Cobra

1986 - Ocean Software Ltd.

akció

Spectrum (48k)

Enterprise

Bizonyára emlékeznek még páran a Cobra című filmre. Magyarországon a mozikban nem adták, így csak videón volt hozzáférhető (ki ne emlékezne az agyonmásolt, fölémondásos videókazettákra...) Marion Cobretti a különc felügyelő (Silvster Stallone) egy rejtélyes és brutális gyilkosságsorozat után nyomoz. Ingrid Knutsen divatmodell csak a szerencsének köszönhetően él túl egy támadást. Cobretti felügyelőnek kell megvédenie a lányt, és felderíteni a rejtélyes gyilkosságokat. A szálak egy kábítószeres "szektához" vezetnek. Bár a történet nem túl eredeti, és -valljuk be őszintén - a film sem tartozik a felejthetetlen kategóriába az Ocean elkészítette az azonos című játékát, melyben a film "izgalmasabb" (?!?) pillanatait élhetjük át.
A játék - akárcsak a film- nem túl eredeti, egy egyszerű platform-játék, leginkább a Green Beret-re hasonlít (bár nem éri el annak színvonalát). Feladatunk összetett:

  • Megkeresni és megvédeni Ingrid-et.
  • A nehézségi szintet meg kell "tisztítani" a gyilkosoktól.
  • A pályán található négy hamburgert felvéve meg kell szereznünk a fegyvereinket

A játék három nehézségi szintet tartalmaz, csak akkor tudunk továbbjutni, ha mindhárom feladatot teljesítettük.
Főhősünk a szint elején fegyvertelen, így a ránk támadó "jóképű legényeket" a tűz gomb megnyomásával lefejelhetjük, persze csak ha a közelünkbe kerülnek. A küzdelem nem túl fair, mivel a gyilkosok két oldalról -igen népes seregben- támadnak ránk, sőt egyeseknek még páncélököl is van a vállán (melyet alkalmas pillanatban nem is habozik használni).
A pályán elszórva négy hamburgert is találhatunk, melyeket felvéve -mint már említettem- megkapjuk egyik fegyverünket:

  • Kés - a tűz gomb megnyomásával hajíthatjuk bele a szemből támadó gyilkosba.
  • Pisztoly - lőfegyver.
  • Géppisztoly - Igen hatékony tűzerőt biztosító fegyver. (A filmhez hasonlóan lézeres célzóberendezés is van rajta.) Amíg nálunk van csak tartsuk nyomva a tűzgombot, nem fognak a közelünkbe jutni.
  • Sérthetetlenség tabletta - rövid ideig sérthetetlenek vagyunk.

A lőfegyverekhez végtelen számú lőszer van, így nyugodtan használhatjuk. Sajnálatos módon a fegyverünk csak egy megadott ideig van nálunk: alul a kobra-fej helyén egy kacsa jelenik meg, mely azonnal "fogyatkozni" kezd. A kacsa mutatja meddig használhatjuk a fegyvert. A kacsa mellett jobb oldalon láthatjuk a fegyverünk képét. Ha elvész egy életünk, a nálunk lévő fegyver is elvész! Ha egy babakocsival "ütközünk" csak egy pillanatra lebénulunk, de ha bárki elkap elvész egy életünk! (Bal oldalon alul a bokszkesztyűk életeinket jelzik.)
A pályán elindulva egy irányba előbb-utóbb megtaláljuk Ingrid-et. A feladatunk mindössze annyi, hogy menjünk hozzá, ettől kezdve követni fog minket. Szerencsére Ingrid-et nem tudjuk lelőni a nálunk lévő fegyverekkel, és a gyilkosok is minket támadnak. A pálya körben önmagába záródik.
A játék irányítása a következő:

A játékot Kempston, Sinclair, Cursor botkormánnyal vagy billentyűzettel játszható. A billentyűzetet szabadon átdefiniálhatjuk. A SPACE megnyomásával szüneteltethetjük a játékot. Az Enterprise tulajdonosok a következőképpen állíthatják be az irányítást: Sinclair = Internal joy., Kemőston = Ext1 joy. A menüben az irányításon kívül beállíthatjuk, hogy a játék színes, vagy monokróm legyen (alapértelmezés szerint színes), valamint a hangokat kapcsolhatjuk ki / be. A játék végén, ha felkerülünk a pontszámtáblára 3 betűs monogramunkat a botkormánnyal rakhatjuk ki.

A grafika átlagos, a hangok a tipikus "48K-s csipogás". A játék legnagyobb hibája, hogy nagyon nehéz, sok sikerélményt nem ad a játékosnak... Az sem nyújt vigaszt, hogy 10000 pontnál, és minden további 20000 pontnál jutalom élettel ajándékoz meg a gép. A játékkal kapcsolatban talán a legjobb tanács: egy pillanatra se álljunk meg!

A Spectrum változat betöltés után megkérdezi, kívánunk-e örökéletet, sérthetetlenséget.

Térkép