zAXIAL

File-név: ZAXIAL.COM
Program neve: Zaxial
YELA Soft - 1988
Rajzoló, karakter-tervező

Ha valaki rajzoló programot keresett Enterprise-ra, sokáig egy választása volt: műveinket csak a Lorigraph rajzolóprogrammal készíthettük el, hatalmas türelemmel. A program legnagyobb hiányossága a hihetetlenül szerencsétlen file-kezelés, amely arra származtatható vissza, hogy eleve magnós konfigurációt feltételeztek a program készítői, és a későbbekben a géphez illeszthető lemezmeghajtók büszke tulajdonosaira nem gondoltak. (Persze most el lehet kezdeni morfondírozni, hogy ez a nagyobb hiányosság, vagy az, hogy UNDO funkció sincs a programban...) Nos, ha egy pillantást vetünk a Zaxial című rajzoló program menüjére, örömmel (?) konstatálhatjuk, hogy a számunkra teljesen ismeretlen YELA Soft fedőnevű csapat elkészítette a LORIGRAPH lemezes rendszerbe szánt, javított változatát!

   

Mint láthatjuk, a két program menüjében különbség mindössze a legalsó sorban van (itt voltak eredetileg a file-kezelésre vonatkozó funkciók). A jobb alsó sarokban, egy ikonra került, valamennyi SAVE / LOAD funkció. Az ikonra kattintva a következő menüt kapjuk:

Bármely funkciót választjuk, a meghajtóba behelyezett lemezről kapunk egy directory-t, majd megadhatjuk a kívánt file-nevet. (ESC-el visszajuthatunk a menühöz.) Azért így csak kellemesebb...

A SYS ikonra kattintva tetszőleges rendszer (EXDOS) parancsot adhatunk ki, így nem kell kétségbe esni, ha munka közben jövünk rá, hogy egyetlen formattált lemezünk sincs, amire menteni tudnánk. (Kilépés: ESC)
A már ismert radír melletti ikonra "kattintva" a programról, és a szerkesztés alatt álló képről kapunk alap-információkat. A jobbra látható képhez sok kommentárra nincs is szükség.

Apró újítás, hogy a program immáron nem BASIC betöltővel indul, így BASIC cartridge nélkül is használhatjuk a programot.