ENTER-NEWS

1988/2 Április-Június


Szerkesztői előszó

Kedves Olvasók!
Csodálkoznak ugye? Ez nem egy hirdetés, hanem az ENTER-NEWS bevezetése! Kissé megerőltető ugye ez az apró betű, vagy mégse? A következő oldalak már nagyobb betűsek, hogy kedveskedjünk, hisz ez az apró betű nagyon szemfárasztó, mit az utolsó kiadásunk olvasói is szóvá tettek. Ez nekünk elég is volt. Persze sokan mondhatják, hogy a nagybetűkkel csak az oldalszámokat akarjuk szaporítani, de ez egyáltalán nem igaz. Kisebb betűkkel is ugyanaz a tartalom, csak kevesebb oldalon. Az előző és itteni betűnagyság közti méret lenne a megfelelő és nehogy most valaki arra a következtetésre jusson, hogy a mi olvasóink szeme rossz... Jó nagyítóval és jó szemmel rendelkező olvasónknak ezt az ENTER-NEWS -t miniatűr kiadásban is felajánljuk, ami egyébként a duplájába kerül, mivel.... na, ennek kifejtése messzire vezetne.
Werner Lindner és Norbert Mittersberger válaszolnak olvasóink kérdéseire az olvasó sarokban. Ebben a kiadásunkban elindítjuk a Szoftver teszt rovatot. Itt ezeket vesézzük ki:

  1. "Out of This World" játék."
  2. "Turbo Graphics Paket"
  3. ZZZIP-Basic Compiler

A Hardver teszt rovatban Martin Schillinger csak nekünk teszteli a 30 Mbyte -os vincseszter csatlakoztatását ez Enterprie-hoz, ami valóban bámulatos bővítési lehetőség. A bővíthetőségek sorában az E64 tulajdonosoknak Werner Linder a Do-lt-Yourself (csináld magad) rovatban szabatos leírást ad a memória bővítéséhez.
Aki sokat dolgozik szövegszerkesztéssel, biztos hálás lesz azokért az ötletekért, melyek az Enterprise szövegszerkesztő nem is sejtetett lehetőségeit tárják fel. Ezúttal igen rövidek az olvasói listák, hogy kíméljük ujjainkat. És egy gyors kérdés: "Szereti a zenét?" Ha igen, "tud zongorázni"? Ha igen, akkor azonnal lapozza fel a tartalomjegyzéket, ha nem, akkor olvasson tovább. Az Enterprise képes a zongorajáték szimulálására, ebben egy kis klaviatúra is segít és a végén még dalocskát is el tud játszani majd rajta. Minenesetre nyújtson jó szórakozást ez a füzet, a sokrétű tartalmával és szép nagy betűivel.

Baráti üdvözlettel:
Claudius Eßer

Magunkról
Ígéretünkhöz híven, újságunk előállításáról szólunk.

Az Enterprise újság születése
1987 júniusában kezdődött, mikor még Frölje úr és én a Quelle cég számítástechnikai osztályán dolgoztunk, ahol számítógépeket árultunk, többek közt 1987 januárjától Enterprise -t is.
Az Enterprise cégtől vezéreltetve márciusban megkérdezte tőlem Frölje úr, hogy ennek a jövőbemutató számítógépnek a részére nem lenne-e kedvem vele közösen egy újságot készíteni. Azt állította, hogy ehhez elég érdeklődő olvasója már van is. Ez felkeltette érdeklődésemet, hisz újságírást is tanulok, továbbá ennek az újságnak jó jövőjét láttam. Frölje úr úgy vélte, hogy a példányszám a kezdeti 100-ról egy éven belül 300-500-ra növelhető, ami már önfenntartóvá is tehetné az újságot, olykor csekély honoráriumot is hozhatna a szerzőknek. Úgy június, július táján fordult komolyra a dolog.

Az első szám
Az első szám teljes egészében "Wordstar" szövegszerkesztővel és egy gépíróprogrammal készült. Az egészet az Enterprise nyomtatóval nyomtattuk. Ezidáig a 62 oldalával ez a legvaskosabb füzet. Ebből optimistán egy nyomdában 100 példányt nyomattunk ki. Az eredménnyel (a nyomtatvánnyal kinézetével) elégedetlenek voltunk, de hát minden kezdet nehéz, azontúl tudtuk, kiadásról kiadásra egyre jobb újság előállítása a célunk. Akkoriban hármasban voltuk, Horst Schülter, Jürgen Frölje és csekélységem. A programokat részint Dusi-Software, továbbás Werner Linder adták, ki már akkor barkácsötletekkel szolgált.

