Damax

2005 - Robsoft

logikai, táblás

Spectrum (48k)

Nincs olyan 8-bites számítógép, amire ne készítettek volna (jó)pár Dámajáték-programot. Ezek általában korai játékok, színvonaluk megragad az újságból begépelhető BASIC programok színvonalán. Spectrumra a legszínvonalasabb Dáma-játék a Draughts Genius. (A Dáma-játék szabályait ott elolvashatjuk.) Jose Roberto (Robosoft) jóvoltából egy igen színvonalas Dáma-játékkal gazdagodhattak a Spectrum-rajongók, melynek játékereje sem lebecsülendő. A program kezelése rendkívül egyszerű, sok szolgáltatásra nincs is szükség. A játszma megkezdése előtt a program egyetlen kérdést tesz fel: a számítógép kezdjen? Aki kezd, az játszik a képernyő alján lévő "sötét", jelen esetben kék korongokkal. A lépést a koordináták megadásával lehet megtenni, pl. A3B4. Játék közben három funkció érhető el:

  • L - gép játékerejének beállítása öt fokozatban (Az első fokozatban 2, az ötödik fokozatban 6 lépés mélységig elemzi ki a program az állást (ez sokkal kevesebb kombinációt és időt jelent, mint a sakk esetében).
  • R - az utolsó lépéspár visszavonása,
  • Q - új játék kezdése (a gép megerősítést vár).

A program méri a játékosok gondolkozási idejét, emellett a beállított játékerőt (LEVEL), és a megtett lépéspárok számát (MOVES).
A program egyetlen hibája, hogy a játék végén nem jelzi ki, hogy ki nyert, az ENTER megnyomásával új játékot kezdhetünk.