Dark Side

1988 - Incentive

Akció, freescape

Forrás:
Commodore Világ 4. rész

Spectrum (48k)

A Dark Side az Incentive software-ház 3D megvalósítású (ángliusul fireescape-nek mondják ezt a stílust) játéksorozatának tagja. Az Incentive-stuffok némileg bonyolult dolgok, amelyek meglehetősen nehezen játszhatóak egy valamirevaló leírás nélkül - így tehát, A Driller után folytatjuk az "inszentívesdit" (Nesze neked, magyaros írásmód! - CoVboy), alant következik a sorozat második tagja, a DARK SIDE. A kerettörténet alapján akár a DRILLER folytatásának is felfogható a játék: az Evath bolygó lakóit már megint veszély fenyegeti a gonosz ketarsok részéről, akik egy totális szuperfegyvert, a Zephyrt hoztak létre hatalmi terveik támogatására. Természetesen Evath szemfüles kémei gyorsan felfedezték, hogy a ketarsok már megint valami rosszban sántikálnak, és a dolgot azonnal jelentették Evath vezetőinek - ők pedig nem haboztak legügyesebb kommandósukat kiküldeni, hogy a Zephyrt záros határidőn belül hatástalanítsa. Talán nem lesz nehéz kitalálni, hogy ennek az úriembernek a szerepében fogunk tündökölni a játék során.
Természetesén a dolog nem megy csak úgy hipp-hopp: a Zephyr pajzsát ugyanis jónéhány, a bolygó felszínén szétszórt energiagyűjtő egység (ECD) szolgáltatja, amelyeket mind meg kell semmisítenünk, mielőtt magára a szuperfegyverre támadnánk. Az ECD-k oszlopok tetején található kristályok, amelyeket a lézerrel semmisíthetünk meg. További kellemetlenség, hogy ezt sem csak úgy össze-vissza kell művelnünk; az ECD-k egy meghatározott sorrend szerint vannak összekötve egymással; és ha nem ebben a sorrendben semmisítjük meg őket, akkor regenerálódnak (az üzenetsorban megjelenik az ECD REGENERATING felirat) és újra megjelennek az oszlop tetején. A ketarsok speciális védő robotokból két fajtát is alkalmaznak, ezek egyike a plextor. A plexorok tankhoz hasonló robotok (rögtön indulás után láthatunk is egyet szemben), amelyek rövid időn belül tüzet nyitnak mindenre, ami mozog körülöttük (például ránk). A plexorok is megsemmisíthetőek a lézerrel (a tornyukra kell célozni!). A másik típusú robotokkal akkor találkozhatunk, ha túl sokáig tartózkodunk valamelyik szektorban: ha a szektorban nem láttunk plexort, de a képernyőkeret mégis villogni kezd (a pajzsunk is villámgyorsan fogy) és nem valami akadályba ütköztünk bele, akkor ilyen robothoz van szerencsénk. Nem a felszínen van, hanem felettünk, a levegőben. Ezek is lelőhetőek - már amennyiben még van annyi időnk az életből, hogy felemeljük a célkeresztet...
A legfőbb kitolás a játék részéről azonban az, hogy a küldetéshez megszabott idő áll rendelkezésre: ha a program úgy döntött, hogy már túl sokat lébecoltunk körbe-körbe és semmit sem tettünk a Zephyr ellen, akkor sutty - véget ér a játék. A képernyőn láthatjuk, amint a Zephyr támadásba lendül - Evath megsemmisül. Így tehát nem árt, ha gyorsan cselekszünk - és a játékállást sűrűn kimentegetjük...
Olyan szerkezetek is vannak a játékban, amelyek néha a segítségünkre lehetnek. Az energiacserélők úgy néznek ki, mint két, csúcsával szembefordított gúla. Ha a felső gúlába lövünk, az energiapajzs egy részét alakíthatjuk át üzemanyaggá, ha az alsóba, akkor ugyanez fordítva. Ilyen tárgyat rögtön kezdés után lelhetünk egy faketrecben, a Regulus szektorban (induláskor a hátunk mögött) vagy például a Callisto Store-ban. A Regulus-ban lévő csak minden második lépésnél látszik energiacserélőnek - a páratlan lépéseknél a segédtárgyak másik típusa látható itt (ez kicsit zölden hangzik, de ha megnézzük a demot, akkor világos lesz). Ezek a teleportok, amelyekbe belelőve egy másik szektorban találjuk magunkat (az alábbi leírásban nincs szükség a használatukra).

Kezdjük tehát a leírást - jó szokásunk szerint - azzal, hogy mit látunk a képernyőn. A felső sorban a bal oldali ablak mutatja a pontszámunkat. Ezt a program a DRILLER-hez hasonlóan bőkezűen növeli minden épkézláb megmozdulásunkért (pajzs- és üzemanyag feltankolása, ECD-k és plexorok kilövése, érkezés új helyszínre, stb.). Mellette található, hogy az ECD egységek hány százaléka üzemképes még (egy db kilövése 4%-ot csökkent ebből az értékből).
