Ethnipod

1991 - Your Sinclair

akció, lövöldözős

Spectrum (48k)

 

 

A Your Sinclair kazetta mellékletén jelent meg a 18 éves Paul Angel játéka. Ehhez képest nagyon jó színvonalú játék az Ethnipod, ha lennének benne hangok, akár a Cybernoid-hoz vagy a Rex-hez is hasonlíthatnánk. A feladatunk viszonylag egyszerűnek mondható: két nehézségi szinten kell folyamatosan jobbra haladva utat törnünk magunknak, az ellenfelek között. Mindlét szint végén egy nagy darab szépen animált robotot (Ethnipod-ot, ld. 3. kép) kell megsemmisítenünk.
A program különlegessége - a látványos kivitelezés mellett -, hogy a játékot akár egyszerre is játszhatja két játékos, egymást támogatva. Ráadásul a két játékos két különböző tulajdonságokkal bíró harcost irányít: az első játékos egy repülő alkalmatosságban repkedhet, míg a második játékos gyalogszerrel vág neki a küldetésnek: ő csak ugrani tud. Az ő dolga így értelemszerűen nehezebb, ezért míg az első játékos 4, a második játékos 6 élettel indul a küldetésnek. Mindkét játékos kétféle fegyverrel rendelkezik: "hagyományos" lézerfegyverrel, amely sajnos csak a repkedő ellenfelekkel szemben hatásos, míg a gránát a nagyobb ellenfelek ellen is sikerrel használható. (A két játékos nem tudja egymást lelőni semelyik fegyverrel sem.)
Az első játékos irányítani is tudja a gránátokat: ha felfelé repül, kicsit felfele térnek ki a kilőtt gránátok, egyébként enyhén lefelé repülnek. A második játékos gránátjai 45 fokos szögben ívben repülnek. Gránátjaink száma korlátozott: a pontszámunk (lila szám) alatt láthatjuk a még rendelkezésre álló gránátjaink számát (kék szám). Ez igazából nem egy-egy gránátot jelent, hanem egy gránát-sorozatot, melyet a játékos 5 másodperc alatt lő ki.
Felszerelésünket "természetesen" fejleszthetjük, pótolhatjuk: Az első képen látható konténer szerűség csak jutalompontot ad, de a második képernyőn, a sárga (csáp) mögötti "kavicskupac" egy sorozat gránát. A - szintén a második képernyőn alul látható - fehér gömbök pajzsot adnak, melyet több gömb felvételével folyamatosan fejleszthetünk: egyre több apró pont kering körülöttünk. Ez a pajzs (csak) a repülő ellenfelek lövedékétől véd meg. Sajnos, ha elveszítjük egy életünket, kezdhetjük elölről a pajzsgyűjtögetést. A felvehető extrák többségét a lelőtt repülő ellenfelek hagyják maguk után, kisebb részük a pályán elszórva várja, hogy megszerezzük.
Sajnos az első képen látható lövöldöző gömböket és a második képen látható lila "csápokat" nem tudjuk elpusztítani, kerülgetni kell. A sárga lövöldöző csáp viszont - amely amúgy a legtöbb bosszúságot fogja okozni - egy sorozat gránáttal megsemmisíthető. A nagy sárga-fehér "cső", amiből a repülő ellenfelek repülnek ki, két sorozat gránáttal szintén megsemmisült. Értelemszerűen az Ethnipod-okra is érdemes 8-10 sorozat gránátot tartalékolni. A lézerfegyver energiája végtelen, és folyamatosan is nyomva tarthatjuk a tűz gombot.
Javasolt ketten játszani, mert egyedül nagyon nehéz dolgunk van, főleg, ha a második játékossal próbálkozunk.

Irányítás:

  • 1. játékos: Q - fel, E - balra, R - jobbra, S - lövés, A - gránát.
  • 2. játékos: H - ugrás, K - balra, L - jobbra, M - lövés, N - gránát.
    Billentyűzetről kicsit (értsd: nagyon) macerás az irányítás, javasolt inkább a SINCLAIR botkormány illesztőbe dugott két botkormányt használni.
  • P - játék szüneteltetése / folytatása.

Végtelen élet az 1. játékosnak:      POKE 61193,0
Végtelen élet a 2. játékosnak:        POKE 61453,0
Végtelen gránát az 1. játékosnak: POKE 56988,0
Végtelen gránát a 2. játékosnak:   POKE 57286,0
Sérthetetlenség az 1. játékosnak: POKE 61132,201
Sérthetetlenség a 2. játékosnak:   POKE 61392,201

Térkép