Death Star Interceptor

1985 - System 3

akció

Forrás:
Sinclair Spectrum játék és program

Spectrum (48k)

Enterprise

Meglepetés!!!

A játék a nagysikerű Csillagok háborúja című film ötlete alapján készült. Készítője, David Aubrey Jones eddig elsősorban a Spectrum un. "beszéd"-programozásával vívott ki sikereket, ő készítette a beszéd effekteket többek között az E.T.X. c. játékhoz. A program betöltése után bejelentkezik a főmenü, demo nincs.
L megnyomására indul a küldetés M hívja le az un. küldetési parancsot, vagyis a rövid tájékoztatót, S-el pedig a három nehézségi fokozatot állíthatjuk be (Űrkadét, Hadnagy, Parancsnok).
A vezérlés kiválasztása a következő:

  1. billentyűzet
  2. SINCLAIR Interface
  3. KEMPSTON Interface
  4. CURSOR Interface

Ha a billentyűzetet választjuk, a funkciók a következők:

O = bal
P = jobb
Q,W,E,R,T = le
A,S,D,F,G = fel (indítás)
CAPS SHIFT - SPACE (alsó sor) = tűz

L-el indíthatjuk a játékot. A földi kiinduló bázison vagyunk, közeledik a föld felé a halálcsillag, meg kell semmisíteni. Először is ki kell szállnunk a "csillag-kapun", ha nem sikerül, próbálkozzunk újra, de már egy energia-értékünk elvész. (Pontosan kell célozni!)
A játék 4 élettel indul, s minden élethez tartozik 5 energia egység. A játékban bárhol máshol egy ütközés vagy egy találat, szintén egyszerre csak egy energiaegységet fog csökkenteni.
Ha kiszálltunk a "csillag-kapun" következik a harc az űrben. A halálcsillag felöl folyamatosan érkeznek a támadó űrhajók, ezek az űrkadét nehézségi fokozatban nem lőnek, csak manővereznek, de így is veszélyesek. A bal alsó sarokban általában biztonsággal megúszhatjuk a dolgot, de innen lőni igen nehéz. Ha jobbra, majd fel megyünk (a sarokba), nem fog nekünk jönni senki, és nem is találnak el!
A halálcsillag folyamatosan közeledik, s egy bizonyos idő elteltével (-3 perc) új pályát kapunk, a hosszú árkot, melyen keresztül a Csillagok háborúja c. filmben is meg lehetett semmisíteni a halálcsillagot. Folyamatosan kell előre haladni, s leküzdeni a különböző akadályokat. Időnként a gép nem teszi lehetővé a fel/le manipulációt, ilyenkor csak bal-jobb irányban navigálhatunk.
Különböző oldaltüzek, fali akadályok, szembejövő űrhajók ill. egyéb bázisok akadályozzák az előre haladást. Ha az árakban életet vesztünk, akkor távolabb kerülünk a célponttól. Az alagút végén a tűz-gombbal be kell találni a megfelelő nyíláson. Ha megfelelő szintidőn belül nem tudjuk teljesíteni a küldetésünket, a bolygónk felrobban.

Örökélet:
POKE 36714,0; POKE 38348,0; POKE 36679,0; POKE 38170,0