Ezalatt látható teljesen 3D kivitelezésben az a kép, amit a játékos lát. Mind a mozgás, mind a tüzelés abban az irányban történik, amerre a kereszt alakú kurzor mutat. A kurzor normál esetben mindig a látóterünk közepén található (a 'B' megnyomásával eltüntethetjük a képernyőről, de ez teljesen felesleges), de használhatjuk a mozgatástól független célkeresztként is: a 'SPACE' megnyomása után a joystick (illetve a mozgatóbillentyűk) csak a célkeresztet mozgatják, amit így pontosan a célra pozícionálhatunk. A mozgáshoz a 'SPACE' újbóli megnyomásával térhetünk vissza. A térben való mozgás az alábbi billentyűkkel történik: a 'Q' / 'W billentyűkkel foroghatunk balra / jobbra, '7' / '6'' billentyűkkel mozoghatunk előre / hátra. A látóterünket függőleges irányban a 'P' és az 'L' billentyűvel állíthatjuk fel / le. A fejünk vízszintes illetve függőleges irányú mozgatásának a mértékét az ANGLE-nál meghatározott fok, egy előre / hátralépés nagyságát pedig a STEP mellett álló szám jelzi (mindkettőt Id. később). Az 'U' billentyű megnyomásával 180 fokos fordulatot tehetünk, azaz éppen az ellenkező irányba nézünk. A ',' / '.' billentyűkkel jógagyakorlatokat végezhetünk: az egész látóteret megdönthetjük jobbra/balra - akár egészen fejre is állhatunk. A mozgást egyébként egy rakétahajtómű is segíti, amelynek használatáról a későbbiekben szólunk. Az irányítással kapcsolatban még megjegyzendő, hogy Sinclar / Kempston / Cursor joystick-et is használhatunk (a 'jobbra' / 'balra' a forgásnak, a 'fel' / 'le' az előre / hátralépésnek felel meg - a 'tűz' gombbal természetesen a lézert működtethetjük).
A játéktér két oldalán egy-egy függőleges sáv található. A bal oldaliban egy nyíl mutatja, hogy a fejünket mennyire hajtottuk le/emeltük fel, ha középállásban van akkor pont előre nézünk. A látóterünket függőleges irányban a 'P' és az 'L' billentyűvel állíthatjuk fel/le. A jobb oldali sávban mindenféle lámpák villognak, amelyek a hátralévő időt jelzik. Némileg bonyolult lenne elmagyarázni szóban, hogy ez az óra hogyan működik - mindenesetre minél magasabban van a fehér pont, annál kevesebb az időnk.
A játéktér alatt balra látható a saját energiapajzsunk (SHIELD) szintje. A pajzs energiája csökken, ha valamilyen akadálynak nekimegyünk, energiasávba vagy falba ütközünk, vagy valamilyen robot tüzet ránk (a képernyő kerete villogni kezd). Ha a pajzsenergiánk elfogy, a játék véget ér és megnézhetjük a derék Zephyrt akcióban. Az energia az egyes épületek belsejében, a falon található ábráknak (pl. a Ganymede Store első szobájában egy fekete ötszög) való nekimenetellel növelhető (egyébként plusz pontszámot is eredményez). Természetesen nem mindegyik ábra "töltőállomás", van amelyiknek más a funkciója és ha nekimegyünk, nem növelni, hanem csökkenteni fogja az energiánkat...
A pajzs alatt látható a rakétahajtóművünk üzemanyagának a szintje (FUEL). Küldetésünkhöz ugyanis egy rakétát is kaptunk, amelyet pillanatnyilag a hátunkon viselünk. Használata segít bennünket, hogy a gyaloglásnál egy kicsit gyorsabban mozoghassunk, egyes dolgokat a magasból vegyünk szemügyre, illetve néhány akadályt ilyen módon küzdjünk le. A rakéta be/kikapcsolása a 'J' billentyű megnyomásával történik: a SHIELD melletti négyzetben láthatjuk magunkat, amint a rakéta begyullad a hátunkon valamint az üzenetsorban megjelenik a JETS ACTIVATED felirat. Az emelkedés / süllyedés az 'R' és az 'F billentyűk használatával érhető el. Megjegyzendő, hogy az 'F használatára szükségünk lesz akkor is, amikor egy ajtó túl alacsonyan van ahhoz, hogy normál módon a felszínen "állva" (pontosabban közvetlenül felette lebegve) áthaladjunk rajta. Felemelkedve is ugyanazok az irányító billentyűk üzemelnek, mint sétálás közben. Természetesen a rakéta működtetéséhez üzemanyag is szükséges - a FUEL szintje az energiaoszlopoknak való nekimenetelllel növelhető (a Ganymede Store két szobájában három ilyet is találhatunk). Ha az üzemanyag elfogy, a játék ugyan nem ér véget (már amennyiben a földön vagyunk), de nem tudunk repülni. Kellemetlenebb esemény, ha a magasban fogy el: ha ugyanis túl magasról pottyanunk le, az üzenetsorban megjelenik a rendkívül elmés AAAAARGH... BLAT! felirat, jelezvén, hogy sikeresen összetörtük magunkat - és a játék természetesen véget ér. Ugyanez a gravitációs bemutató jelentkezik akkor is, ha felemelkedünk és a rakétahajtóművet a magasban kikapcsoljuk... Célszerű tehát az üzemanyaggal is takarékoskodni és mihelyt leszálltunk, azonnal kikapcsolni.
A bal alsó sarokban lévő ablakban ANGLE illetve STEP felirat látható. ANGLE (szög) értéke határozza meg, hogy egy billentyűmegnyomás esetén mekkora legyen a forgás mértéke, ha a látóteret jobbra / balra vagy fel / le mozgatjuk. Ez 5-90 fok között mozoghat, a megfelelő értéket az 'A'/'Z' billentyűk segítségével állíthatjuk be. A STEP (lépés) hasonló dolgot mutat a lépések méretével kapcsolatban. Egy lépés nagysága 1-250 lehet, a helyes érték beállítása az 'S'/'X' billentyűkkel történik.
