Battle Ships

1987 - Hit Pak

logikai

Forrás:
Spectrum Világ 16. rész

Spectrum (48k)

Enterprise

A - manapság már nem csak papíron és ceruzával játszott - "totrpedó játék" színvonalas megvalósításával találkozhatunk a Spectrumon. Két, 6-6 egységből álló flotta küzd egymással a 20x20 mezőből álló tengeren. A játékosok először - ellenfelük előtt ismeretlen módon - elhelyezik flottáikat. A gép által felajánlott elhelyezést tetszőlegesen megváltoztathatjuk: a kívánt hajóra "kattintva" jelölhetjük ki azt, a tűz gomb ismételt megnyomásáig szabadon mozgathatjuk. A legalsó zöld ROTATE feliratra "kattintva" az ezután kijelölt hajót forgathatjuk is.
Ezután felváltva, megadott számú lövés segítségével igyekeznek a játékosok elsüllyeszteni az ellenfél hajóit. Hogy mennyit lőhetünk egy körben, attól függ, hogy hány hajónk van még meg. Ahogy fogynak a hajóink, úgy van egyre kevesebb lövésünk. Ha a menüben kikapcsoljuk a SALVO FIRE opciót, megmaradt hajóink számától függetlenül mindig négyet lőhetünk, így jobban hasonlít a játék a hagyományos szabályokhoz, de így kevésé pörgős a játék.
A játékot játszhatja egy játékos a gép ellen, két játékos és lehetőség van több játékos kihívásos rendszerű versenyére is. A hajók elhelyezése ikonrendszerű irányítással történik. Egy lövéssorozat után következik a játék egyik leghangulatosabb része: jól megrajzolt képernyőn, mintegy valóságban követhetjük a tengeri csatát és azt, hogy lövéseink milyen eredménnyel jártak - ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a játék során a tengeri csata tényleges atmoszféráját értékeljük, sőt a kép abból a szempontból is pontos, hogy az ellenfél melyik egységét találtuk el, ráadásul a hajókon a sérülés mértéke is látható.
Véleményünk szerint a Battle Ships a közismert játék hangulatos, élvezetes, jól játszható verziója a Spectrumon.