MicroCalc

Program neve: MicroCalc
Borland Inc.- 1983
Táblázatkezelő

Bár a mikrogépek alkalmazási területe elsősorban az otthoni felhasználásra korlátozódott, néhány olyan alkalmazás is született ezekre a gépekre, ami ebbe az alkalmazási területbe nem nagyon "fért be" a nyolcvanas évek elején, mint pl. a számítógépek gazdasági célú felhasználása. Az "electronic spreadsheet" kifejezés nem a PC-k elterjedésével született meg, hanem már a Spectrum, Commodore gépek tulajdonosai is ismerték ezt a fogalmat (ma táblázatkezelőként ismerjük ezen programokat). Mai szemmel nézve talán meglepő, hogy 48K, 64K memóriával rendelkező gépeken ilyen alkalmazásokat futtathatunk, ennek ellenére ezen programok azonos alapelven működnek, mint mai utódaik (persze még karakteres képernyőn.) A MicroCalc ezen programok között egy egyszerű darabnak számít, a Borland cég készítette, hogy bemutassa a Turbo Pascal hatékonyságát. A program tehát Turbo Pascal-ban íródott, és külön érdekessége, hogy - demonstrációs program lévén - a forráskódot is megkapjuk, amit a "bátrabbak" akár módosíthatnak is! (A forrásszöveg sok megjegyzést tartalmaz, a könnyebb érthetőség érdekében, így "jól olvasható")
A MicroCalc Turbo Pascalban íródott, futtatása tehát CP/M, vagy esetünkben a vele kompatibilis IS-DOS operációs rendszerből lehetséges. A program demonstrációs jellegéből adódóan számolnunk kell néhány olyan funkció hiányával, amit nem árt használatba vétel előtt tudni:

A programot az MC paranccsal indíthatjuk. A program indulása után elénktáruló képen sok olyan dolgot láthatunk, ami ismerős lehet a mai táblázatkezelőkből is (a képen az MCDEMO nevű példa-táblázat látható):

A képernyő felépítése
A képernyő tetején és bal szélén az oszlopok (A-G) és sorok (1-21) jelölése látható (ezeknek a cellahivatkozásoknál lesz fontos szerepe). A képernyő legnagyobb részét természetesen a munkafüzet tölti ki. Az aktuális cella fehér színű. A munkafüzet alatti (fehér) sor egy információs sor, bal oldalon az aktuális cella koordinátáit, és típusát láthatjuk:

Az információs sor jobb szélén az AUTOCALC ON/OFF feliratokat olvashatjuk. Tekintettel a '80-as évek számítógépek teljesítményére, kikapcsolható az a funkció, hogy a cellák tartalmai a beírt képletek alapján automatikusan frissüljenek, ebben az esetben nekünk kell gondoskodnunk, hogy a megfelelő funkcióval (lásd később), "újraszámoltassuk" a táblázatot.

Kezelőbillentyűk:

Kurzormozgatás:

CTRL + E - kurzor fel,
CTRL + X - kurzor le,
CTRL + S - kurzor le,
CTRL + D - kurzor fel.

Mezőszerkesztés:

CTRL + [ - sor szerkesztése. Csak akkor kell használni, ha a cella korábbi tartalmát kívánjuk szerkeszteni. Új adat bevitele esetén csak el kell kezdeni a gépelést (ekkor a cella esetleges korábbi tartalma felülíródik)
CTRL + S - lépés egy karakterrel balra,
CTRL + D - lépés egy karakterrel jobbra,
CTRL + A - ugrás a mező első karakterére,
CTRL + F - ugrás a mező utolsó karakterére,
CTRL + G - törlés jobbra,
ESC - kilépés a mezőszerkesztésből, a változások elmentése nélkül
ENTER - módosítás elmentése.


A Menü

A "/" billentyű megnyomásával léphetünk be a menübe. A menüsor a képernyő legalsó sorában jelenik meg. Az egyes funkciót a nevük első betűjének lenyomásával lehet elérni.

Quit

Kilépés a programból. Vigyázat! Körültekintően használjuk, a program nem kérdez semmit!

Load

Táblázat betöltése.

Save

Táblázat kimentése.

Recalculate

Ha az AUTOCALC ki van kapcsolva, ezzel a funkcióval frissíthetjük a képletek eredményeit.

Print

Táblázat nyomtatása.

Format

A táblázat formátumát állíthatjuk be.
ENTER NUMBER OF DECIMALS - tizedesjegyek száma.

Autocalc AUTOCALC funkció ki-be.
Help Segítség kérése.

Függvények
A program csak a legalapvetőbb matematikai műveleteket, függvényeket ismeri:

A képleteket zárójelbe kell tenni (a zárójelből tudja a program, hogy ami következik nem szöveg). Tetszőleges bonyolultságú képletet beírhatunk további zárójelek használatával):

SIN(A1)/(C1>C5)+A2

Sajnos előfordul, hogy összetettebb képlet beírásánál a program hibaüzenettel kiakad, ez van...