Deep Scan

2005 - Beyker Soft

ügyességi

Spectrum (48k)

A bal oldali képre pillantva bizonyára mindenkinek ismerős látvány, a Sega azonos című 1979-es arcade játékát sokan sokféleképen feldolgozták, többnyire elég kezdetleges, (esetleg BASIC) színvonalon. A játékban egy hadihajóval lavírozunk balra-jobbra, az alattunk keresztben elúszó ellenséges tengeralattjárók torpedóit kerülgetve. Nem vagyunk azonban védtelenek, mélységi bombákat potyogtathatunk a vízbe a hajó jobb vagy bal oldalán. A fedélzeten egyszerre négy mélységi bomba fér el, ha kidobunk egyet, a legénység hamarosan újabb bombát hoz ki a raktérből (a képernyő tetején jelzi a pillanatnyilag kidobható bombákat a program). Szerencsére a raktérben korlátlan számban várakoznak bevetésre a mélységi bombák.
A spanyol Sergio Vaquer Montes programjának az az érdekessége, hogy - amennyire csak lehet - megpróbál hasonlítani az eredeti játékhoz. Ez sikerült is, ha eltekintünk a kisebb képernyőmérettől, a látvány megtévesztésig hasonló. A játszhatóság már kényesebb kérdés. A mozgás karakteres, az ellenséges tengeralattjárók sokkal gyorsabbak, mint az eredeti arcade játékban, és a kisebb képernyőméret miatt nehezebb kikerülni a torpedókat. A játékképernyő alatt középen egy kis radarképen követhetjük nyomon, honnan érkeznek a tengeralattjárók (ezt véletlenszerűen dönti el a gép). Két oldalt a két játékos pontszáma látható, bár a programban nincs is két játékos funkció.
Minden megsemmisített tengeralattjáróért pontot kapunk, a piros tengeralattjárók több pontok érnek. A pontszámunk függvényében emelkedik a besorolásunk (RANK), mely kezdetben 99-et mutat. Elvileg, ha felküzdjük magunkat az 1. szintig, vége a játéknak, de ez senkit nem "fenyeget", olyan nehéz a játék...

Irányítás:
S - játék indítása,
O - balra, P - jobbra,
Q - bomba kidobása bal oldalon, W - bomba kidobása jobb oldalon.