File Printer

File-név: PRINT.COM
Program neve: Fie Printerer 1.02
Varga Szabolcs - 1989
File nyomtató

Az IS-DOS külső parancsai közül igen hiányzott egy nyomtató rutin. Ezt a hiányt igyekszik pótolni ez a program. A program a lemezen PRINT.COM néven található, IS-DOS alól futtatható, csakúgy, mint bármely külső parancs, vagy CP/M alatt fejlesztett program. A program kétféleképp indítható: PRINT parancs begépelése után bejelentkezik a program, ekkor megkérdezi a nyomtati kívánt file nevét, de indíthatjuk a programot mindjárt

PRINT <filenév>

paranccsal is, ahol file-név a nyomtatandó file neve. (A bejelentkező szöveg fordítása: Ha nincs nyomtatod, vagy nincs bekapcsolva, akkor ez a program le fog fagyni. Ha így történne, kapcsold be a nyomtatot, vagy nyomd meg egyszer a <RESET> gombot a kilépéshez.) FIGYELEM! A program CP/M alatt készült, tehát NEM képes más, mint az aktuális könyvtárból nyomtatni. Pl. a PRINT E:\SAB\APU.DOC parancs ROSSZ! A file-név jó CP/M szokás szerint <meghajtó:>név<.kiterjesztés> alakú kell, legyen, max. 14 karakter.
Ha a program nem találja a keresett file-t, vagy barmi lemezhiba lép fel, 'filenév not found - try again', azaz 'nem talalám - probáld újra' üzenettel leáll.
Ezután a Changing defaults (Y/N) ? (Alapértékek megváltoztatása?) kérdésre kell felelnünk <Y>-vel vagy <N>-nel. Az alapértékek: folyamatos ékezet nélküli nyomtatás, lapszámozás és az egyes lapok közti megállás nélkül. Ha nekünk ez megfelel (bar akkor minek ez a program), <Y> megnyomására megkezdődik a nyomtatás. <N> után a következő kérdésekre kell választ adnunk:

 1. Az egy lapon lévő sorok száma: <ENTER> = 57;
  Ha nincs szünet az egyes lapok között, ennek a számnak nincs sok jelentősége.

 2. Ékezetes (magyar) nyomtatás (Y/N)?
  Csak EPSON vagy azzal kompatibilis nyomtatok (pl. CITIZEN 120 D EPSON-üzemmódjában) és csak álló, nem NLQ üzemmódban. Ha a nyomtaton saját grafikus karakterek definiálva voltak, most elvesznek.

 3. Szünet legyen-e az egyes lapok után (Y/N)?
  Ez esetben sorok száma darab sor kinyomtatása után a képernyőn END of page xx - Press a key (xx. lap vége - Nyomj meg egy gombot) üzenet jelenik meg és leáll a nyomtatás.

 4. Kell-e lapszámozás (Y/N) ?
  Ezt az üzemmódot csak akkor kapcsoljuk be, ha kértünk szünetet az egyes oldalak után, mert a lapszámot lejjebb nyomtatja ugyan, de lapot nem emel utána, ezt kézzel kell megtennünk. Ilyenkor egy oldalra sorok száma-nál 3-mal kevesebb sor kerül, a lapszámozás formája: - xx -

 5. Kell-e valami vezérlő-stringet kiküldeni a nyomtatóra nyomtatós előtt (Y/N)?
  Ha igen, meg kell adni ezt a stringet. Erre általában nincs szükség, mindenkinek a saját nyomtatóját kell ismernie. Ha megadunk egy stringet, az még a file kinyomtatása előtt kikerül a nyomtatóra, soremelés nélkül.

Ezen kérdések bármelyikére <CTRL>-C-vel válaszolva, a program leáll, és visszatér IS-DOS-ba.

Eddig nyomtató nélkül is eljut a program. Ezután kezdődik a tényleges nyomtatás. Feltéve, hogy minden működik, a képernyőn megjelenik a filenév is being printed (filenév épp most nyomtatódik) üzenet, és egy felirat, hogy <ESC>-cel le lehet állítani a nyomtatást. Sikeres nyomtatás, vagy <ESC> lenyomása után a program visszatér IS-DOS-ba.
Javaslat: Nem túl hosszú file-ok nyomtatása eseten (fleg, ha több példányban kell), célszerű a file-t RAMDISK-re másolni, hosszú file nyomtatása esetén pedig magát a PRINT.COM file-t, és E:PRINT-tel indítani (kevesebbet csattog a lemez).
A program TURBO Pascal 3.0 alatt iródott, ezért egy picit hosszú.

Sok sikert a program használatához!