PGCOPY

Enterprise-ra (is) sok másoló program volt, ennek ellenére (vagy ezek mellett) a PGCOPY volt a legelterjedtebb másoló program egy jóideig. Az EP-DOS előtti időkben a budapesti ENTERPRISE klubban szinte mindenki a PGCOPY programmal másolt. A programnak 1.1-es és a kiforrott 1.5-ös változata létezik.

A PGCOPY-t betölthetjük lemezről, de EPROM-ba égethető formában is létezik. Miután behívtuk a programot lefoglal egy hatalmas RAMDISK-et (a megkérdezésünk nélkül), amit a másoláshoz fogunk felhasználni. (Ebből már látszik, hogy a programot csak lemezmeghajtóval rendelkező Enterprise tulajdonosok tudják használni.) A RAMDISK méretét a gépünk szabad memóriája által biztosított legnagyobbra nyitja meg. Amennyiben a program indításakor már volt RAMDISK megnyitva, az 1.5-ös változat már nem törli. A státusz sorban az aktuális meghajtó betűjelét, utána pedig a kijelölt fájlok számát láthatjuk. Itt látható a RAMDISK mérete és a PGCOPY 1.5 felirat. Középen a munkaablak látható, itt csodálhatjuk a másolni kívánt programokat. Az ablak betöltés után még üres.
A munkaablak alatt látható egy információs panel:
F1 - DIR (directoryt kérhetünk, a megadott meghajtóról),
C - Copy (másolás, ki kell jelölnünk a cél meghajtót),
F3 - CD (belépés egy könyvtárba),
ESC - kilépés: minden elindított parancsból az ESC-el léphetünk ki.
Lehet állítani a billentyűismétlést is 1-9-ig, az F5-F6 billentyűkkel. A jobb alsó sarokban a lemezen lévő fájlok számát, a kijelölt fájlok méretét illetve a lemezen még szabadon levő üres hely méretét láthatjuk.
Miután az (F1-el) directory-t kértünk a másolni kívánt lemezről, a munkaterületen a SPACE megnyomásával tudjuk kijelölni a másolni kívánt file-okat. A kijelölést szintén a SPACE-el tudjuk megszüntetni. A képernyő tetején egy kis segítséget látunk, amiből megtudhatjuk, hogy nem csak másolásra nyílik lehetőségünk:

A programból való kilépés előtt érdemes törölni a RAMDISK-et (az F8 megnyomásával), mert a program ezt nem teszi meg magától! Túl nagy memóriával ne próbáljuk meg használni, mert nem tudja létrehozni a RAMDISK-et!

Vissza