The Brick

1989 - Diabolic Software

Ügyességi

Spectrum (48k)

Enterprise

A spanyol Diabolic (nem túl ismert) software-ház programja nem fog sok meglepetést okozni a harcedzett játékosoknak. Talán a címből is sejteni lehet, hogy a program az Arkanoid játékok népes családját gyarapítja, egy teljesen átlagos darabbal...
Betöltés után "örömmel" konstatálhatjuk a spanyol nyelv használatát, de nem kell megijedni, nem fogunk eltévedni. A menüből kiválaszthatjuk, hogy a játékot elindítjuk billentyűzet irányítással (1), Kempston botkormánnyal (2), vagy megtekintjük a demot (3). A demo sorban bemutatja pályákat. Ha kigyönyörködtük magunkat, az M megnyomásával léphetünk vissza a menübe.

A játék tartalmaz egy-két nem túl jelentős, inkább érdekes újdonságot:
A repkedő ellenfeleket nem csak a labdával tudjuk megsemmisíteni, hanem a képernyő szélén mozgatható lézerágyúval is. Az ágyút a le-fel iránnyal tudjuk mozgatni, lőni a tűz megnyomásával tudunk. Az ágyú, lövés után hamarosan újratöltődik.
A játék némileg szokatlan módra méri az energiánkat. A meglévő erőnket a képernyő jobb alsó sarkában a BONUS felirat feletti három színes sáv jelzi. Ha egy ellenség lövedéke eltalál, csökken az energiánk, ha elfogy elvész egy életünk. Ha elveszítjük egy életünket, az energiánk feltöltődik. A pálya teljesítésekor a megmaradt erőnk után jutalom pontszámot kapunk.
A különböző színű téglák közül érdemes megemlíteni a piros színűt, amit nem tudunk lebontani, a sötétkéket pedig csak több találattal.
A játékképernyő jobb oldalán felül a piros szám az életeinket jelzi, a PUNT a pontszámunkat. Más falbontó játéktól eltérően, a pontszámunk folyamatosan növekszik, amíg a labda "játékban van". A LASER felirat villog, amíg az ágyú újra nem töltődik.
A játékot a SPACE megnyomásával szüneteltethetjük, ilyenkor a SPACE újbóli megnyomásával visszaléphetünk a menübe, tetszőleges billentyű megnyomásával folytathatjuk a játékot.
A programot a készítők sajnos "felvértezték" az Arkanoid 2-höz hasonló szemfakasztó tulajdonsággal: a sárga háttér előtt a sárga labda nem mutat túl előnyösen... Talán töltsünk is be egy Krakout-ot...

Örökélet: POKE 58367,0