A második szám
Szinte pánikpéldány volt a második, ismét Wordstar -ral készült az egész, viszont most már a Müncheni egyetem offszet nyomtatóján. A Sonnenstraße -i "Qelle"-ben dolgozó Schülter úr időközben felszívódott, habár kezdetben játékokat akart teszteni és leírásokat készíteni azokhoz, amikhez még nem volt. Ezért ekkor először ketten, Frölje úr és én állítottuk és ragasztottuk össze a füzeteket, közben próbáltuk az új összeállítást is. Azért volt, ami nem sikerült. Az egyik, hogy a borító túl vékony lett, a lábjegyzeteket meg folyton rosszul ragasztottuk a páratlan oldalakra.

Harmadik szám
Ehhez a számhoz először egy profi kiadványszerkesztő rendszert nálhattunk. Fröhle úr munkahelyén lézernyomtató is volt hozzá, amivel az újságot akár tökéletesre is meg lehet csinálni. A megjelenési határidővel azonban ismét volt egy kis gondunk. Mivel csak Frölje úr értett az új programhoz, az időpont az ő munkahelyi elfoglaltságaitól függött, ő pedig éppen akkortájt eléggé le volt terhelve. Sejtésünk idővel beigazolódott: Végül Frölje úr már képtelen volt időt szánni az újságra és a klubbal sem tudott törődni. Az újság átadása és az anyagiak gondokkal jártak. Például néhány olvasó ki se fizette az újságját. Az újsághoz használt PC-nket el kellett adnunk, hogy ne maradjunk pénz nélkül. Így a következő három számhoz elég pénzünk lett.

A negyedik szám
Ez egyértelműen előrelépés volt tőlünk, az ENTER-NEWS-nak mindig így kellene kinéznie. Ezt Lindner úrral adtuk ki, mi ketten. Szerencsére ekkor már olvasónk is segítettek a tartalom kialakításában, némely cikkünk már ENTERPRISE rajongókkal készült. A megjelenési időpont csúszott, mire az első negyedéves szám elkészült. Tény, hogy nem volt könnyű ily rövid idő alatt egy ilyetén összesűrített információtöltetet előállítani. Továbbá a betűkészlet oly apró volt, hogy egy elfogadható oldalszámhoz igen sok szöveg kellett. Nyolc hónappal előbb évente hat számot jelentettünk be, esetleg nyolcat ugyanolyan áron, ha minden jól mennek a dolgok. Sajnos nem észleltük az érdeklődés fellendülését, az előfizetők száma maradt, mint amennyi az első hetekben volt, ez mintegy harminc Enterprise érdeklődőt jelent a mai napig. Ez a mintegy 6000 eladott géphez mérten igen kevés. Kevesen vannak barkácsolók és az elszánt rajongók a vásárlók közt, kik felismerték, hogy ebben a kis szerkezetben mi minden rejlik még. Biztos mi sem tettünk meg mindet azért, hogy az újságjaink értékesítését meglódítsuk, de ehhez vagy több időre és elkötelezettségre lett volna szükségünk, vagy egy rátermett főszerkesztőre. Ezek sajnos hiányoztak.

Az ötödik szám
Ez gyaníthatóan kicsit jobbra sikerült, mint az előző. Csak a szövegek kinézetén egy hétig dolgoztam, minden munkanap legalább 8 órát. Egész idő alatt egy gyors IBM AT kompatibilis 286-os PC-t használtam. Ahogy a legutóbbi szám oldalait is, ezt is EPSON FX-100 9 tűs mátrixnyomtatón nyomtattuk ki. Szerkesztéshez Wordstar és Ventura Publisher programokat használtunk. Ez a szám egy újabb jól sikerült kiadás, úgy gondolom mind kinézetében, mind tartalmában.

A hatodik szám kilátásai
Egyelőre ez lesz az ENTER-NEWS utolsó kiadása. Ezzel teljesítjük a hirdetőkkel kötött szerződést, akik hat számra szerződtek velünk. A kiadás körülményei nem hasonlíthatók össze azzal, mint amikor elkezdtük, de a meglévő olvasóinknak nem szeretnénk csalódást okozni, ezért így döntöttünk. Ezzel kiadtuk az ígért és előfizetett 6. számot is. Reméljük az ENTER-NEWS minden támogatója elégedett lesz a "két emberes újság" teljesítményével. A hatodik szám amilyen hamar csak lehet ki lesz adva.

A jövő
A jövőben csak külön kiadások lesznek három-négy havonta. Ezek az ENTER-NEWS-SPECZIAL számok külön lesznek megvásárolhatóak, és csak az érdeklődő olvasóknak kiküldve. A különszámok meg lesznek hirdetve az ENTERPRISE USER GROUP Lorch magazinjában. Ha van olyan olvasónk aki nem EUG tag, és érdekli a SPE-CIAL-NEWS, azt kérjük, rendelje meg postai levelezőlapon.