Ettől jobbra található a program üzenetsora. Ha új szektorba (épületbe) érkezünk, itt jelenik meg a helyszín neve, de itt válik láthatóvá még jónéhány információ is a kilőtt (vagy éppen regenerálódó) ECD-kről, a rakéta ki/bekapcsolásáról, felvett teleportkristályokról, stb.
Az üzenetsor felett három kijelzőt találhatunk: a felső kettő annak a pontnak X- és Y-koordinátáit mutatja, ahol éppen állunk, az alsó pedig azt mutatja, hogy milyen magasan vagyunk. Figyelem, ez utóbbi akkor sem nulla, ha a rakéta ki van kapcsolva (mivelhogy lebegünk a felszín felett), tehát - ha úgy szükséges - az 'F' megnyomásával közelebb kerülhetünk a felszínhez!
A képernyő jobb oldalán található az iránytű az angol égtájak nevének megfelelő rövidítéssel. Ne csodálkozzunk azon, ha néha megbolondul (a Light Side szektorban). Az alatta lévő ablakban azt látjuk, hogy a kurzor mozgás (egy nyíl) vagy célkereszt (valami EKG-görbe) üzemmódban van-e.
Egy fontos dologról nem esett még szó: ez az 'I' billentyű megnyomásával elérhető input / output-menü. Felfogható tulajdonképpen pause-nak is, mert amíg a menü a képernyőn van, addig a játék szünetel. A menüből az alábbi funkciókat érhetjük el: 'L' (LOAD) billentyűvel egy kimentett játékállást tölthetünk be, 'S'-sel (SAVE) a játékállást menthetjük ki, '1' (ABORT) befejezhetjük a jelenlegi játékot. Más billentyű megnyomására visszatérhetünk a játékhoz. Talán belátható, hogy ebben a programban célszerű gyakran mentegetni...
Idáig tartott a használati utasítás. Merészebb olvasóink most már nekivághatnak egyedül is küldetésnek (lesz egynéhány meglepetésben részük...) - azoknak pedig, akik valahol elakadtak vagy esetleg jobban szeretik a "készárukat" következzék egy teljes megoldás. Ebben a helyszínekre a játékban - és a mellékelt térképen - használt névvel fogunk hivatkozni. Felhívnánk a figyelmet, hogy ebben nem az összes rejtély részletes megoldására és minden tárgy vizsgálatára valamint funkciójának ismertetésére törekedtünk (akkor írhattuk volna az újság végéig...), hanem csakis a sikeres teljesítéshez szükséges dolgok ismertetésére. Még valami: ha mindent megcsinálunk, ami az alábbiakban szerepel, akkor szinte biztos, hogy nem járunk sikerrel - kevés lesz az idő. Ennek megfelelően az olvasó belátására bízzuk, hogy az egyes energia- illetve üzemanyag tankolásra szolgáló manőverek közül melyikeket hagyja ki. Hát akkor lássuk a medvét...

Induláskor a Regulus szektorban vagyunk és - majdnem szemben - egy plexor vizsgálgat bennünket. Egyelőre még nem fog tüzelni ránk, szóval militarista nézeteinek megfelelően mindenki maga döntse el, hogy bemutatkozásképpen rögtön szétlövi-e. Jobbra egy hosszan elnyúló épület vonja magára a figyelmünket, amelyet megközelítve feltűnik, hogy valami tárgy van az oldalán. Pörköljünk oda egyet a lézerrel, és hipp-hopp - már el is tűnt, mi pedig kaptunk 7500 pontot. Az akadály mögött egy ajtó válik láthatóvá, amelyen keresztül bejuthatunk a Ganymede Store-ba. Bár fogalmunk sincs, hogy ez miért nem a Ganymede szektorban van - azért bemehetünk.
Egy szobába érkezünk, amelynek közepén egy asztal található. Az asztallal semmi dolgunk, viszont mögötte két energiaoszlop található, amelyeknek neki kell mennünk: nyomjuk a joystick-et előre, ameddig az oszlott el nem tűnik - egyrészt jónéhány pontot kapunk, másrészt némileg feltankolhatjuk a rakétahajtómű üzemanyagát. A falon egy fekete, ötszög alakú ábra vonja magára a figyelmünket ennek is robogjunk neki egy párszor, minekfolytán a SHIELD szintje is megemelkedik némileg. Miután feltankoltunk, nézzünk körül egy kissé. Innen ugyan semmi érdekes nem látható, viszont ha visszaballagunk ahhoz a falhoz, amelyen az ajtó van amelyen bejöttünk, balra fordulva egy másik ajtót is megpillanthatunk. Pillanatnyilag túl magasan vagyunk ahhoz, hogy átmehessünk rajta (bevernénk a fejünket a falba), nyomjuk meg tehát az 'F' billentyűt - no, most már mehetünk. A másik szobában egy újabb energiaoszlop várakozik arra, hogy növelje a rakétánk üzemanyagszintjét. A falon egy érdekes, talán fejsze alakú ábra található - hmmm, valami újabb energiaszolgáltató dolog?! Ha felemelkednénk és nekirepülnénk, némi energiacsökkenéssel konstatálhatnánk, hogy nem erre szolgál... Na, várjál csak rondaság, félrevezetnél egy szegény kommandóst?! - adjunk neki a lézerrel egyszer. Ha eltaláltuk, pillanatnyilag semmi látható dolog nem történik azonkívül, hogy az ábra lebillen, majd visszaáll eredeti pozíciójába. A későbbiekben azért még hasznát látjuk iménti ténykedésünknek: egy csapóajtót nyitottunk ki vele. Itt már semmi dolgunk, menjünk vissza a másik szobába, majd távozzunk az ajtón, amelyiken bejöttünk. Az ajtón kilépve fordítsunk hátat (azaz forduljunk az ajtó felé), kapcsoljuk be a rakétahajtóművet, emelkedjünk fel olyan magasra, hogy át tudjunk haladni a Ganymede Store felett és északi irányban repülve menjünk át a Sinus szektorba (gyalogolhatunk is, de rengeteg időt emészt fel, ha megkerüljük az épületet).
