Deathchase

1983 - Micromega

ügyességi

Spectrum (16k)

Enterprise

A Deatchase forradalmian újszerű technikai kivitelezéssel lepte meg a Spectrum tulajdonosokat 1983-ban. Nem sokan gondolhatták, hogy 3 dimenziósnak tűnő motorkerékpáros üldözéses játékok meg lehetne valósítani 16K-s Spectrum-on... Megjelenésekor az angol szaksajtó agyondicsérte a programot, a Crash Magazin pl. 92%-ra értékelte. A Your Sinclair Magazin 1992 februárjában minden idők legjobb Spectrum játékának választotta, ami azért túlzásnak tűnik. A történet erősen posztapokaliptikus hangulatú, a Mad Max filmek hatása érződik rajta: 2501-ben, 100 évvel a Nagy Háború után az észak-amerikai kontinenst hatalmas hadurak uralják. A "Nagy Motor Lovasai" névre hallgató, elit zsoldosokból álló csapat tagjaként járőrözünk az erdőben, és foton lövedékekkel aprítjuk a rosszfiúkat.
Elsődleges feladatunk az ellenséges menekülő motorosok lelövése. Az üldözést nehezíti, hogy egyre sűrűbb erdőn keresztül kell motoroznunk. A két motoroson kívül, plusz pontért lövöldözhetünk a képernyőn keresztben áthaladó tankokra és helikopterekre is. A motorosokra csak akkor érdemes tüzelni, ha már lőtávolságban vannak, ezt a jobb alsó sarokban a RANGE felirat mellett villogó kocka jelzi. A kijelzőn ezen kívül láthatjuk a pontrekordot (HI), az életeink számát (LIVES), és a pontszámunkat, amit - mivelhogy zsoldosok vagyunk - Dollárban kapunk (mondjuk jobban értékelném a programot, ha a játék végén a számítógép aljából kicsúszna a megnyert összeg...). Ha kanyarodunk, a lövedékünk is kanyarodik, és - szerencsére - nyomhatjuk folyamatosan is a tűz-gombot (úgyis végtelen lőszerünk van).
A játék során egymást követően nyolc nehézségi fokozatban nappali és éjszakai vezetést kell teljesíteni. Nem kell megijedni az éjszakai üldözéstől sem, csak a háttér vált fekete színűre, így talán még jobban is látható az ellenfél... Három életünk van, ha találkozunk egy fával, elvesztünk egyet. A nehezebb szinteken olyan sűrű lesz az erdő, hogy nem látjuk a fától az erdőt...

Az irányítás történhet billentyűzetről ('0' - jobbra, '1' - balra, '9' - gyorsítás, '8' - lassítás, 'SPACE', 'M', 'N' - tűz), vagy Kempston botkormányról.