4K Race

2004 - Paolo Ferraris

autóverseny

Spectrum (128k)

A játékot a 2004-es MiniGame Compo-ra készült. Ahogy a nevéből is látszik a 4 Kbyte-os kategóriában indult, ennek ellenére - vagy éppen ezért - igazán figyelemreméltó játék, mindent tud, hisz amit a "nagyok". Egyetlen negatívum, amit elmondhatunk a játékról, a látvánnyal kapcsolatos: a perspektívát nem igazán sikerült eltalálni (ahogy az a bal oldali képen is látható), a közeledő autók és tárgyak végig ugyanakkorák...
A játék során egy 7 szakaszra osztott futamot kell teljesítenünk. Az ellenfelek - szokás szerint - csak "terepakadálynak" vannak a pályán, sokkal lassabbak, mint mi. Minden szakaszt teljesítésekor plusz időt kapunk. Ha lejárna az időnk, mielőtt elérjük a következő ellenőrző pontot, természetesen vége a versenynek. Járművünk rendkívül sérülékeny: ha másik versenyautóval ütközünk, azonnal felrobbanunk. Ha az útszegélyre sodródunk, lassulunk, ha kisodródunk az útról, szintén felrobban az autónk (függetlenül attól, hogy ütköztünk-e tereptárggyal. Apró szépséghiba, hogy a leelőzött autót azonnal "elfelejti" a program, így az garantáltan nem fog visszaelőzni.
A program életeinket nem számolja, de minden robbanás után (csaknem) álló helyzetből folytathatjuk a versenyt. Az időlimit amúgy igen szűkre szabott.
A kocsi irányítása nagyon egyszerű: váltó nincs, csak a négy iránybillentyűt (Q, A, O, P) vagy a SINCLAIR botkormányt kell használnunk. A játékot az ENTER megnyomásával indíthatjuk.