Cookie

1983 - Ultimate Play the Game

ügyességi

Spectrum (16k)

Enterprise

Igen érdekes témájú játék következik: egy konyhában kell levest főznünk. Charlie barátunk levest készít, nekünk kell az összetevőket az étekbe juttatni. Mindenesetre elég érdekes leves készül: különféle izgó-mozgó azonosíthatatlan "dolgokat" kell belehajigálnunk... Lehet, hogy én inkább kihagynám az elkészült étket!
Betöltés után az Ultimate játékokra jellemző menü tárul a szemünk elé, amiben beállíthatjuk, hogy egy vagy két játszik (persze nem egyszerre, hanem felváltva), valamint az irányítást: billentyűzet, Kempston, Cursor Interface. A billentyűzetkiosztás a következő Q - balra, W - jobbra, E - le, R - fel, T - tűz. A Caps SHIFT-el megállíthatjuk a játékot, de csak arra az időre, amíg nyomjuk a gombot.
Ha elindítjuk a játékot, szemünk elé tárul a konyha, ami meglehetősen spártai módon van berendezve: jobb oldalon egy konyhaszekrény, amiből az alapanyagok ugrálnak ki, középen alattunk a levesesfazék, tőle jobbra és balra a szemeteskukák láthatóak. A konyhaszekrényből előbújó "alapanyagokat" elhajított liszteszsákok segítségével tudjuk a levesbe juttatni: Ha eltalálunk valamit egy liszteszsákkal, az a liszteszsák irányba fog elrepülni. Célozni is tudunk: a liszteszsák arra fog haladni, amerre legutóbb elmozdultunk. Szerencsére a program nem nézi, nem lesz-e sűrű a habarás, így nyugodtan lövöldözhetünk, lisztből sosem fogunk kifogyni. Vigyázat az "alapanyagokhoz" nem érhetünk hozzá! A levesestányéron látható szám jelzi, hogy a leves elkészültéhez még hány alapanyagot kell a tányérba juttatnunk.
A kukákat meglehetősen régen ürítették ki, mert elég rosszképű, leginkább E.T-hez hasonló élőlények költöztek beléjük. Ezek időnként kidugják a fejűket, majd a kukából kihajítanak egy szemét darabot. A szemétdarabok sem találhatnak el minket, mert szintén elvész egy életünk. Értelemszerűen nem tanácsos a repkedő szemetet a levesbe juttatnunk egy jól irányzott leveseszsákkal, mert ez a leves minőségének romlását eredményezi, emiatt több alapanyagot kell a levesbe raknunk (a tányéron lévő szám növekszik). A képernyő felett a két játékos pontszámait, az életeink számát, és az eddigi legmagasabb pontszámot láthatjuk.
Kellemes főzőcskézést kívánok!

Örökélet: POKE 28697,0
Sérthetetlenség: POKE 27206,201