James

File-név: JAMES.EXT
Program neve: James 1.0
Gedo - 1989
DATACOOP nyomtatóilesztő

A JAMES az ENTERPRISE és a DATACOOP nyomtató illesztésére szolgál. Segítségével azonos karakterkészletet alakíthatunk ki a számítógépen és a nyomtatón. Ezenkívül olyan szolgáltatásokat nyújt, melyek megkönnyítik azok munkáját, akik gyakran dolgoznak a beépített WP szövegszerkesztő segítségével és magnót használnak. A program rendszerbővítésként működik, így hívható WP-ből de BASIC-ből is. Válaszol HELP hívásokra, saját HELP-je is van. Ezek segítségével betöltés után meggyőződhetünk arról, hogy a program bekerült-e a memóriába. A program tényleges hívása JAMES parancsfűzérrel történik. Ekkor a JAMES-MENU jelenik meg a képernyőn, felkínálva a program szolgáltatásait, melyek a következőek lehetnek:


 

 • O - Printer opciók:
  Megjelenik a printer menüje, melyben a nyomtatás paramétereit állíthatjuk be (duplaszéles-, aláhúzott betűk, vízszintes kiemelés, arányos betűközök, dőlt betűk, karakterkészlet, nyomtatóteszt). A kívánt paramétert 1-gyel kell jelölni.
  Ha a karakterkészletet 0-ra állítjuk, a gépen angol billentyűzet, a nyomtaton alapértelmezett ASCII készlet jön létre. 1 eseten magyar karakterkészletet alakítunk ki, mely megegyezik a főmenü C pontjában leírtakkal. Printer-Teszt kérés eseten a nyomtató a beállított paramétereknek megfelelően kinyomtatja a karakterkészletet.
  A printer opciókból ESC-kel következmények nélkül visszaléphetünk a főmenübe. Ha ENTER-t nyomunk, a paraméterek elindulnak a nyomtató fele. Ha ebben az esetben nincs a nyomtató csatlakoztatva, vagy bekapcsolva, akkor már csak a RESET gomb segít, a szövegünk elvész!

 • T - Magnó távvezérlés:
  Átkapcsolja az 1-es távvezérlő relét, melyre a szövegszerkesztőből eddig nem volt lehetőség.

 • S - Hangszóró ki-be:
  Ki-be kapcsolja a beépített hangszórót.

 • C - Magyar karakterek:
  Magyar karaktereket alakít ki, anélkül, hogy a nyomtatót használná. Nyomtató nélküli szövegszerkesztést tesz lehetővé. Ugyanez a karakterkészlet akkor is kialakul, ha a printer opciókban 1-es karakterkészletet választunk.
  A JAMES karakterkészlete: A számok, írásjelek, es nemzetközi betűkészlet betűi változatlan formában érhetők el. A magyar ékezetes kisbetűket az ALT-tal találjuk meg A-H helyeken, a nagybetűket ezek felett Q-Y-ig. A nyomtató grafikus karaktereit szinten ALT-tal lehet elérni a fennmaradó helyeken. Ha a képernyőn teli karakter jelenik meg, középen függőleges csíkkal, ez azt jelenti, hogy a nyomtató ezt nem képes megjeleníteni. Ezeket tehát kerülni kell.
  A sima kurzor inverz "c", a beszúrásos kurzor inverz "s" alak-ban jelenik meg.

 • B - Keretszín:
  Ezzel a billentyűvel a keretszint lapozhatjuk előre, SHIFT-tel (SHIFT+B) visszafelé.

 • P - Paletta:
  Felcseréli a palettaszíneket, így a képernyő inverz formában jelenik meg.

 • ESC - Kilépés a JAMES-ből:
  Visszatér a hívó programba. BASIC-ből történő hívas után DISPLAY TEXT parancsot kell kiadni, mert a JAMES nem állítja vissza a képernyőt.

A JAMES program tartalmazza még a TIME nevű bővítést is, amely pontos idő beállítását és kijelzését teszi lehetővé programozás, vagy szövegszerkesztés közben.
Pontos idő beállítása:

TIME :oo:pp:mm

Pontos idő kijelzése:

TIME !

parancsfűzér hatására az állapotsorban megjelenik a pontos idő, amely csak melegindítás hatására tűnik el. Ekkor újra megjeleníthető.