Comp 0.1

File-név: COMP.EXT
Program neve: Comp
Peter Hiner- 1988
File-összehasonlító rendszerbővítő

Egyszerű, de hasznos rendszerbővítő, melyet elsősorban a programfejlesztők tudnak értékelni. A program neve hűen tükrözi a funkcióját: két file-t hasonlíthatunk össze vele, így könnyen összevethetünk pl. két forráskódot: melyek az eltérések az egyes verziók között. Két különböző módon hasonlíthatunk össze file-okat, attól függően, hogy szöveges (ASCII) állományokat (forráskódokat) szeretnénk átnézni, vagy object kódokat (pl. BASIC programokat, melyek tokenizált alakban kerülnek mentésre, vagy lefordított gépi kódú programokat). A program 32K-s szeletekben hasonlítja össze a file-okat, de ez nem jelent méretkorlátozást, mert képes darabokban is betölteni a file-okat. (A program használható magnóval is, de így használata érthető okokból körülményesebb, célszerű két magnót használni.) A program indulása után négy funkció érhető el a megfelelő funkcióbillentyű megnyomásával:
  • F1 - COMP SRC: Szöveges file-ok összehasonlítása.
  • F3 - COMP OBJ: Object file-ok összehasonlítása.
    A két funkció között csak a megjelenítésben van különbség. Object módban hexadecimális dump-ot, ASCII módban csak szöveges megjelenítést kapunk. Mindkét esetben meg kell adnunk a két file nevét, illetve object mód esetében a feltételezett betöltési (kezdő) címet. Ennek természetesen nincs különösebb jelentősége, mindössze a tájékozódást segíti a hexa dump-ban megjelenő memóriacím-oszlop. (Ha nem adunk meg címet, 0000h-tól kezdődik a megjelenítés.)
    A listázás az első eltérésig tart, ekkor egy PING hangjelzés kíséretében az eltérésre ugrik a kurzor. Ilyenkor a beépített botkormány felfelé mozgatásával a felső (első) munkaterületen, ha lefelé mozdítjuk, az alsó (második) munkaterületen ugrik egy karaktert / byte-ot előre a kurzor. Ezzel a lehetőséggel túlléphetünk egy esetleg beszúrt soron, majd folytathatjuk a keresést a botkormány jobbra döntésével. (Hátrafelé nem tudunk léptetni.)
    Az összehasonlítást a STOP megnyomásával bármikor megszaíthatjuk.
  • F6 - EXDOS CMD: EXDOS parancsok kiadása. Csak egyesével tudunk ezzel a funkcióval parancsokat kiadni, és ha használjuk - sajnos - az esetleg már megnyitott file-ok bezáródnak.
  • F8 - QUIT: Kilépés a programból. Szándékunkat meg kell erősíteni, sajnos azonban nemleges válasz esetén a két megnyitott file-t bezárja a program.