1991 - Carlos Gandarillas, Antonio Ballesteros

akció, mászkálós

Spectrum (48k)

 

 

Doctum földalatti kastélya sok-sok éven át elfeledve őrizte kincseit. Most azonban egy vakmerő felfedező - miután megtalálta a lejáratot - belép ebbe a rejtett, föld alatti világba. Főhősünket azonban nem a tudásvágy hajtja, hanem ennél sokkal gyarlóbb cél: a kincskeresés... Doctum kastélya 23 hatalmas kristályt rejt, meg persze sok veszélyt, amivel egy tisztességes sírrablónak szembe kell néznie.
Hegyes karók, cikázó nyílveszők, csapdák, hatalmas rovarok és más vadállatok gyűrűjén keresztül kell a tapasztalt kincskeresőnek utat törnie. A tapasztalt kincskereső persze arra is figyel, nehogy egy fáklya lángjába ugorjon, bányacsillék közé szoruljon, vagy több képernyőnyi mélységbe zuhanjon, kerüli a szörnyeket, és vízfóbiája miatt a lehulló vízcseppek alá sem áll. A vadállatok ellen háromféle módszert alkalmazhatunk:

  • Egy pontos rúgással ('tűz') a legtöbb vadállatot elkergethetjük. A módszer hátránya, hogy igen jól időzítve kell kiviteleznünk az akciót, ellenkező esetben garantáltan oda egy életünk.
  • Szimpatikusabb módszer a nálunk lévő pisztoly használata ('le+tűz'). Így biztos távolból tehetünk pontot a továbbhaladás problémájára. Sajnos csak vízszintesen tudunk lőni, így pl. az alacsony ellenfeleket el sem tudjuk találni. Nagy lövöldözés azonban nem lesz a játékban: kezdetben mindössze hat lőszer van a fegyverünkben. Sajnos, ha valahol vissza kell fordulnunk, az elpusztított vadállatok újra megjelennek, ezért a lőszert célszerű beosztani a "rázósabb" részekre.
  • A kisebb vadállatokat át is ugorhatjuk ('fel', 'jobbra-balra+fel'), ahogy azt a mászkálós játékokban "szokás".

Sajnos a szörnyek méretéből nem mindig következtethetünk arra, melyik a célszerű eljárás ellenük. A szarvasbogarat csak fegyverrel lőhetjük le, a skorpiót rúgással is, pedig kb. ugyanakkora, mint a szarvasbogár. A fehér és kék macskákat hiába rugdossuk, és persze el sem tudjuk találni a fegyverrel olyan picik. A madarakat és a denevéreket is csak kerülgetni lehet.
Doctum kastélya a kristályok mellett néhány további használható tárgyat / eszközt is rejt: a piros szívek jutaloméletet adnak (maximum hat életünk lehet). A sárga töltényekkel - értelemszerűen - fegyverünket tölthetjük meg. Itt érdemes megemlíteni a kapcsolókat is, mellyel a teremben lévő valamilyen más veszélyt kapcsolhatunk ki. A kapcsolókhoz csak oda kell sétálni, főhősünk automatikusan használja.
A kötelekre és létrákra való "felszállást" és "leszállást" kicsit gyakorolni kell: a létrákra és kötelekre a 'fel' iránnyal kell felkapaszkodni, és le kell róla ugorni (jobbra-fel / balra-fel).
A játékképernyő felett látható kijelzőkhöz sok kommentárt talán nem kell fűzni, balról-jobbra itt láthatjuk az életeinket jelző kalapokat, az összegyűjtött kristályok számát, és a fegyverünkben lévő töltényeket. Az utolsó kristály felvétele a játék végét jelenti.

A program egy spanyol, amatőr szerzőpáros munkája - ennek megfelelően természetesen spanyol myelvű. Bár megpróbálták a programot eladni, a software-kiadók nem haraptak rá. Való igaz, a játékban van néhány frusztráló pillanat: pixelpontos ugrások, a létráról, kötélről leugrás, ugyanakkor a program szép (a grafika olyan "klasszikus Spectrumos") és a 48K-s hangok is átlagosak.

Irányítás: a menüben KEMPSTON botkormányt, vagy billentyűzetet (O, P, Q, A, M, H - játék szüneteltetése, R - játék megszakítása). A billentyűzet szabadon definiálható.

Spanyol mini szótár a menühöz:
TECLADO - billentyűzet, IZQUIERDA - balra, DERECHA - jobbra, ARRIBA - fel, ABAJO - le, FUEGO - tűz, PAUSA - játék szüneteltetése, ABORTAR - játék megszakítása, COMENZAR - játék indítása.

Örökélet: POKE 39551,0
Végtelen lőszer: POKE 57270,0

Térkép