Bedlam

1988 - Go!

akció

Spectrum (128k)

Enterprise

 

Talán nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy a Bedlam a Shot'em Up játékok jobban sikerült darabja (Spectrumon). Bár sok csodát ettől a műfajtól nem lehet várni, de a kivitelezés nagyon jól sikerült, mind grafikailag, mind a hangok terén. "Természetesen" csak 128K-s gépen fut. A zene hozza a 128K-s színvonalat, az már más kérdés, mennyire sikerült eltalálni a zenét egy űrhajós-lövöldözős játékhoz (semennyire...). Szintén a kivitelezés dicséri -az ebben a műfajban szokatlan- többjátékos lehetőség (mármint úgy értve, hogy egyszerre játszik 2 játékos!).
Betöltés után egy billentyű megnyomása után el kell döntenünk, hogy az aktuális irányításnak megfelelő tűz megnyomásával elindítjuk a játékot, vagy az ENTER megnyomásával a menübe lépünk. A menüben az első döntésünk, egy vagy két játékos kíván játszani. Itt érdemes egy kicsit megállni: a szokásos ONE PLAYER, TWO PLAYERS menüpontok alatt látható TWO PLAYERS+ módban a két játékos egyszerre vesz részt a játékban, egymást segítve kell előrehaladni! Ezután a játékosok irányítását kell beállítanunk: Sinclair 1-2, Kempston interface-t, vagy a billentyűzetet választhatjuk. Saját tapasztalatom szerint a Kempston adta lehetőségeket ebben a játékban nem érdemes nagyon erőltetni! Ezután nincs más dolgunk, mint elindítani a játékot! Mit is írhatunk egy ilyen játékról? Mi megyünk felfele, az ellenség jön lefele, mi lövünk mindenre (amíg el nem találnak). A telhetetlenek kedvéért a következő bekezdésben azért kicsit bővebben is kifejtem a dolgokat.
Természetesen az ellenfelek itt is kötelékekben érkeznek, és meghatározott útvonalat írnak le a képernyőn. Ha egy támadó kötelék összes tagját meg tudjuk semmisíteni, jutalompontot kapunk. Mindeközben azonban érdemes az alattunk elterülő tájra is egy pillantást vetni. Többféle tereptárggyal találkozhatunk. A tereptárgyakra általánosságban igaz, hogy neki lehet ütközni! Ilyenkor két dolog történhet: életvesztés, vagy szerencsésebb esetben arrébb pattanunk. Szerencsére a tereptárgyak többsége kilőhető. Találkozhatunk továbbá apró "ketyerékkel" is amelyhez ha elég közel kerülünk, megindul a mi irányunkba (azonnali helyzetváltoztatás javasolt). Ezek között vannak egészen "kitartók" akik egy ideig üldöznek minket (Valószínűleg mindenkinek az egyik kedvence lesz). Találkozhatunk a felszínen mozgó élőlényekkel is, amelyeket szintén javasolt megsemmisíteni. A tereptárgyak közül nem került egy sem konkrétan megnevezésre, azon okból kifolyólag, hogy a program grafikája igen változatos. Időnként "természetesen" találkozni fogunk egy nagyobbra nőt, igen jóképű ellenféllel (egy nagy fej), aminek megsemmisítéséhez több (rengeteg) lövés szükséges. Csak akkor érdemes lőni rá, amikor becsukja a szemét, és csápokat növeszt. Talán mondani se kell, hogy ha valami eltalál, elvész egy életünk. Ilyen kondíciók mellett kezdetben igen hamar el fognak fogyni az életeink (később is...) Ez elég sajnálatos, mivel ha elveszítjük egy életünket, a szint elejétől kezdjük a játékot.
Természetesen időnként felvehető tárgyakkal is találkozhatunk, amiknek felvételével több érdekes dolog történhet:

  • F - megnövelhetjök tűzgyorsaságunkat,
  • M - következő lövésre minden ellenfél megsemmisül a képernyőn,
  • I - sérthetetlenség egy rövid ideig,
  • T - flipper

Az utolsó lehetőség talán némi magyarázatra szorulhat. Ha felvesszük ezt a betűt, flipper játékot játszhatunk, amíg el nem veszítjük a labdánkat (nem vész el életünk), vagy legtovább egy percig. Ez a játék lehetőséget ad pontszámunk (jelentős) gyarapítására. A flippert a két SHIFT billentyűvel irányíthatjuk, de a labdát Spectrum-on a Caps SHIFT-el, Ep-n a SPACE billentyűvel kell indítani (a lövés erősségét szabályozhatjuk). Játék közben az indítókar mellett a hátralévő időt láthatjuk.
Az irányításról szólva igen örvendetes, hogy szemben a hasonló programokkal, itt nyomhatjuk folyamatosan a tűzgombot, így csökkentve az alkalmazott input-periféria amortizációját, (Ez igen szép mondat volt...) Érdemes még megemlíteni, hogy Ep-n 63 élettel kezdjük a játékot, Spectrum-on 5 életünk van, ezért érdemes bevinni az alább látható néhány POKE-ot, hogy minél tovább élvezhessük, ezt a remek játékot.

Örökélet:
POKE 58691,0; POKE 59430,0; POKE 59783,0; POKE 59972,0 , POKE 60069,0