Nagyszerű látvány fogad bennünket: két ECD is van a szektorban. Próbálkozzunk mondjuk a jobb oldali szétlövésével - hm, hát ez regenerálódott. Akkor talán a szektor közepén állóval - hopplá!... ez megsemmisült, máris csak 96% az ECD-k összenergiája. Nyugat felől egy plexor leselkedik ránk: forduljunk felé és lőjünk bele hármat (vigyázat, minden találatunknál hátratolat egy pozíciót), mire felrobban és - a többivel ellentétben - néhány alkatrészt hagy maga után. Ennek a trükknek nem kell bedőlnünk, a maradványaival nem kell tovább foglalkoznunk. Ha körbenézünk, észak felé egy alacsonyabb épületet látunk, nyugat felé pedig egy falat, amelyen egyrészt egy már ismerős tömb van (felette is valami hasonló), másrészt egy fekete háromszög. Kezdjük mondjuk a háromszöggel: lövöldözhetünk rá egy jó darabig, de nem történik semmi - ez ugyanis egy ajtó, amelyen át lehet jutni az Iapetus szektorba. Folytassuk a vizsgálódást a tömbökkel, például a felsővel: mihelyt eltaláljuk, elfordul 90 fokot, mint egy nagy kapcsoló. Nagyszerű - hagyjuk így függőleges állásban (később még visszatérünk rá...). Az alatta levő tömbre lőve - szokás szerint - egy ajtó jelenik meg. Ez az állapot nem tart túl sokáig, mert hamarosan el is tűnik (addig nem is tudunk semmit csinálni). Nem baj, később majd nem játsza ezt velünk... Korszakalkotó felfedezéseinken fellelkesedve, egyelőre folytassuk tovább az ECD vadászatot: fordítsunk hátat a Sinus szektornak és menjünk vissza a Regulus-ba.
Visszatérve a Regulus szektorba, haladjunk tovább egyenesen. A szektort déli irányban egy fal zárja le, amelynek bal oldalán egy ugyanolyan képződményt találunk, mint ami a Ganymede Store ajtaját takarta. Netán egy újabb ajtó? Alkalmazzuk az előbb is sikert hozó receptet (tőmondatban: Durr neki!). Fordított eredmény: nem a tömb tűnt el, hanem a fal. Nagyszerű, déli irányban szabaddá vált az út: átjuthatunk a "Világos Oldalra" (Light Side) - illetve onnan ide. Hát akkor tegyünk is így, haladjunk tovább dél felé.
A Light Side (akárcsak a Dark Side szektor, ahol a Zephyr áll) a ketarsok bolygójának egyik pólusa, amit az iránytűnkön is konstatálhatunk: a derék műszer ugyanis teljesen megbolondult. Nem baj, majd megjavul, ha elmegyünk innen... A szektorban két ECD is a megsemmisítését várja, de rájuk csak később kerítünk sort. Most forduljunk jobbra, és menjünk át a Triton szektorba.
Egy grandiózus építmény ötlik a szemünkbe - mi az ördög lehet az, talán egy szfinx hátulnézetben? (Hát persze, a TOTAL ECLIPSE beharangozó reklámja --- CoVboy) Nem érdekes, inkább vigyázó szemeinket a szektor déli oldalán pompázó három ECD-re vessük aztán rögtön kezelésbe is vehetjük őket: először a jobb, aztán a középső, majd a bal oldalinak pörköljünk oda egyet a lézerrel és az ECD-k energiája máris 84%-ra csökkent.
Forduljunk vissza a Light Side-ra és haladjunk keresztül rajta. A Monoceros szektorba érkezünk - itt majd egy kicsit később teszünk rendet, haladjunk tovább egyenesen észak falé. A Fomalhaut szektorban vagyunk: itt három ECD-t találunk, de legnagyobb fájdalmunkra egyelőre csak egyet (a keleti oldalon lévőt) adhatunk át az enyészetnek. Forduljunk vissza Monoceros-ba és ott is lőjük ki a keleti oldalon lévő ECD-t. Menjünk vissza a Light Side-ra, és balra fordulás után folytassuk tovább az utunkat.
Az Antares szektorban vagyunk. Egy platószerű építményen három ECD-t láthatunk, de ebből pillanatnyilag csak a két szélsőt tudjuk kilőni (ha az imént Light Side-ra belépve azonnal balra fordultunk és ott haladtunk végig, akkor a mostani nézőpontunkból előbb a jobb oldalit, aztán a balt). Menjünk tovább észak felé, a Titania szektorba. Itt is három ECD van, de csak egyet tudunk kilőni: azt amelyik belépéskor a legközelebb van hozzánk (a déli részen). Covboy egyébként melegen érdeklődik, hogy mikor akarom kikapcsoltatni a néppel a rakétát - hm, nem rossz ötlet, ereszkedjünk le és kapcsoljuk ki. Baktassunk tovább dél felé, azaz vissza az Antares-be.
