Jock and the Time Rings

1985 - Atlantis Software Ltd.

akció, mászkálós

Spectrum (48k)

 

 

Segítsünk Jock-nak, az eltévedt időutazó robotnak, hogy visszataláljon a saját idejébe: 2112-be! Ez csak úgy sikerülhet neki, ha minden időzónában, amibe ellátogat, összegyújt 32 darab Idő Gyűrűt. Egy nehézségi szint 32 képernyőből áll, így minden képernyőn találunk egyet, néhány barátságtalan (kikerülendő) herkentyű társaságában. Sajnos az Idő Gyűrűk radioaktívak, így a lehető legrövidebb időn belül meg kell szerezni a képernyőn látható gyűrűt! Az idő elteltével változik a színe (először piros, majd lila, zöld, világoskék, sárga, végül fehér színű lesz), ezután a sugárzás végzetessé válik robotunk elektronikájára, ami egy életünk elvesztését jelenti. Ha elvész egy életünk, a gyűrű újra piros színű lesz. Egy gyűrű felvételekor annak színétől függően kapunk pontot (ha gyorsabbak voltunk, több pontot kapunk). Minden ötödik felvett gyűrű után jutalom életet kapunk, azonban maximum 9 életünk lehet.
Robotunk nem éppen a legkorszerűbb típus, így fegyvere nincs (marad a kerülgetés), ráadásul meglehetősen lassan mozog! Ha nyomva tartjuk a tűz gombot, akkor azonban nagyobb sebességi fokozatba kapcsolunk. További nehezítés, hogy a mozgás fogyasztja robotunk akkumulátoraiból az energiát (POWER)! Gyorsabb sebességi fokozatban aránytalanul gyorsabban fogy az energiánk, így csak indokolt esetben közlekedjünk így.
Nagyon jó ötlet, hogy a játékot nem kell mindig elölről kezdenünk: ha teljesítünk egy szintet, megkapjuk a következő kódját. A kódot a játék indítása után adhatjuk meg. A három nehézségi szint három különböző korban játszódik, igaz ez a grafikából nem nagyon derül ki, csak abból, hogy játék előtt kiírja a program.

A nehézségi szintek kódjai:

  • Idő: 2000 - THE PYRAMID OF CHEAPS: nincs kód,
  • Idő: 1200 - A NORMAN HOUSE: megagame,
  • Idő: 1980 - A MANSION, SURBITON: crashace.

Bár a játék nem mondható éppen egyedinek, hisz egy egyszerű gyűjtögetős játék, a kivitelezés miatt megérdemli, hogy kipróbáljuk! A látvány egyébként elég meglepő, igaz nagyon látványosnak, változatosnak sem lehet nevezni.

Irányítás:
Billentyűzet: P - fel, L - le, A - balra, S - jobbra, M - turbó (átdefiniálható),
KEMPSTON, SINCPAIR, AGF botkormány illesztő.

Örökéket: POKE 58245,0
Végtelen energia: POKE 56101,0

Térkép