban tovább bonyolódnak a dolgok: a felettünk repkedő aranyos madárkákat - szám szerint tízet - kell lenyilaznunk, és a lehulló madártetemeket elkapnunk. Szerencsétlen madarak próbálnak védekezni: tojásokkal bombáznak. Mindeközben a szemből guruló köveket is át kell ugornunk. Főhősünk tünde íjászokat megszégyenítő sebességgel lövöldözi a nyilakat amivel nem is kell spórolnunk. Itt már három billentyűt kell használnunk: 'P' - gyorsabb futás, 'Q' - ugrás, 'M' - tűz.

A negyedik játékban négy kannibált kell átugorni, majd szintén felugorva kiszabadítani megkötözött kedvesünket.

A játék AGD-vel készült, ami behatárolja a technikai lehetőségeket: a parallax scroll-t csak a figyelmesebbek fogják észrevenni a funkcionális grafika mellett. Kárpótol viszont minket a 128K-s zene. A játékot csak billentyűzettel irányíthatjuk a fentebb említett billentyűkkel.