NDK szolgáltatás
Az Enterprise számítógép még mindig nagy érdeklődést kelt a keleti blokk államaiban és ott igen jól értékesítik is. Az NDK-ban viszont az Enterprise -t közvetlenül még nem értékesítették, hanem jobbára rokonok által került oda. Épp emiatt sajnos nincs kapcsolatteremtési címünk az ottani használóival. Ennek ellenére, mint egy független újság, elő szeretnénk mozdítani az itteni és NDK -beli felhasználók közti információáramlást. Amennyiben a másik németországbeliek rokonai szintén érdekeltek ebben, úgy megküldik nekünk a címeiket. Hogy olvasóink ezt egymással "megoszthassák",ezeket a címeket ingyenes apróhirdetéseinkben tehetjük nyilvánossá.

Olvasói sarok
Mint előző számunkban is, most is olyan kérdésekre válaszolunk, amiket Önök, mint Enterprise tulajdonosok újra meg újra feltesznek.

Thorsten Gramlich: El tudnák magyarázni, mik azok az alkönyvtárak? Hogyan kell használni a CD, MD, RD parancsokat és hogyan férjünk hozzá azokhoz a programokhoz, melyek alkönyvtárakban vannak?
Válasz (W.L.): A Enterprise lemezek könyvtárstruktúrája hasonló az IBM PC-kéhez. A PC-n is lehetséges az adatokat és a programokat nem csak a főkönyvtárba/gyökérkönyvtárba menteni egy lemezen, hanem ezen belül ún. alkönyvtárakba is. Ez akkor érdekes, ha pl. bizonyos adatokat, amik egy adott programhoz tartoznak, más programoktól külön akarunk választani.
Alkönyvtárat basic-ből az MD paranccsal hozhatunk létre (MD = make directory), pl.:

:MD A:PELDA

Az ENTER megnyomása után a számítógép az A: meghajtó kötetén egy PELDA nevű alkönyvtárat hoz létre. Ha ebbe az alkönyvtárba egy programot szeretnénk elmenteni, a mentés előtt be kell lépnünk ebbe a könyvtárba. Ez a CD (change directory) paranccsal történik, pl.:

:CD A:PELDA

Ezzel a paranccsal az A: kötetben lévő lemezen a gyökérkönyvtárból a PELDA alkönyvtárba léptünk. Itt a szokásos parancsokkal programokat és adatokat menthetünk vagy a számítógépbe tölthetünk. Mindaddig az alkönyvtárban maradunk, amíg azt a CD paranccsal újra meg nem változtatjuk, vagy amíg az A: meghajtóban a lemezt ki nem cseréljük egy másikra.
Egy lemez főkönyvtárába minden egyes alkönyvtárból a

:CD A:!

paranccsal jutunk vissza. (Megjegyzés: német gépen itt a ! karakter használatos. Angol gépeken és PC-n erre a \ karakter való, de a német gépeken Ö van a \ karakterkódján, az is használható, csak furcsán néz ki.)
A CD parancs több egymásba ágyazott alkönyvtárnév használatát is lehetővé teszi:

:CD A:!PELDA!TESZ!BASIC

Itt a gyökérkönyvtárból a PELDA és a TESZT könyvtáron keresztül a BASIC könyvtárba jutunk.
A könyvtárakat törölhetjük is. Ehhez üreseknek kell lenniük, azaz nem lehet bennük semmilyen adat. Az adatokat előbb áthelyezhetjük más könyvtárakba, vagy a :DEL paranccsal törölhetjük is mindet. Esetünkben a következőképpen nézne ki ez a parancs:

:DEL A:!PELDA!*.*

A :CD A:! kiadásával a gyökérkönyvtárba jutunk vissza, ahol aztán a következő paranccsal törölhetjük a PELDA könyvtárat:

:RD A:PELDA

(RD = remove directory). Ezeket a parancsokat az EXDOS kézikönyv is mind részletesen elmagyarázza, amit minden meghajtóhoz és EXDOS vezérlőhöz mellékelnek. Érdemes egy kis időt szánni rá és ezekkel a parancsokkal megismerkedni.