Ebben a szektorban már csak egy ECD maradt, most már őt is elérheti a jól megérdemelt végzete. A változatosság kedvéért megint hátat fordítunk, és észak felé visszamegyünk a Titania-ba. Menjünk tovább kelet felé és egy új helyre érkezünk: az Oberon szektorba. Két ECD vár bennünket - először a jobb oldalit (azaz a déli részen levőt), majd a balt romboljuk szét. A távolban láthatunk még valamit (érdeklődők megvizsgálhatják), amelyre most nem vesztegetjük az időt - vissza a Titania-ba. Most a hozzánk közelebb lévő ECD-re (keleti részen) sújt le a végzet keze, majd haladjunk tovább észak felé.
A Nereicl szektor túloldalán egy hatalmas fal vonja magára a figyelmünket, amelyen valamilyen ábra díszeleg. Nem kell rá lőni, majd a későbbiekben közelebbről is megismerkedünk vele. Itt némi huncutság történt a játék készítői részéről: ugyanis itt is van egy ECD, csak el van dugva a szürke oszlop mögé - tehát csak egy bizonyos pozícióból látható (ami meglehetősen bunkóság volt a készítők részéről, hiszen a program még jónéhány helyen - egy bizonyos szögből nézve - hibásan jeleníti meg a képet...). Ezzel a nagyszerű húzással talán azt sikerült elérniük, hogy akinek nem tűnt fel az ECD-ket összeköt, többnyire felszínen húzódó sáv, de mégis eljutott idáig - az biztosan nem találta meg és néhány órás sikertelen próbálkozás után felhagyott a DARK SIDE. Menjünk tehát a szektor nyugati oldalához (X=226 és Y=3682 koordinátákról már látható lesz) és forduljunk északkelet felé. Aha, oda bújt a kis huncut!... Volt, nincs. A mozgással vigyázzunk, mert a szektor közepén, kelet-nyugati irányban egy energiasáv húzódik, amelyen nem tudunk átmenni. Később még járunk majd erre, most menjünk vissza a Titania-ba (természetesen dél felé) és adjuk meg a végtisztességet az ott lévő utolsó ECD-nek is (ha eddig mindent jól csináltunk, akkor most tartunk 40%-nál). Menjünk tovább nyugat felé.
Most némi meglepetés ér bennünket: a térkép szerint az Umbriel szektorba kellett volna érkeznünk - ez meg mintha nem az lenne... Aggodalomra semmi ok: megérkeztünk ugyan az Umbriel-be, csak ott egy újabb kitolás várt bennünket a játék részéről. No, majd teszünk róla... Pillanatnyilag egy takarosan berendezett kis szobába kerültünk, ami az ID Confinement (azaz ID börtöncella) nevet viseli. Jobbra íróasztal, előtte egy székkel, balra két polc. De mi van mögöttünk? Menjünk az íróasztalig és forduljunk meg. Ó, minő kellemetlenség: egy bezáródott ajtó! Szóval tényleg börtön... Vizsgálódjunk körbe: a sarokban egy gúla alakú tárgy vonja magára a figyelmet. Mi az?! Menjünk neki. Az üzenetsorban megjelenik a TELEPORT CRYSTAL 2 felirat - angolból perfekt játékosok valószínűleg rövid töprengés után rájönnek arra, hogy ez a kettes számú teleportkristály. Tolassunk vissza az íróasztal elé és forduljunk szembe az ajtóval. Két oldalán egy-egy doboz áll, amelyeken fekete nyílások láthatóak - mint egy postaláda, de hál'Istennek nincs ráírva, hogy CoVboyposta (Csak ne személyestcedjűnk, jó?I - CoVboy). Nem baj, képzeljük oda ezt a feliratot - azaz azonnal nyissunk tüzet a fekete résekre. 5-6 lövésre van szükség (jusson mindkettőre!) és máris feltárul a cellaajtó. Távozzunk.
Az Equator Tunnel-be (Egyenlítő Alagút) lépünk be. Ez az alagútrendszer végighúzódik az összes szektor alatt és 4 kijárata van: az Umbriel, a Procyon, az lapetus, és az Oberon szektorokban (pontosabban van még a Dark és a Light Síde-on is egy). Nekünk az Umbriel-be kell kijutnunk, majd mindjárt az is kiderül, hogy miért pont oda... A cellából kilépve egyelőre pont a folyosó falával nézünk farkasszemet, szóval forduljunk kelet felé. A folyosó mennyezetén csillárok lógnak, ami meglehetősen meglepő berendezés egy börtönben - mindegy menjünk végig a folyosón és haladjunk keresztül az ajtón. A folyosó folytatódik, a túloldalon egy újabb ajtó található. Odáig azonban már nem megyünk el: a folyosó közepe táján ugyanis egy rés van a falon - nekünk meg rakéta a hátunkon, szóval itt fogunk távozni erről a barátságtalan helyről (ha az üzemanyagot már teljesen elhasználta valaki idáig, az roppant kellemetlen!). Emeljük fel a látószöget a 'P'-vel a maximumra, álljunk pontosan a rés alá (ha szükséges, módosítsuk a lépésméretet), majd kapcsoljuk be a rakétát és emelkedjünk fel.
Az Umbriel szektorba jutottunk. Ha körbenézünk találunk két ECD-t (kilőni mind a kettőt) és még valamit: Két oszlop tetején egy-egy kamera néz kelet illetve nyugat felé. Ha a Titania vagy a Fomalhaut szektorból jönnénk át az Umbriel-be, azonnal a látószögükbe kerülnénk - és máris a dutyiban találjuk magunkat... Most viszont nem a látóterükben vagyunk, szóval kényelmesen lelőhetjük az oszlopuk tetejéről mindkettőt - máris nincs több gond velük, mi pedig folytathatjuk utunkat nyugat felé.
