Jawz

1983 - Elfin Software Ltd.

ügyességi, lövöldözős

Spectrum (16k)

Az 1983-ban pár játékot kiadó Elfin Software programja egyfajta "víz alatti" Space Invaders-klón. A cég viszonylag hamar eltűnt a süllyesztőben, talán azért, mert még a Jawz az egyik legértelmesebb programjuk. Azért egy újrakiadást így is megélt a DK'Tronics jóvoltából.
A játék célja a vízszintesen cikázó halak lelövése, miközben a felül úszkáló medúzák lövöldöznek ránk. Az igazi nehézséget azonban az jelenti, hogy - bár halak ugyan nem lőnek vissza -, de a halrajt megadott idő alatt kell kiirtanunk (ld. a számlálót alul a képernyő közelében a fehér mezőben), és az időlimit elég szorosnak tűnik (legalábbis eleinte). A tengerfenéken a célkeresztünket csak vízszintesen tudjuk mozgatni, viszont a függőlegesen is kell célozni. Ez úgy lehetséges, hogy a halrajt "csúsztatjuk" lefelé-felfelé, viszont csak bizonyos keretek között. A halakat tehát csak megadott sorrendben tudjuk lelőni (pl. ha a halraj legfelső tagját kilőjük, a többi halat már jobban fel tudjuk csúsztatni.)
Célunk a lehető legrövidebb idő alatt kiirtani a halrajt, a több jutalompont reményében. Ezután újabb halrajt kell kipusztítanunk.

Irányítás:
A megjelenés évének megfelelően a játékot csak billentyűzettel irányíthatjuk, meglehetősen elfuserált billentyűzetkiosztással: Z - balra, X - jobbra, C - fel, V - le, B - tűz.
A játékot egy vagy két játékos játszhatja, három választható nehézségi szinten.