PGDATA - a hasznos rendszerbővítő

Most a PG-család egyik hasznos rendszerbővítőjének leírását közöljük. Egyébként a PG rövidítés magyarázata egyszerű: a programot Papp Gábor írta. Ő három hasznos rendszerbővítőt írt: PGDATA, PGMEMO, PGCOPY Most ismerkedjünk meg a PGDATA-val.
Akik lemezegységgel rendelkeznek, azoknak régi vágya egy olyan program amivel a lemezeken lévő programokat lehet nyilvántartani. Ha valamelyik programot keressük, át kell néznünk lemezeink nagy részét. Ezt a problémát nagyszerűen megoldja a PGDATA! Csak annyit kell tennünk, hogy behívjuk a programot és elkezdjük "bepakolni" lemezeinket a meghajtónkba (egyenként!).
Ha megnyomjuk az 'F1' funkcióbillentyűt megjelenik a lemez directory-ja. Ezután a lemez azonosítón megjelenik egy három karakteres inverz négyzet, itt adhatjuk meg a lemez számát, amivel nyílván fogjuk tartani a lemezt. Lehetőségünk van az inverz mezőt a beépített joy jobbra-balra mozgatásával mozgatni, vagy beírhatunk tetszőleges három karakteres azonosítót (például J01 nevet adhatjuk az első játékokat tartalmazó lemeznek). Ezt egy ENTER-rel rögzítjük. Ezután jöhet a következő lemez. A program figyeli azt, hogy véletlenül nem szerepel-e ugyanaz a program más lemezen is. Ha ilyet talál, egy '+' jelet ír ki a program neve mellé és figyelmeztet minket, hogy a megjelölt program kétszer szerepel a nyilvántartásban. A program státus sorában folyamatosan nyomon követhetjük, hogy a megnyitott adatbázisban hány bejegyzésünk van.


Ha az utolsó lemezünket is "megetettük" a PGDATA-val, akkor lehetőségünk van rendezésre (R billentyű). Ezen belül rendezhetjük állományunkat ABC-sorrendben (A billentyű) vagy a megadott lemezsorszám szerinti sorrendben (L billentyű). Most már adatainkból tetszőlegesen kérdezhetünk le információkat, lehetőségeink igen sokrétűek.
A legegyszerűbb keresés, amikor az egész adatbázisról listát kérünk (az 'L' megnyomásával). A böngészésben segít, hogy a kurzort a joy le/fel irányával tudjuk mozgatni, a SHIFT+ le/fel megnyomásával egy oldalnyit tudunk előre-hátra lapozni, az ALT + fel/le megnyomásával pedig a lista elejére/végére ugorhatunk. Az ENTER megnyomásával tudunk egy bejegyzést kijelölni, a 'D' billentyűvel tudjuk a kijelölt bejegyzéseket törölni, az 'S' segítségével pedig másik állományba menthetjük őket. Itt van lehetőségünk a programokhoz megjegyzéseket fűzni, de erről később lesz szó.
Ezután kipróbálhatjuk a keresés funkciót is (a 'K' billentyű megnyomásával). Ezt is nagyon ügyesen oldja meg a program! Ha például kíváncsiak vagyunk, hogy melyik lemezünkön van az ARKANOID nevű program akkor természetesen kiírja annak a lemeznek a számát amelyiken megtalálható. De ha csak azt írjuk be, hogy NOID, akkor az összes olyan programnevet megtalálja amelyben ez a karaktersorozat szerepel, pl. CYBERNOID. (A keresett szövegrész fehér színnel jelenik meg a program címében.)
A megjegyzés menüponttal információkat fűzhetünk a listában szereplő file-okhoz (Az 'M' billentyűvel kapcsolhatjuk ki-be a szolgáltatást). Ha listát kérünk a programjainkról (L billentyű), a '+' megnyomásával írhatjuk be a megjegyzéseket. A program neve és a lemezszám mellé tehetjük megjegyzéseinket, de csak előre meghatározott billentyűkkel, ezek a következők:

K - kaland program
J - játék program
E - demo
U: üzleti program
O - oktató program
P - forrás program
A - akció program
S - szimuláció-stratégia
D - directory
F - felhasználói program
G - gyakorlati szoftver
H - hagyományos játék
L - leírás
B - BASIC program
N - nyelvi program
M - memóriatartalom.

Az "azonosak" menüpont igen hasznos funkció. Ha minden lemezünket betápláltuk és ezután megnyomjuk az 'A' betűt (azonosak), a program megkeresi az azonos néven szereplő file-okat, segítve ezzel a lemezek rendezésében.
EXOS és EXDOS parancsokat is kiadhatunk, ha megnyomjuk a kettőspontot. Van print-funkció is. Itt külön menüpontban beállíthatjuk a printer-opciókat és ezt ellenőrizhetjük is a 'K' (kiküld) billentyű megnyomásával. A file menüpontban állományunkat kimenthetjük, betölthetjük, lemezről törölhetjük. Kimentésnél csak a file-név utolsó karakterét adhatjuk meg, de ez nem zavaró, inkább könnyíti a program kezelését.
Mielőtt a 'Q' megnyomásával kilépnénk a PGDATA-ból figyelmeztet minket, hogy mentsük el adatainkat. Ezt érdemes megszívlelni!

Vissza