A Fomalhaut szektorban még két ECD van - pontosabban belépésünktől fogva már csak egy: a távolabb levő a soron következő áldozatunk. Ezután forduljunk délre és lőjük ki a Monoceros-ban még meglevő ECD-t is, aztán haladjunk tovább dél felé. A Light Side-on is két ECD várja, hogy az enyészet útjára bocsássuk őket. Dolgunk végeztével menjünk vissza Monoceros-ba, majd azon keresztül Fomalhaut-ba és ott forduljunk nyugatra.
A Procyon szektorban vagyunk. Eszek felé nézve rájöhetünk, hogy nem vagyunk teljesen egyedül: egy kóbor plexor várja, hogy hatásbemutatót tartsunk rajta a lézerrel. Miután exitált, nézzünk körbe. A távolban egy épületet látunk (nem kell vele foglalkoznunk, az Equator Tunnel egyik kijárata), aztán... Nicsak, nicsak! Még egy kamera. Leselkedünk, leselkedünk?! Durr egyet a kis kíváncsinak! ("Aki kíváncsi, az hamar megöregszik... vagy fiatalon meghal!" - CoVboy). Menjünk tovább nyugat felé a Sirius-ba. Itt is életben maradt még egy ECD - átmeneti állapot. Most fordítsunk hátat és menjünk vissza a Procyon-on keresztül Fomalhaut-ba, ahol már szintén csak egy ECD várja a jobblétre szenderülés nagyszerű pillanatát. Menjünk tovább észak felé a Pollux-ba és lőjük szét az ECD-t, amit találunk (az összenergia, most 4%). Mivel idáig már mindenkinek biztosan sikerült átélnie egy GAME OVER nagyszerű pillanatát, valószínűleg nyilvánvaló, hogy hol van az utolsó ECD - ott áll a Dark Side-on, a Zephyr mellett. Hoppá! - mondhatná minden laikus - mindjárt vége! Szó sincs róla - ez Incentive-stuff, most tartunk kb. a felénél. Aki, idáig velünk játszott és eme felemelő bejelentés hallatán sem nyúlt ahhoz a bizonyos kapcsolóhoz ott oldalt, az menjen vissza a Sinus szektorba.
A szektor északi oldalán egy alacsonyabb épület található. Természetesen egy szokásos tömb is van az oldalán, amelyek mögött általában ajtó szokott rejtőzni. Lőjünk bele. Nahát! Most nem mögötte van, hanem mellette - azaz már csak volt, mert nemsokára el is tűnik. Közelítsük meg egy lépésre az épületet úgy, hogy a kurzor kb. ott legyen, ahol az ajtó az imént megjelent, de a tömbnek egy darabja is még a látótérben legyen. Kapcsoljunk át célkeresztre, lőjünk bele a tömbbe, majd azonnal vissza kurzorra és előre, Így elegendő időnknek kell lennie ahhoz, hogy átjussunk az ajtón a Callisto Store-ba. (Ha elegendőnek ítéljük a pajzs és az üzemanyag szintjét, az épületnek ebbe a részébe nem szükséges bemennünk - másrészt nemsokára megint lesz tankolási lehetőség).
Az épületben egy energiaoszlop és egy ötszög a falon várja, hogy feltankoljunk belőlük. A falon néhány mintát találunk - azonban nem fekete színűek, így csak dekorációs célokat szolgálnak. A berendezéshez tartozik továbbá egy teleport is (nem kristály!), amelynek működését a bevezetőben már ismertettük: ha belelövünk - abrakadabra és hipp-hopp! - az lapetus szektorban találjuk magunkat. Egyelőre azonban ne kívánkozzunk oda, maradjunk inkább a közlekedés konvencionálisabb módszerénél - távozzunk az ajtón.
Amikor kilépünk, rögtön fordítsunk hátat, kapcsoljuk be a rakétát és emelkedjünk fel - szétnézünk egy kicsit a tetőn. Az épület másik végében egy nyílást találunk a tetőn (még a játék elején, a Ganymede Store-ban nyitottuk ki azzal, hogy belelőttünk a falon lévő ábrába). Szálljunk le a tetőn, kapcsoljuk ki a rakétát és ballagjunk oda hozzá úgy, hogy pontosan ráálljunk (ha túl nagy a lépésköz, akkor átlépjük!). Ha jól csináltuk, akkor bepottyanunk a Callisto Store másik szobájába. Amint körbepillantunk, észrevehetjük, hogy itt az égvilágon semmi sincs. Nagyszerű, de akkor mire volt jó ez a csapóajtós játék?! Kapcsoljuk be a rakétát és emelkedjünk vissza a nyíláson át a tetőre. Izé.., azért mégiscsak kellene lenni valaminek odalenn! Na ereszkedjünk csak vissza és nézzünk körbe még egyszer! **** ****** *******! (Cenzúrázva) - CoVboy) Az egyik falon megjelent egy tömb. (Ez már a harmadik RETTENETESEN NAGY BUNKÓSÁG a játék készítőitől!). Lőjünk bele és eltűnik (a negyedik teleportkristály megszerzéséhez volt szükségünk erre). Most már végleg távozhatunk az épületből.