D.Klein: Hol kaphatok a Enterprise EP80+ nyomtatóba festékszalagot?
Válasz (W.L.): Színes szalagot az EP80+-ba közvetlenül Münchenből az Enterprise-tól kaphatunk. Tőlük írásban vagy telefonon is megrendelhető 19.80 DM-ért.
Festékszalag azonban szaküzletben is kapható. Mivel az EP80+ nem speciális Enterprise kiegészítő, hanem japán gyártók megbízásából a legkülönbözőbb cégek készítik, létezik még egy sor további nyomtató, melyek ugyanazt a szalagot használják. Az EP80+ nyomtatóba jók még pl. a következő festékszalagok is:

Németországban például a Fa. Geha a lekülönbözőbb nyomtatófajtákra specializálódott. A "GEHA Multistrike Gr. 629, Bestell Nr. 917 974" típus az EP80+-szal összekötve kifogástalanul működik, és irodai tartozékokat árusító üzletben is kapható. Másrészt mindenhol meg lehet rendelni (de csak 5-ös csomagokban).
FIGYELEM! Csak a javasolt festékszalagokat vegyék meg EP80+ nyomtatójukhoz! Elszórtan ún. műanyag szalagok is vásárolhatók különböző gyártóktól. Mivel az EP80+ nyomtatófeje különleges kiképzésű, ezek semmi szín alatt nem használhatók. Ezekkel működés közben károsodhat a nyomtatófej. Ilyenkor csak egy új nyomtatófej lehet a megoldás, ami nem éppen olcsó.

Heinz Kliehr: Régóta vagyok egy 128k-s számítógép és egy EP80+ nyomtató tulajdonosa. Eddig semmi gondom nem volt vele, de tegnap óta csak furcsa jeleket nyomtat a nyomtató; máskor meg probléma nélkül működik. Miért van ez?
Válasz (W.L): Ez azért lehet, mert a nyomtató kábelei valószínűleg nem illeszkednek már 100%-osan a számítógépéhez. Az Enterprise által alkalmazott platinacsatlakozók ugyanis csak addig érintkeznek, amíg az érintkezőfelületük tiszta. Az idő során minden csatlakozóra kerül egy kis szennyeződés. Ez leginkább házi porból származik, és pl. a cigarettafüst is rátehet erre egy lapáttal. Takarítónői szerepet kell felvennünk és akcióba kell lépnünk. Pálcikára felcsavart vattára és 100%-os alkoholra lesz szükségünk a gyógyszertárból. Spirituszt ne használjunk, mert olyan adalékot tartalmaz, ami az alkoholos tisztítás után a csatlakozókon visszamarad.
Ezzel a "készítménnyel" kell megtisztítani a számítógép minden csatlakozóját kikapcsolt állapotban. Csodálkozni fog az eredményen! Semmi esetre se használjunk smirglipapírt vagy hasonlót az érzékeny élcsatlakozókhoz: ha egyszer tönkremennek, nincs javítási lehetőség!

D. Klein: Lehetséges valahogy a lemez directory-ját kinyomtatni?
Válasz (N.M.): Igen, sőt, nagyon is egyszerűen. Lépjen be a szövegszerkesztőbe! Nyomja le az F8-at! Az ENTER megnyomása helyett írja be egyszerűen, hogy DIR és ezután nyomja le az ENTER-t! A lemez tartalma megjelenik a képernyőn. Kérjük, ügyeljen a következőkre: a lemez tartalma ott fog megjelenni, ahol az F8 megnyomása előtt a kurzor állt. Ha ez a szöveg belsejében volt, akkor a lemez tartalma felülírja ettől a pozíciótól kezdve a szöveg további részét.
Szövegszerkesztővel kapcsolatos további tippeket ebben a füzetben a Tippek és trükkök cím alatt találhat.

Wolfgang Geiger: Nemrég vettem magamnak a Wordstar 3.0 programot és az Enterprise-szal biztonsági másolatot készítettem és a géphez elvégeztem a beállításokat. Sajnos nem tudom jól használni a programot, mert a leírás ugyan terjedelmes, de sajnos áttekinthetetlen. Létezik valamilyen könyv vagy tanfolyam Wordstarhoz?
válasz (N.M.): A különböző Wordstar verziókhoz rengeteg könyv létezik. Ezek közül az egyiket melegen tudjuk ajánlani Olvasónknak, ami a Wordstart nem csak egyszerűen megtanítja, hanem a lehetőségeit is teljes egészében ismerteti. Arthur Naiman "Einführung in Wordstar" (Bevezetés a Wordstarba) című könyvéről van szó.
A szerző a könyvében egyszerűen elmagyarázza a Wordstar funkcióit és működését, a példákkal és feladatokkal sem bánik szűkmarkúan, amiket a felhasználó rögtön ki is próbálhat.
Természetesen a szerző a MAILMERGE programra is gondolt, hogy a Wordstarral körlevelet is lehessen készíteni. Itt is számos példa segíti át a felhasználót a kezdeti nehézségeken.
A könyv szakkönyvesboltokban vásárolható meg.

Vissza