The Sword of Ianna

2020 - RetroWorks

akció, kaland

Enterprise

Amstrtad CPC

A Sword of Ianna először ZX Spectrum-ra és MSX2-re készült el 2017-ben. A CPC verzió 2020-ban jelent meg cartridge formájában, ezt konvertálta Geco. A program meglehetősen méretes, így a CPC verzió - a CPC-s lemezek kapacitása miatt - eleve cartridge-be lett tervezve, vagyis nincs belőle utántöltős változat (mint amilyen a Spectrum verzió). Enterprise-on a program egyben töltődik a memóriába, a RAM igénye 576KB. Sajnos utántöltős verziót nehéz lenne belőle csinálni, mert szint adatok vegyítve vannak más adatokkal, ráadásul egy-egy szinthez 128KB-nál is több memória szükséges. A CPC (és Enterprise) verzió 4 színű képernyőn fut, a Spectrum verzióval azonos felbontásban és képernyőméretben. Ezt, illetve a sztereó zenét leszámítva a játék azonos a Spectrum változattal. Változások az Enterprise-verzióban:

  • Extra színek kerültek a programba (ilyen pl. a játék végén a scroll-ozó szöveg egy színátmenetből sejlik elő), a legnagyobb módosítás a vízen lévő tükörkép, és a hullámzás: ez LPT módosítással lett megvalósítva, 2 verzió is bekerült, ami a program indulásakor véletlenszerűen kerül kiválasztásra, majd váltják egymást a menübe visszatéréskor.
  • A megfelelő botkormány adapterrel két gombos botkormányt is kezel a program.
    1 tűzgombos botkormánynál 'tűz+fel': kard kiránt, 'le': kard eltesz.
    Ha a 'tűz 2', vagy a billentyűzet kard gombja (alapértelmezés szerint jobb SHIFT) lett megnyomva, akkor az egy gombos joystick kard elrakás funkció inaktiválódik, a menübe lépéskor aktiválódik újra.
  • Cheat beépítve: a C és H billentyű lenyomása után nem fogy az energiánk.

Irányítás:
EXT1, EXT2 botkormány vagy billentyűzet (O, P, Q, A, SPACE)
A billentyűzet a beépített botkormányra is definiálható.
tűz 2: jobb SHIFT
HOLD / PAUSE vagy H: szünet / kilépés