Forduljunk nyugat felé, haladjunk egy kicsit előre és ereszkedjünk le a földre. Szemben a falon látható az a bizonyos tömb, amelybe ha belelövünk egy időre eltűnik (a játék elején már szórakoztunk vele, a felette lévő kapcsolót is elforgattuk egyszer). Lőjünk bele a felette lévő kapcsolóba megint. Hah... megmozdult a tömb. Akkor lőjünk bele az ajtót lezáró tömbbe. Eltűnik egy időre - de addig mi sem tudunk semmit csinálni, Maradjunk tehát a kapcsolónál: tüzeljünk rá folyamatosan addig, amíg önmagától el nem kezd forogni - és az ajtót takaró tömb eltűnik. Menjünk át rajta és bejutunk a Canopus Walkway-re.
Első körbevizsgálódáskor úgy tűnik, mintha zsákutcába kerültünk volna. Sehol semmi, viszont ha felpillantunk, akkor látjuk, hogy a szoba nagyon magas. Túlságosan is - nem ártana megnézni mi van odafenn. Forduljunk szembe az ajtóval, kapcsoljuk be a rakétát és kezdjünk el emelkedni. Nemsokára beúszik a látótérbe egy jólismert ábra: egy fekete ötszög, amiből a pajzsot tankolhatjuk fel. Fordítsunk hátat neki - aha, szóval mégsem zsákutca: egy folyosó vezet tovább. Haladjunk rajta keresztül. Útközben belebotlunk egyrészt az egyes számú teleportkristályba, másrészt egy oszlopba, amelyből üzemanyagot tankolhatunk. A folyosó végén egy újabb fekete ötszög van a falon, amellyel tovább növelhető a pajzsunk szintje. (Ha a folyosón kikapcsoltuk volna a rakétát, akkor az oszloptól továbblépve kissé kellemetlen meglepetés ért volna minket: ez ugyanis pontosan olyan mély aknában végződik, mint a másik oldalon, ahol erre a folyosóra kerültünk - és lezuhannánk.) Ereszkedjünk le a földre. Lassan egy ajtó kerül a látótérbe, amelyen - a rakéta kikapcsolása után - átkerülünk a Ganymede szektorba.
Szemben rögtön egy plexor tűnik fel, de egyelőre nem az jelenti a közvetlen veszélyt ránk: ugyanis déli irányból sokkal közelebbről leselkedik ránk egy másik. Mivel az olyan snassz, ha ezt is csak úgy lelőjük, most a megsemmisítésnek egy merőben új módszeréhez fogunk folyamodni: beledöngöljük a földbe. Az óvatlan plexor ugyanis egy kőtömb alatt áll, amelyet csak egy oszlop tart. Valószínűleg nyilvánvaló az alkalmazandó eljárás; tüzeljünk az oszlopra, ami eltűnik és a tömb meg szépen rápottyan a plexorra. A szektor keleti oldalán emelkedő falon egy másik ajtó is látható, amelyen átjuthatunk az lapetus szektorba.
Körülbelül a szektor közepén egy épület található, amelynek - mint később kiderül - bejáratai a másik irányba néznek, Kerüljük meg tehát az épületet. Ha lehet, akkor repülve közlekedjünk, mert a útban az épület felé, szektor közepén egy kis meglepetés található a hívatlan vendégeknek: észak-déli irányban ugyanis egy árok húzódik a szektoron keresztül, ami jelentősen csökkenti pajzsunk szintjét, ha keresztülgyalogolunk rajta. Az épületet megkerülve egy nyitott ajtó és egy szokásos tömb ötlik a szemünkbe, amelyek mögött ajtók szoktak leledzeni. Így van ez itt is, ha belelövünk a tömbbe, egy időre eltűnik és átjuthatunk a Centauri Store-ba. Ebbe a szobájába csak akkor szükséges bemennünk, ha nem tartjuk elegendőnek a pajzs vagy az üzemanyag szintjét - a szobában ugyanis két energiaoszlop található valamint egy ábra a falon, amelyekkel a szokásos módon feltankolhatunk. Távozzunk a szobából. Az épület másik végében található bejárat egy olyan szobába vezet, ahol négy - szokásos módon működő - teleporter található: ha belelövünk valamelyikbe, eltereportál minket egy másik szektorba. Az egyik ugyan a Dark Side-ra juttat bennünket, de onnan egy másodperc múlva vissza is kerülünk a szobába (ez csak a hagyományos félrevezetés az Incentive-játékokban: ha valaki ezt észreveszi, biztos, hogy erre fogja keresni az átjutás kulcsát - pedig nem ez a teleporter az!). Ebbe a szobába tehát be sem kell mennünk, forduljunk inkább a keleti oldalon magasodó fal felé, amelyen egy fekete háromszög hívogat minket. Ez egy átjáró a Sinus szektorba. Kapcsoljuk be a rakétát, emelkedjünk fel a háromszög magasságáig és haladjunk át rajta. A Sirius-ban szálljunk le a felszínre.
Haladjunk tovább kelet felé a Procyon-on és a Fomalhaut-on keresztül az Umbriel szektorig. Kb. az Umbriel közepén egy lyuk található a földön - ezt már használtuk egyszer, itt jöttünk ki a föld alatti folyosóból, amikor a börtönbe juttatak bennünket a kamerák. Most visszamegyünk egy kicsit: pottyanjunk le a lyukon keresztül az Equator Tannal-be. Forduljunk nyugat felé és kezdjük meg a felfedező utunkat. Első szoba - igen, itt jöttünk ki a cellából. Második szoba - semmi. Harmadik szoba - egy ajtó jobbra, egy ajtó balra. Hm. "Tarts Nyugatnak" - mondja egy régi Jack London-novella címe és lehet, hogy igaza van. Ne foglalkozzunk tehát a két ajtóval, menjünk tovább a folyosón. Negyedik szoba - semmi. Ötödik szoba - semmi... azaz csak MAJDNEM semmi. Élesebb szeműek valószínűleg már észrevették, hogy valami nincs rendjén itt: a mennyezeten ugyanis nem két lámpa lóg, mint az alagút többi szobájában, hanem három! A középsőnek mintha más is lenne a színe... lőjünk bele egy párszor a drótba, amelyen lóg. Lón csoda: egy kicsit megnőtt a csillár. Most már pont úgy fest, mint egy négyes számú teleportkristály (milyen jó, hogy még egyszer visszamentünk a Callisto Store második szobájába, hogy megtaláljuk azt a bizonyos szétlövésre váró kőtömböt!). Emelkedjünk fel és repüljünk neki a felvételéhez, aztán ereszkedjünk vissza a talajra és menjünk tovább nyugat felé. Itt a folyosó közepén, a plafonon egy lyukat találunk, amelyen keresztülrepülve kijuthatunk az Oberon szektorba. Forduljunk nyugat felé (másfelé úgysem tudunk menni) és menjünk el egészen a Sinus szektorig, majd ott forduljunk észak felé.
A Psyche-be jutottunk. A szemben lévő falon egy ábra látható valamint egy nagy ajtó, amelyhez egy árok is vezet. Sajnos nem tudunk odamenni, mert szektor közepén húzódó energiasáv nem enged bennünket. Majd valami más módszerhez folyamodunk - nevezetesen a teleporthoz. A szektor bal oldalán egy bódé látható, amelynek ajtaján keresztül a Gux Telepod-ba kerülünk. A szoba közepén egy ördögi szerkezet található, amelynek párkányán ott sorakoznak eddig összegyűjtött teleportkristályaink (egy hely még szabad). A kristályokba belelőve tudunk bekerülni az energiasávval védett szektorok északi részébe. Ez már a nagyszerű végjátékhoz szükséges: a Thethys, Psyche, Pollux és Nereicl szektorok északi oldalát lezáró falakon egy-egy ábra virít. Ezek ugyan meglehetősen szörnyű krikszkrakszoknak néznek ki, de ha pontosan szemből nézzük őket, akkor egy kis fantáziával rájöhetünk, hogy mindegyik egy betű (aki látta a játék reklámját valahol, az gyorsan felismerheti a jellegzetes karaktereket), méghozzá egy D (Thethys), egy A (Psyche), egy R (Pollux) és egy K (Nereicl). Bizonyára nagy nehézséget okoz mindenkinek összeolvasnia betűket, így tehát titokban tagjuk, hogy milyen szó is jön ki belőlük (a helyes megfejtés beküldői között egy Sopianae márkájú cigarettacsikket sorsolunk ki). Igen ám, de mire jók ezek a betűk és hol van a harmadik teleportkristály?! Mindjárt kiderül...
Lőjünk bele a bal oldali kristályba és menjünk ki az ajtón. A Thethys északi részében jövünk ki. Szemben egy plexor leselkedik az árkádok alatt, de nem veszélyes ránk. Forduljunk kelet felé, hogy megpillantsuk a hármas számú teleportkristályt. Menjünk neki, majd kapcsoljuk be a rakétát, emelkedjünk fel és repüljünk neki a falon lévő mintának (azaz D betűnek). Ereszkedjünk vissza a földre és menjünk vissza a telepodba. A szerkezet párkányán már megjelent az imént felvett teleportkristály - teljes a gyűjtemény. Lőjünk is bele rögtön új szerzeményünkbe (azaz jobbról a másodikba) és menjünk ki az ajtón. A Pollux-ban vagyunk, ahol ismét bekapcsoljuk a rakétát, nekirepülünk a falon lévő R betűnek. Ereszkedjünk le, majd vissza a teleportba és lőjük meg jobbról az első kristályt. Az ajtón kilépve a Nereicl szektorba jutunk, itt lőttük ki azt az ECD-t, ami a fal mögött volt eldugva (az alatta lévő oszlopból egyébként feltankolhatjuk az üzemanyagot, ha szükséges). Kapcsoljuk be a rakétát és repüljünk neki a falon lévő K betűnek, majd vissza a földre és a telepodba. Lőjük meg balról a második kristályt és az ajtón kilépve a Psyche északi részébe játunk. Emelkedjünk fel a falon lévő A betűhöz, majd miután nekimentünk, vissza a földre. Hopplá! A nagy ajtó feltárult: szabad az út a Dark Side-ra. Hát akkor talán menjünk keresztül rajta.
Az itt elvégzendő roppant bonyolultságú feladatot már a vállalkozó játékosokra bízzuk. Gratulálunk - sikerült egy óra alatt végigjátszani, amivel valaki 3 hónapot szenvedett...

   

Kezelési útmutató
P - nézőpont fel B - kurzor ki/be
L - nézőpont le A - forgásszög növelés
Q - fordulás balra Z - forgásszög csökkentés
W - fordulás jobbra S - lépésméret növelés
O - mozgás előre X - lépésméret csökkentés
K - mozgás hátra I - input / output menü
U - megfordulás , - látótér döntése balra
R - emelkedés . - látótér döntése jobbra
F - süllyedés SPACE - kurzor átkapcsolás
J -rakéta be/ki    

Nem fogy a pajzs: POKE 45482,0; POKE 47924,0
Nem fogy az üzemanyag: POKE 45436,0
Nem fogy az idő: POKE 47621,167
Térkép